JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frontene var steile i Acer-debatten. Til slutt stemte Stortinget ja

Rødt og Senterpartiet klarte ikke å utsette behandlingen av den omstridte Acer-tilslutningen. Dermed ble det ja til Acer.
Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Heller ikke kaoset rundt betydningen som tilslutningen får for framtidige utenlandskabler, fikk betydning.

At statsminister Erna Solberg måtte presisere uttalelser fra spontan-spørretimen onsdag kveld og at olje- og energiminister skapte ytterligere kaos bare en time før behandlingen av Stortinget, endret heller ikke Arbeiderpartiets syn.

Regjeringspartiene Høyre, Frp og Venstre, samt Arbeiderpartiet og MDG sørget for at Norge slutter seg til den europeiske energimarkedspakke 3.

Acer-debatten: Her sier Erna Solberg noe hun ikke skulle sagt

Målbar LOs syn

Og mens Arbeiderpartiet ikke gjorde som LO ønsket, var det Senterpartiets Ole Andre Myhrvold som måtte målbære LOs syn.

– Hvorfor haster det slik å vedta dette, spurte han.

– En samlet norsk fagbevegelse har vært klar med et ønske om nasjonal kontroll. Men det er ikke nok for Arbeiderpartiet, som stiler mer på Terje Søviknes enn på Hans-Christian Gabrielsen, hevdet Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det er ikke slik, avviste Aps representant Espen Barth Eide.

– Vi har hatt en tett og nær dialog med LO. Vi er enig om mye, selv om det har vært enkelte uenigheter, svarte Espen Barth Eide.

Kanskje derfor brukte både han og Høyres Stefan Heggelund mye taletid på å forklare at Acer og energimarkedspakken ikke får store konsekvenser for Norge som energinasjon.

– For Norges del vil ikke dette føre til store endringer. Motstanderne vil bli skuffet over hvor lite betydning dette vil få. Mye av det vi vedtar her er allerede vår politikk. Det vi vil få ut av dette er et bedre samarbeid over landegrenser og mer bruk av fornybar energi, mente Heggelund.

– Med denne avtalen sikrer vi fortsatt nasjonalt eierskap og en trygg nasjonal styring over våre egne energiressurser. Vi tar vare på arvesølvet, startet Espen Barth Eide.

– Vi viderefører en tradisjon for nordisk og europeisk samarbeid. Et samarbeid som blir viktigere enn noensinne med stadig mer fornybar kraft, la han til.

Mener norsk suverenitet er ivaretatt

Barth Eide avviste påstanden om at saken utfordrer norsk suverenitet, eierskap og råderett av utenlandskabler – kronargumentene til det som var igjen av opposisjonspartier, denne gang inkludert KrF, på Stortinget.

Utenlandskabler har egentlig ikke noe med saken å gjøre, men er likevel blitt et sentralt punkt.

– Det er ikke slik at medlemskap i den tredje energimarkedspakken pålegger oss å bygge nye kabler. Men den beslutningen blir liggende i Norge. Slik sett er ikke kabeldiskusjonen en del av dette. Vi har nå slått fast noen hovedpunkter. Utenlandskabler skal driftes i sin helhet av Statnett, poengterte Barth Eide.

Ville utsette

Debatten startet med et utsettelsesforslag.

Espen Barth Eide (Ap), Steinar Halleland (FrP), Ketil Kjenseth (V) og Stefan Heggelund (H) ville ikke utsette saken, men møtte sterk motbør hos Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Rødt-leder Bjørn Moxnes.

– De siste dagers hendelser viser med all tydelighet hvorfor det er riktig å utsette denne saken. Det vil være uklokt og totalt uansvarlig og behandle denne saken i dag når det er så mye usikkerhet knyttet til saken, mente Trygve Slagsvold Vedum.

Og fikk full back up fra Bjørnar Moxnes.

– En time før saken kommer opp i Stortinget er det full forvirring om innholdet og konsekvensen av saken, mente Moxnes, som viste blant annet til signaler fra statsminister Erna Solberg og olje- og energiminister Terje Søviknes.

Stridstemaet er hvilke konsekvenser behandlingen av Energimarkedspakke 3 får for den tredje utenlandskabelen, North Connect.

Arbeiderpartiet hevder å ha fått gjennomslag for at denne kun kan være aktuell som en statlig kabel, og at den først eventuelt skal gjennomføres etter samfunnsøkonomiske hensyn og etter å ha høstet erfaringer fra de to første utenlandskablene.

Grunnen til at det ble skapt uenighet var en sak i VG som dukket opp rett før stortingsbehandlingen, hvor olje- og energiminister Terje Søviknes (FrP) signaliserte at Aps ufravikelige krav ikke blir innfridd.

Utsettelsesforslaget falt med 24 mot 78 stemmer.

Og etter fem timer med debatt gikk avstemningen som ventet. Stortinget stemte for at Norge skal slutte seg til EUs tredje energimarkedspakke.

Som varslet fikk regjeringspartiene støtte fra Arbeiderpartiet og MDG og sikret dermed flertall for forslaget.

Ja eller nei til EUs energiunion?

Støres harde linje i Acer-saken vekker uro

Rødt vil la folket avgjøre Acer-spørsmålet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse