JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Facebook med datasenter i Danmark

Lokaler til å huse noen av nettsamfunnets datamaskiner skal bygges i Odense.
ODENSE: Slik vil det se ut.

ODENSE: Slik vil det se ut.

Facebook

leif.kirknes@lomedia.no

Det var i går ettermiddag norsk tid at Facebook-gründer Mark Zuckerberg offentliggjorde sine planer om datasenter i Odense i Danmark.

– Denne vil være drevet av 100 prosent fornybar energi og gi tusenvis av jobber til lokalsamfunnet de neste årene, skrev Zuckerberg på sin egen Facebook-profil.

Selskapet har flere datasentre, men på europeisk jord har de akkurat nå bare ett, og det er i Luleå i Sverige. I januar i fjor avdekket de planene om et datasenter i Irland, som skal stå klart sent i 2017 eller tidlig i 2018.

Et datasenter er bygninger som huser dataservere, et slags hotellkompleks for datamaskiner. Det er trafikkveksten på film som har skapt behov for nok et datasenter for Facebook som blir det tredje i Europa.

– Flere og flere sender live og deler video. Dette datasenteret vil sørge for at Facebook fungerer knirkefritt for dere alle. Takk for at dere tar oss i mot, Odense!, skriver Zuckerberg.

Hvorfor ikke her?

Det er flere interesseorganisasjoner i Norge, som IKT-Norge, som ivrer for å få internasjonale aktører til å legge sine datasentre her til lands. IKT-Norge har flere ganger de siste årene måttet klaske håndflaten i pannen etter at land rundt oss har fått store kontrakter fra amerikanske IT-giganter.

Les også: IKT-Norge paff. Apple velger danskepølse fremfor brunost og flatbrød.

EL og IT Forbundet har også fattet interesse for denne kraftkrevende industrien, og hadde temaet på agendaen på et forbundsstyremøte tidligere i år. Du kan lese mer om forbundets refleksjoner i vår utgave 6 i 2016.

Nettavisen Digi.no har også fått med seg at Zuckerberg har trukket mot Danmark. De har snakket med driftsdirektør Torbjørn G. Krøvel i Broadnet som mener flere gode krefter som kan samarbeide må til om vi vil tiltrekke oss slike som Facebook.

Les også: Massedatalagring skaper «grønne» arbeidsplasser

– Det må være en reell politisk vilje for å komme helt i mål, sier han til digi.no.

Han forteller Digi at kommunen Viborg brukte lobbyist for å tiltrekke seg Apple i 2015, og mener Norge må være mer proaktive.

Ting på gang

Til nå har blant annet Norge redusert avgiften for store datasentre. I Stortingsmeldingen om digital agenda slås det fast at Norge må kartlegge etterspørsel og tilgjengelighet av infrastruktur som kan brukes til store datasentre. Dette arbeidet er underveis. I starten av desember mottok statssekretær Reynir Jóhannesson Nkoms rapport om mørk fiber i landet. Mørk fiber er ledige fiberkanaler som ikke er lyssatt så leietaker kan koble til eget kommunikasjonsutstyr.

RAPPORT: Assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, tidligere kjent som Post og teletilsynet) med kartleggingen av mørk fiber i Norge i henda i desember i fjor.

RAPPORT: Assisterende direktør Elisabeth Aarsæther i Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet, tidligere kjent som Post og teletilsynet) med kartleggingen av mørk fiber i Norge i henda i desember i fjor.

Leif Martin Kirknes

I rapporten ble det blant annet ble fastslått at det er for lite kapasitet fra Vestlandet og over til Østlandet og at eierskapet til mørk fiber her i landet dessuten er fragmentert slik at det ikke er bare enkelt for et selskap å bestille en lang gjennomgående forbindelse. Ellers er kapasiteten ut av landet god til Sverige, Danmark og Storbritannia, selv om det er behov for flere føringsveier ut av landet fra et sikkerhets- og sårbarhetsperspektiv.

– Norge har et effektivt kraftmarked, god forsyningssikkerhet, kjølig klima og høyt utdanningsnivå. Alt dette er med på å gjøre Norge attraktivt for internasjonal dataindustri. Regjeringen har tidligere lagt til rette for etablering av datasentre ved at elavgiften for slike sentre er redusert. Med denne rapporten om mørk fiber har vi et bredere kunnskapsgrunnlag, slik at vi bedre kan vurdere tiltak som støtter opp om utviklingen av både datasentre og digital industri i Norge, sa statssekretær i Samferdselsdepartementet, Reynir Jóhannesson, om rapporten.

MOTTOK RAPPORT: - Første nå må bli å få bedre forbindelse mellom øst og vest i landet, der er det for mange sorte streker, var blant Reynir Jóhannessons konklusjoner etter å ha mottatt Nkoms kartlegging av mørk fiber i starten av desember.

MOTTOK RAPPORT: - Første nå må bli å få bedre forbindelse mellom øst og vest i landet, der er det for mange sorte streker, var blant Reynir Jóhannessons konklusjoner etter å ha mottatt Nkoms kartlegging av mørk fiber i starten av desember.

Leif Martin Kirknes

Han kunne på en pressekonferanse om rapporten fortelle om et samarbeid med Finland med tanke på å få forbindelse til Asia, og at oppryddingen av de i dag svært så kompliserte graveforskriftene nærmer seg en konklusjon. Andre rapporter som går inn på datasentre skal også være på vei. Det går fort om dagen, kunne statssekretæren meddele.

– Stortinget har så vidt vedtatt digital agenda, og det jobbes allerede med digital agenda 2.0, fortalte Jóhannesson.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse