JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fornybar energi i vinden

Verden over øker satsingen på fornybar energi. Investeringene i ny energi har også økt under pandemien, viser en ny rapport fra IEA.

Leif Martin Kirknes

Det internasjonale energibyrået IEA fastslår at veksten i fornybar energi er den kraftigste på tjue år. Byrået ser en utvikling med økt satsing på vindkraft verden over – og trekker spesielt fram Kinas nyinvesteringer.

Kapasiteten i strømproduksjonen økte med rundt 280 gigawatt (GW) i fjor – det var en økning på 45 prosent fra 2019. Det var den største økningen siden 1999 og tilsvarte den totale kraftproduksjonskapasiteten i de ti sørøstasiatiske nasjonene i samarbeidsorganisasjonen Asean.

– Økningen i 2020 er ventet å bli den nye normalen – med rundt 270 GW økt fornybar kapasitet i 2021 og en ventet økning på nesten 280 GW i 2022, fastslår IEA.

Reduksjon i klimagasser

Den økte satsingen på fornybar energi verden over skyldes de ulike landenes forpliktelser til å redusere produksjonen av klimagasser.

Fornybar energi utgjorde 90 prosent av kraftproduksjonen som ble bygget i fjor.

Det å skifte over til fornybare kilder er en av hovedpilarene i det globale arbeidet med å nå karbonnøytralitet. Men til tross for en positiv utvikling understreker IEA at CO2-utslippene likevel vil stige i år på grunn av mer bruk av kull.

– Det understreker både de politiske og økonomiske endringene som trengs for å oppfylle klimamålene, legger IEA til i rapporten.

Pandemien har ikke bremset utviklingen

IEA fastslår at arbeidet med å endre energimarkedet har fortsatt med rekordhastighet til tross for pandemien, som for øvrig har ført til et midlertidig fall i etterspørselen.

Nye installasjoner med vindturbiner ble nesten doblet i fjor – til 114 GW. Selv om IEA venter at denne vekstraten vil avta noe de neste årene, anslås veksten likevel til å være 50 prosent høyere enn i perioden 2017–2019.

Installasjoner av nye solcelleanlegg ventes også å bli rekordhøy – og nå 160 GW innen 2022.

Grunn til optimisme

IEA mener at utviklingen innen vind- og solenergi gir grunn til optimisme med hensyn til å nå klimamålene. Byrået fremhever betydningen av utviklingen i Kina, der man altså har investert stort i fornybar energi.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse