JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heismontørenes Fagforening engasjerer advokat etter arbeidsulykke

Vil ha innsyn i politiets mappe om den skadde litaueren.
- STYGG SAK: Heismontørenes Fagforening støtter opp under litaueren som ble skadet i en heisulykke i fjor.

- STYGG SAK: Heismontørenes Fagforening støtter opp under litaueren som ble skadet i en heisulykke i fjor.

Leif Martin Kirknes (illustrasjonsfoto)

leif.kirknes@lomedia.no

Ny informasjon har kommet på bordet i saken om den 22 år gamle litaueren som ble skadet i en heissjakt i Bærum i fjor. Budstikka har sporet ham ned. Han heter Ramunas Gudas, og sier han tjente 19 kroner timen i Norge som ansatt via en underleverandør av entreprenøren RVS.

Etter arbeidsulykken der blant annet fem ryggvirvler ble ødelagt sitter han igjen 70 prosent invalid og med et inkassokrav på 30.000 kroner for operasjonen i Norge, ifølge Budstikka, som har besøkt ham i Litauen.

Stridens kjerne i saken har vært hvorvidt han fikk beskjed om å demontere heisen eller ikke. Arbeidsgiver har avvist dette hvorpå både Politiet og Arbeidstilsynet deretter henlagt saken. Til Budstikka sier Gudas derimot klokkeklart at han og en kollega fikk beskjed om at heisen var klar til demontering og at det bare var å sette i gang.

HMF følger opp

Heismontørenes Fagforening (HMF) har engasjert seg sterkt i saken. HMF-leder Markus Hansen synes hele saken stinker, særlig etter henleggelsen fra politi og arbeidstilsyn som han finner oppsiktsvekkende.

Han vil nå ha enda mer fakta på bordet, og har engasjert advokat.

– Vi har engasjert en advokat for å få innsyn i mappa fra politiet. Fra før har vi fått innsyn i mappa fra arbeidstilsynet, sier han til Nettverk.

YFS

Parallelt jobber foreningen med å sjekke opp hva som skjedde med yrkesskadeforsikring (YFS), som er lovpålagt via arbeidsgiver for arbeidstakere i Norge. Det litauiske underselskapet skal likevel ikke ha forsikret ham, skriver Budstikka, og det skal være årsaken til at Lindorff har videresendt helseregninger for 30.000 til Gudas.

Men YFS har ifølge Arbeidstilsynets nettsider en klausul som heter «Dersom den ansvarlege arbeidsgivaren ikkje har teikna yrkesskadeforsikring, vil arbeidstakaren likevel ha dei same krava på forsikringsdekning. Det er etablert ei ordning der forsikringsselskapa då er ansvarlege i fellesskap.» Denne ordningen administreres av det som heter Yrkesskadeforsikringsforeningen (YFF).

Flere engasjerer seg

Hovedentreprenør RVS sier til Budstikka at de forholder seg til dokumentasjonen de har fått, og som «hverken Arbeidstilsynet eller Politiet har funnet noe galt med». De erkjenner at 19 kroner timen er uakseptabelt, og påstår underleverandørens dokumentasjon viste at Gudas fikk betalt mer enn norsk minstelønn.

Ifølge Budstikka har litauisk arbeidstilsyn engasjert seg i saken etter at helsesystemet der slo alarm. På norsk side reagerer RVS’ oppdragsgiver ABBL med vantro, i tillegg til at også Kco advokater i Sandvika verver seg for å bistå litaueren med å få erstatning.

Til Nettverk informerer Hansen i HMF at de vurderer å besøke Gudas i Litauen for å snakke med ham så snart de har hentet inn mer informasjon fra Politiet og om YFS.

Tidligere artikler:

«Han var jo bare en østeuropeer» (23.05.2014)

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Tidligere artikler:

«Han var jo bare en østeuropeer» (23.05.2014)