JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
PST-SJEF: Hans Sverre Sjøvold er sjef i Politiets sikkerhetstjeneste.

PST-SJEF: Hans Sverre Sjøvold er sjef i Politiets sikkerhetstjeneste.

Leif Martin Kirknes

PST-sjefen om digitale trusler

Etterretningstjenestene skal samarbeide for å sikre det offentlige ordskiftet i Norge

– I ytterste konsekvens kan vi komme i en situasjon der flere avstår fra å stille til valg, slutter i politikken eller blir påvirket til å fatte beslutninger de ellers ikke ville tatt, sier PST-sjef Hans Sverre Sjøvold


09.02.2021
12:12
09.02.2021 14:25

leif.kirknes@lomedia.no

– Jeg tror demokratiet står veldig sterkt i Norge, men vi har sett det har vært utfordringer i andre land, sier sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) Hans Sverre Sjøvold til Nettverk/Frifagbevegelse.

Det er valgår, og det er også etterretningstjenestene oppmerksomme på. Da de la fram sine åpne trusselvurderinger for 2021 i går, kom det også fram at PST, Nasjonal sikkerhetsmyndighet og Etterretningstjenesten til Forsvaret kommer til å samarbeide for at Norge skal få et godt valg.

En ting er valgpåvirkning. Mer om det om litt. Men noe Sjøvold virkelig frykter som demokratisk trussel akkurat nå, er at hvis offentlige ordskiftet blir så tøft at stemmer skremmes bort fra samfunnsdebatten.

– Vår oppgave er å beskytte demokratiet. Vi har de siste par årene vært veldig opptatt av det å skulle være politiker og delta i det offentlige ordskiftet, sier Sjøvold.

Frykter folk skremmes vekk

Mens det finnes rikspolitikere som kanskje har opparbeidet seg uvanlig tykk hud, peker han på at ikke alle har så høy terskel for hva en er villig til å akseptere av tilbakemeldinger. Særlig dem som vil engasjere seg på lokalpolitisk plan eller som ungdomspolitikere kan risikere å bli skremt av et tøft ordskifte. Det mener PST-sjefen det er viktig å være oppmerksom på.

– Hva vil du si til slike folk? Jeg skriver for et blad som leses av blant annet tillitsvalgte, der mange ofte også er nær politikken?

– Tillitsvalgte er et godt eksempel. Hvis du på en stor arbeidsplass som tillitsvalgt fronter en tøff sak, enten det er på grunn av oppsigelser, vanskelige valg eller som representant i styret, kan du bli utsatt for både det ene eller det andre. Det trenger ikke å være terror, men i ordskiftet. Måten å meddele seg på har blitt ganske stygg i en del saker. Det er mange friske tak der ute fra den ene og andre, for å si det sånn, sier Sjøvold.

En grense

Han understreker at det ikke er noe galt i seg selv med friske diskusjoner. Det skulle bare mangle at politiske saker og verdispørsmål drøftes i en god og skarp diskusjon, mener Sjøvold, for det er det som er demokrati og politikk.

– Men det går en grense for når man begynner å angripe personer og det går over til å bli en belastning. Grensen for dette vil være individuell, sier han.

– Så hvordan skal vi sikre oss mot eller forebygge det her?

– Det er ikke så godt å sikre seg mot det. Det kan hende partiene burde ha et kontaktpunkt som man kan gå til, så det kan blir oppmerksomhet og mulighet for å følge opp der hvor noen meddeler at de har problemer. Det er også et lederansvar få følge opp, men er Sjøvold.

Hegne om demokratiet

PST forventer en økning i antall trusler mot politikere, men også myndighetspersoner, blant annet på grunn av valget, men også på grunn av frustrasjon mot koronatiltak.

– Den forventede økningen i trusselhendelser skyldes i hovedsak uenighet med håndtering av Covid-19 og økt eksponering av saker med politikere fram mot valget i høst. Det er meget uheldig når myndighetspersoner og politikere blir utsatt for trusler, ondsinnet sjikane og personlig uthenging av ulike trusselaktører. Vi tar disse utfordringene svært alvorlig, i samarbeid med politi og påtalemyndighet, sier Sjøvold.

– I ytterste konsekvens kan vi komme i en situasjon der flere avstår fra å stille til valg, slutter i politikken eller blir påvirket til å fatte beslutninger de ellers ikke ville tatt. Dette representerer en stor potensiell trussel, både mot enkeltpersoner og hele vårt demokratiske system, sier PST-sjefen.

– Vi må hegne om demokratiet, sørge for at unge mennesker har lyst til å bli politikere, at de som er politikere har lyst til å fortsette å være det, og at de som har gjort en god jobb fortsetter å gjøre en god jobb, sier Sjøvold.

(Fortsetter under bildet)

FORSVARET: Forsvarsministrer Frank Bakke-Jensen og sjef for e-tjenesten, Nils Andreas Stensønes.

FORSVARET: Forsvarsministrer Frank Bakke-Jensen og sjef for e-tjenesten, Nils Andreas Stensønes.

Leif Martin Kirknes

Påvirkning

Valgpåvirkning fra andre nasjoner, for eksempel via manipulasjon, har e-tjenestene også på radaren.

– Vi har sett på hva som har skjedd i andre land. Det kan være en potensiell utfordring knyttet til påvirkning av valget. Det som også kan være en utfordring, er bruk av sosiale medier. Er det en ekte profil eller ikke? Det er noen eksempler på folk som deltar i en valgkamp, som ikke er dem de sier de er, sier Sjøvold.

– Så hvordan skal det sikres legitimitet rundt det norske valget?

– Det er ikke for ingenting at e-tjenestene snakker høyt om valget nå. Vi håper det har forebyggende effekt, sier Sjøvold, som legger til at han ikke tror Norge kommer i samme situasjon som USA der det i noen kretser ble sådd tvil om valgets legitimitet, som har ført til kaos og storming av offentlige bygninger.

Om valg sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland at hun stoler på at Valgdirektoratet får til å gjennomføre valget på en god og tillitsfull måte, og at kommunalministeren ellers skal komme tilbake med et eget innlegg om hvordan valgets skal foregå med hensyn til korona.

Splitt og hersk

E-tjenestene varsler at de også vil ha oppmerksomhet på digital spionasje og dataangrep i forbindelse med valget. Det er ikke lenge siden inntrengere snoket i flere epost-adresser hos Stortinget. PST sa i desember at de mente den russisk militære etterretningstjenesten GRU sto bak.

Men e-tjenestene mistenker ikke at hackingen hadde som direkte mål å påvirke valget i år. Angrepet var del av et større opplegg som rammet flere land og flere aktører i Norge, og tilsynelatende ikke særlig målrettet.

Men e-tjenestene utelukker ikke at kunnskapen som ble stjålet kan misbrukes.

Etterretningssjef Nils Andreas Stensønes kan ikke si noe om hensikten bak operasjonen, men mener stjålet informasjon potensielt kan brukes til å nøre oppunder eksisterende splittelse.

– Det er noe vi ofte ser, at du forsterker de deler der du har uenighet i et samfunn, og forsøker å nøre oppunder det for å svekke tilliten i samfunnet og skape splid og dermed svekke nasjonen, sier han.

Naturlig skepsis

Direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet, Kjetil Nilsen, tror sosiale medier er det som er mest sannsynlig å bruke til å eventuelt forsøke å påvirke valget. Han mener det vil være viktig for nordmenn å ha et kritisk tankesett.

- Det er viktig at vi som samfunn er robust så vi klarer å skille klinten fra hveten best mulig. Å være naturlig skeptisk og bruke mer enn én kilde tror jeg er viktig, særlig inn mot et valg.

- Tror du det vil fungere?

- Jeg kan jo være naiv og si at det er et håp. Jeg tror vi er godt skodd for det. Vi har et godt skolevesen og folk har det bra. Folk flest i Norge er vant til å håndter informasjon. Vi har også et samfunn som relativt sett er lite polarisert. Å bygge videre på det, og bare skjerpe litt, kan være et godt tips inn mot valget.

Radikalisering av unge

Omfanget av radikalisering vil øke det kommende året, tror PST. Koronatiltak skaper for mange usikkerhet til jobb og økonomi og bidrar dessuten til økt isolasjon. I tillegg ser PST at høyreekstreme i dag henter inspirasjon fra langt bredere og mer internasjonalisert plattform enn tidligere.

– Et spekter av digitale, ekstremistiske nettverk innen både islamsk ekstremisme og høyreekstremistiske miljøer vil prege en stadig større del av terrorbildet i 2021. Vi har fått flere alvorlige saker det siste året, der sentrale personer har vært aktive i ekstremistiske digitale miljøer på ulike fora og chattetjenester. Det har blitt en arena der personer utvikler og sprer voldelige ideer, sier PST-sjef Sjøvold, som ikke vil konkretisere hvilke tjeneste det er snakk om.

Han legger til at deltakerne ofte kan være unge personer, som ikke nødvendigvis er ekstremister i utgangspunktet, men som blir radikaliserte pådrivere for ekstremistisk vold og ideologi ved å delta i nettverkene.

Mer tid på nett = radikaliseringsfare

Problemet er særlig stort nå i korona-tider, der folk sitter mer hjemme, særlig hvis de er permitterte, og bruker mer tid på nettet enn vanlig siden det er lite aktivitet i samfunnet ellers. Da kan det være fare for å utvikle høyreekstreme holdninger.

– Nettverkene bygges på internett. Vi ser mindre strukturerte organisasjoner. Det er mer tilfeldige kontakter. Unge mennesker kan bli radikalisert bare ved å være på enkelte av disse chattekanalene. Det gjør det også mer utfordrende for etterretningstjenestene å følge med, sier Sjøvold, og legger til:

– For 20 år siden var det demonstrasjoner i gatene, og vi visste hvem som sto for hva. I dag er dette anonyme profiler som er på ulike chattefora, og det er en stor utfordring. Det kan være internasjonale fora, og ofte kan ledelsesstrukturene være svake, som gjør det vanskelig å agere mot dem, sier Sjøvold, som legger til at han likevel tror de har ganske god oversikt.

(Fortsetter under bildet)

JUSTIS- OG BEREDSKAPSMINISTER: Monica Mæland sier hun selv merker et hard debattklima, men mener man må tåle det såframt det er innenfor ytringsfrihetens rammer.

JUSTIS- OG BEREDSKAPSMINISTER: Monica Mæland sier hun selv merker et hard debattklima, men mener man må tåle det såframt det er innenfor ytringsfrihetens rammer.

Leif Martin Kirknes

Høyre, venstre, religion

Sjøvold tror den polariserte innvandringsdebatten vil dukke opp for alvor igjen etter at koronaen forsvinner fra dagsordenen, med de uroligheter det kan føre med seg. Det er en galei med ringvirkninger, forklarer han, for økt innvandring kan trigge høyreekstreme miljøer som kanskje tyr til skjending av religiøse tekster, mens skjending av religiøse tekster igjen kan virke inspirerende for ekstremistiske islamister.

Venstreekstremisme er også nevnt i PSTs dokument: «Det er meget sannsynlig at venstreekstremister vil fortsette å markere sine politiske standpunkter gjennom spredning av propaganda, markeringer og motdemonstrasjoner. Dette gjelder i første rekke i saker som handler om kampen mot det bestående maktapparatet og det politiske ytre høyre. (...) Enkelte venstreekstreme vil fortsette å gjennomføre forhåndsplanlagte voldshandlinger, konfrontasjoner og offentlige uthenginger av utpekte personer som de anser som høyreekstreme. Dette vil bidra til at polariseringen mellom miljøene videreføres og at potensialet for gjensidige voldshandlinger øker. Politiet inngår også i venstreekstremes fiendebilde(...)»

Antistat-isme og klima-aktivisme

Ellers trekker trusselvurderingen også fram at «antistatlige strømninger vurderes å ha et potensial for å radikalisere enkelte personer i Norge i 2021,» forankret i konspirasjonspregede teorier.

Radikale aktivistgrupper med fokus på klima/miljø/naturvernsaker nevnes også, selv om det legges til at de fleste aksjoner av dette kaliber i Europa har vært ikkevoldelige. Samtidig har PST sett trusler og sjikane i enkeltsaker overfor lokalpolitikere og øvrige meningsmotstandere.

NSM-SJEFEN: Kjetil Nilsen er sjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

NSM-SJEFEN: Kjetil Nilsen er sjef i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Leif Martin Kirknes

09.02.2021
12:12
09.02.2021 14:25



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker