JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EU vil være med i slaget om batterier

Hvis EU ikke begynner å satse på batterier nå, risikerer Europa å bli helt akterutseilt, ifølge en ny rapport.
BATTERIER: Batterier er viktige for fremtiden, både for teknologiske duppeditter, biler og generell lagring i strømnettet. EU vil ha en del av kaka.

BATTERIER: Batterier er viktige for fremtiden, både for teknologiske duppeditter, biler og generell lagring i strømnettet. EU vil ha en del av kaka.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

EU må hive seg inn i kampen om batteri-markedet, ifølge en ny EU-rapport lansert 9. april.

Risikoen er at Asia, som står for 85 prosent av battericelleproduksjonen, raser fra på en måte der EU til slutt ikke har sjanse til å få innpass i markedet, ifølge rapporten, og dermed gjør seg avhengig av import.

Import kan være risikabelt for forsyningssikkerhet og konkurransekraft, og dessuten bli dyrt, advarer rapporten. I dag har Europa 3 prosent av celleproduksjonen.

Fornybar

Egen batteriproduksjon i Europa kan bli sentralt for EUs industrielle konkurranseevnen og lederskap, særlig innen bilindustrien, ifølge rapporten. I tillegg vil et batteri-produserende EU generelt hjelpe til å omstille Europa og omverden til fornybar-samfunnet.

I rapporten forespeiles det 20-30 gigantfabrikker for produksjon av battericeller med betydelig styrkede økosystemer rundt seg. EUs eget batterimarked er verdt 250 milliarder Euro i året fra 2025, ifølge de mest optimistiske anslag, men kan også gi merverdi.

Pumpekraftverk

EUs visjon er en klimanøytral økonomi innen 2050. Batterier vil være blant det viktigste i dette, med tanke på stabilisering av elnettet og utrulling av ren strøm. I alt fra elkjøretøy til lagring av strøm fra vind- og solkraft skal batterier brukes.

I 2050 forventes det ifølge rapporten at batterier vil spille en langt større rolle enn pumpekraftverk, som er den største lagringsteknologien i dag og som i dag står for over 90 prosent av energilagringskapasiteten i EU.

Mangler

Forsyningssikkerhet til nødvendige komponenter er en stor utfordring. EU er ifølge rapporten nødt til å sikre seg uavhengighet når det gjelder materialer i hele verdikjeden til batterier, ved hjelp av sine egne komponent-kilder, god handelspolitikk samt gjenbruk.

Rapporten peker også på manglende spesialistkompetanse på batterirelaterte ferdigheter, særlig når det gjelder prosessdesign og celle-fremstilling. Utdanningsinstitusjoner, arbeidslivets parter og batteriinteressenter må samarbeide om utdanning og omskoleringsprogrammer, ifølge rapporten.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse