JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Han var jo bare en østeuropeer»

Heismontørenes Fagforening går hardt ut mot Politi og Arbeidstilsynet etter ulykke med utenlandsk arbeider.
Rune Larsen er tidligere leder av Heismontørenes Fagforening.

Rune Larsen er tidligere leder av Heismontørenes Fagforening.

Rune Larsen, leder i Heismontørenes fagforening.

Leif.kirknes@lomedia.no

I fjor sommer ble en 22 år gammel litauer stygt skadet i en heissjakt på en byggeplass på Haslum i Bærum. Politiet har nå henlagt saken etter bevisets stilling, etter at arbeidstilsynet ikke fant uregelmessigheter ved arbeidet som skulle utføres på plassen.

Politiadvokat Racha Maktabi sier til Budstikka at «det fremstår som uklart hvorfor fornærmede var inne i heisrommet» og at det strafferettslig anses som en arbeidsulykke. Den skadde skal ha forklart at han festet seg i en wire for å ikke falle ned i det tomme heisrommet, hvorpå noen bolter har løsnet og mannen ble dratt femten meter til værs med påfølgende omfattende ryggskader.

Tidligere HMF-leder misfornøyd

Arbeidsleder og et vitne, som ikke var til stede da ulykken skjedde, påstår at 22-åringen hadde fått beskjed om å rydde på arbeidsplassen. Hvis det derimot hadde blitt dokumentert at han hadde fått instruksjoner om å utføre arbeid på heisen, måtte myndighetene vurdert saken i et annet lys, blant annet om sikringen var god nok. Men saken er altså nå henlagt.

Det synes tidligere leder i Heismontørenes Fagforening (HMF), Rune Larsen, er forkastelig. Overfor Budstikka påpeker han at det er rart at arbeidslederens uttalelse blir tungtveiende når han tolker det dithen at politiet sier litaueren har en annen forklaring. Han er også skuffet over at arbeidstilsynet ikke har vært mer aktiv på vegne av den skadde.

– Det blir nok en slik konklusjon: Ja, ja, han var jo bare en østeuropeer, sier Larsen til Budstikka, og legger til at han er overbevist om at saken ville blitt behandlet annerledes om det var snakk om en nordmann.

HMF har forsøkt komme i kontakt med den skadde, men politiet gir ikke ut kontaktinfo med henvisning til taushetsplikt, og arbeidsgiver har heller ikke hjulpet foreningen med å oppnå kontakt.

– Forskjellsbehandler ikke

Når Nettverk ringer for tilsvar fra Politiet i sakens anledning, er kommentaren fra politiadvokat Racha Maktabi følgende:

– Jeg har ingen kommentar til det HMF sier, i forbindelse med at de ikke har vært involvert i denne konkrete straffesaken.

Cathrine Reusch, tilsynsleder for Arbeidstilsynet region Østfold og Akershus, er også kjent med dagens artikler i Budstikka og ulykken for øvrig. Hun tilbakeviser at Arbeidstilsynet driver med forskjellsbehandling.

– Når Arbeidstilsynet er ute på ulykkestilsyn er vårt primære fokus å se på om det er sammenheng mellom ulykken og det regelverket vi forvalter. Det er ikke nødvendigvis vårt primærfokus å følge opp de som er kommet til skade, sier hun til Nettverk.

– Når det etter vårt tilsyn konkluderes med at det ikke var brudd på regelverket, har det ingen betydning hvilken nasjonalitet vedkommende har. Vår tilnærming ville vært den samme uavhengig av nasjonalitet.

Entreprenør RVS AS tar henleggelsen til etterretning, meddeler selskapet til Budstikka. Den skadde jobbet for en underleverandør av dem.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse