JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforeninger markerer støtte til norske innkjøpsordninger

En rekke fagforeninger fanemarkerer tirsdag til støtte for norske ordninger mot useriøsitet og sosial dumping, som de mener utsettes for angrep - fra blant annet KS og ESA.
MARKERER: Styret i Elektromontørenes Forening, Oslo og Akershus (EMF). Fagforeningen vedtok 27. august en uttalelse til støtte for de norske seriøsitetsordningene.

MARKERER: Styret i Elektromontørenes Forening, Oslo og Akershus (EMF). Fagforeningen vedtok 27. august en uttalelse til støtte for de norske seriøsitetsordningene.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

En lang rekke norske kommuner har vedtatt innkjøpsordninger som skal gi seriøse anbydere fortrinn ved blant annet å sette krav til fagkompetanse, lærlinger og faste ansattelser.

Ordningene, kjent under betegnelsene Oslomodellen eller Skiensmodellen m.fl., ses av fagbevegelsen som viktige verktøy mot kriminalitet, useriøsitet og sosial dumping i blant annet bygg- og anleggsbransjen.

Men de siste månedene har ordningene fått motbør. Tidligere i år kom en rapport, bestilt av Kommunenes Sentralforbund (KS), som sådde tvil om modellene i lys av EØS-avtalens konkurranseregler.

Også EFTAs kontrollorgan, ESA, mener norske bestemmelser om bruk av maksimalt to ledd i leverandørkjeden ikke er i tråd med EU-direktivet om offentlige anskaffelser. ESA har opprettet sak mot Norge og departementet har fått en frist på seg til å svare.

Bryter Norge EØS-reglene? EU-kommisjonen og ESA er uenige

Markerer med avstand

Elektromontørenes Forening Oslo og Akershus (EMF) og Heismontørenes Fagforening (HMF) er blant en rekke fagforeninger i Oslo som har gått sammen om fanemarkeringen tirsdag utenfor Fiskeri- og næringsdepartementets lokaler.

Fanemarkeringen er ment som støtte til det som oppfattes som offisiell norsk holdning, nemlig at de nevnte ordningene er innført for å motvirke kriminalitet, sosial dumping og dårlige arbeidsvilkår.

Blant dem som skal holde appell under markeringen er leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen. Også medlemmer og tillitsvalgte i forbundet oppfordres til å delta på markeringen, med god smitteavstand.

Vil ha ny handelsavtale

I tillegg til at fagforeningene støtter det norske standpunktet, ber de om ytterligere styrking og forsvar av bestemmelsene.

Fagforeningene er også tilhengere av en ny handelsavtale med EU, som ikke overstyrer norsk arbeidsliv slik de mener den nåværende EØS-avtalen gjør.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse