JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Følelsesladd Atea-debatt

EL & IT Forbundet tapte Atea-saken. Debatten i landsstyret ble preget av sterke følelser, men også oppfordring til fortsatt kamp og samhold.
DEBATTEN: Tidligere klubbleder i Atea, Svein Åge Samuelsen, mener det må være rom for kritikk, men han er samtidig stolt over å være medlem i EL & IT Forbundet etter Atea-kampen.

DEBATTEN: Tidligere klubbleder i Atea, Svein Åge Samuelsen, mener det må være rom for kritikk, men han er samtidig stolt over å være medlem i EL & IT Forbundet etter Atea-kampen.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

I etterkant av Rikslønnsnemdas kjennelse har EL & IT Forbundet laget en rapport om Atea-saken. Rapporten var grunnlaget for debatten i landsstyret på Sørmarka torsdag 12. desember. Skuffelsen over resultatet har vært stor i forbundet, i første rekke blant EL & IT-medlemmene i Atea, men også i andre klubber og fagforeninger. Noe av kritikken gikk også på eget forbund og ledelsen i forbundet.

Mye å lære

Tidligere klubbformann i Atea, Svein Åge Samuelsen, mener det er mye lærdom å trekke av Atea-konflikten. Da Umoe IKT ble virksomhetsoverført til Atea 1. juli 2011 var det rundt 50 prosent EL & IT-medlemmer i bedriften. I april 2013, like før streiken ble varslet, var medlemstallet redusert fra godt over 200 til et godt stykke under 100, altså mer enn en halvering.

– Som tillitsvalgt var det et helvete å være på jobb i denne perioden. Bedriften fikk tid til å planlegge informasjonsflyt og avholde allmøter, sa Samuelsen i et beveget innlegg fra talerstolen på Sørmarka torsdag. Han rettet også kritikk mot forbundet for manglende støtte etter at Rikslønnsnemdas kjennelse var klar.

Enten eller

Leder i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet, Jan Olav Andersen, mener Atea-konflikten var et enten eller.

– Streik for en tariffavtale er alltid vanskeligere enn en streik i et lønnsoppgjør. Det finnes ikke noe løsningsrom mellom full seier og fullt nederlag. Hovedårsaken til at vi tapte var at vi var for svake, sa Jan Olav Andersen. Han er fortsatt uenig i Rikslønnsnemdas kjennelse, men mener LO gjorde en god jobb.

– Men vi nådde ikke helt frem, konkluderte Andersen. Han er enig med dem som mente at det tok for lang tid fra kravet om tariffavtale ble fremmet, til streiken ble varslet.

–Det er riktig som mange har sagt her at det tok for lang tid. Men vi måtte få en avklaring på om vi kunne bli rettslig forfulgt og et eventuelt erstatningskrav mot oss for å sette i gang det som kunne bli betraktet som en ulovlig streik, kommenterte Andersen. Han mener det sikkert er ting forbundet kunne ha gjort annerledes, men er ikke sikker på om dette ville ha endret utfallet.

Vær stolt

Forbundsleder Hans O. Felix mener EL & IT Forbundet gjennomførte en konflikt man kan være stolte av.

– Vi er ikke så stolte over at folk hoppet av og vi er klare på at dette har kostet i forhold til Energi Norge og i forhold til ledelsen i Statnett og NVE. Dette er ting vi kan reparere, men det er noe vi må ha med oss. Derfor er det bra med en slik rapport som gir et balansert bilde av det som skjedde, sa Felix.

Bedre forberedt

Torbjørn Holøs i Skagerak Energi mener at en av lærdommene man bør trekke av konflikten er å være langt bedre forberedt.

– Vi burde hatt en bredere involvering. Det var alt for lite trykk, alt for mye basert på frivillighet, sa Holøs, som mente forbundet nå bør stille opp med alle midler overfor de medlemmene som fortsatt er igjen i Atea.

Per Gunnar Salomonsen i IKT Bransjens Fagforening understreket det umenneskelige presset medlemmer og tillitsvalgte ble utsatt for av ledelsen.

– Hadde vi startet ett år tidligere hadde vi vært i en sterkere situasjon, sa Salomonsen.

Spesiell sak

Flere gikk på talerstolen og understreket støtte til ledelsen i forbundet. Ove Toska mente folk burde se på seg selv før de gikk opp på talerstolen og kritiserte ledelsen.

– Dette er en sak av spesiell karakter. Det var press på tillitsvalgte, press på medlemmer. Hvem av oss opplever ikke det? Dette er ikke bare ledelsens ansvar, det er alle sammen sitt ansvar. Jeg har stor respekt for Atea-klubben og den jobben Svein Åge gjorde. Vi var ikke sterke nok. Frustrasjonen min går mot arbeidsgiver, ikke egen organisasjon. Vi nådde ikke frem, sa Toska.

Videre kamp

Debatten inkluderte både mer kritiske røster og folk som ga full støtte til forbundet og gjennomføringen.

– Jeg mener at det at man føler seg sviktet er man suveren til å føle. Det må vi forholde oss til. Og det er viktig at dette ikke blir en uavklart verkebyll, sa Ronald Steen fra Telenor. Landsstyremedlem Geir Gjestad mener man i denne saken hadde en motpart som ønsket å svekke fagbevegelsen.

– At vi da skal få indre stridigheter blir helt feil for meg. Jeg håper inderlig at Svein Åge er med helt og fullt i forbundet videre. Jeg skjønner at folk er forbanna, men det blir helt feil å rette sinnet mot vårt forbunds ledelse. Arbeidsgivere ønsker at vi skal sitte og krangle internt. Det er en glimrende mulighet for dem. Som forbund skal vi ikke gi Ateas leder en dobbel seier. Vi skal slåss videre sammen, sa Gjestad.

Fortsatt stolt

Da Svein Åge Samuelsen gikk på talerstolen for andre gang understreket han at det ikke var noen tvil om at han var stolt av forbundet.

– Men det må også være et forbund der det er rom for kritikk. Min frustrasjon går på den moralske støtten når vi mistet medlemmer. For øvrig er jeg utrolig stolt over de som deltok og var med på dette, sa Samuelsen.

Svein Åge Samuelsen føler seg ferdig med Atea-saken etter debatten i landsstyret.

– Nå vender vi blikket fremover, sa han til Nettverk.

Hans O. Felix er enig i konklusjonen.

– Vi har fått en rapport som er nøktern, og som ikke skjønnmaler, men som skal kunne tas frem igjen om 10 år. Jeg er ydmyk for det som er blitt sagt fra talerstolen, sa Felix.

Atea-kampen

En langvarig kamp for å få opprettet tariffavtale i Atea ble avsluttet med tap for EL & IT Forbundet i kampens siste runde. Etter å ha kjempet gjennom to meglinger og Arbeidsretten, samt streik, sympatistreik og tvungen lønnsnemd, vedtok Rikslønnsnemda en kjennelse hvor det ble slått fast at EL & It Forbundets medlemmer i Atea ikke får tariffavtale.

EL & IT Forbundet har utarbeidet en oppsummeringsrapport der alle sider ved saken er forsøkt belyst, gjennom hele prosessen fra krav om opprettelse av tariffavtale, til kjennelsen i Rikslønnsnemda.

– Vi har fått en rapport som er nøktern, og som ikke skjønnmaler, men som skal kunne tas frem igjen om 10 år.

Hans O. Felix, leder EL & IT Forbundet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Atea-kampen

En langvarig kamp for å få opprettet tariffavtale i Atea ble avsluttet med tap for EL & IT Forbundet i kampens siste runde. Etter å ha kjempet gjennom to meglinger og Arbeidsretten, samt streik, sympatistreik og tvungen lønnsnemd, vedtok Rikslønnsnemda en kjennelse hvor det ble slått fast at EL & It Forbundets medlemmer i Atea ikke får tariffavtale.

EL & IT Forbundet har utarbeidet en oppsummeringsrapport der alle sider ved saken er forsøkt belyst, gjennom hele prosessen fra krav om opprettelse av tariffavtale, til kjennelsen i Rikslønnsnemda.