JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Heismontører lanserer guide for valg av heis-leverandør

Heismontørenes fagforening vil få frem andre verdier enn bare pris. Ikke alle heis-selskaper har vært like samarbeidsvillige.
LANSERER HEIS-SIDE: Christian Olstad og Markus Hansen.

LANSERER HEIS-SIDE: Christian Olstad og Markus Hansen.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Heismontørenes Fagforening (HMF) har denne uka lansert nettstedet Velgheisbedrift.no, etter inspirasjon fra Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelags Velgelektriker.no.

På nettstedet kan de som skal velge servicekontrakt eller leveranse av heis søke frem aktuelle bedrifter i sitt fylke og få frem en smilefjes-basert vurdering basert på kriterier som om selskapet har tariffavtale, hvor mange fagarbeider og lærlinger de har, om de er med i ordninger for opplæringskontor og utdanningssenter og hva slags type heis de kan levere.

I tillegg finnes det en ferdig utfylt anbefalt serviceavtale som bestillere kan benytte, samt informasjon om hvilke lover og regler som gjelder for heiser i Norge.

– Tjenesten er ment å nå ut til innkjøpere og dem som legger ut anbud for å få frem andre kriterier enn bare pris, sier HMF-leder Markus Hansen.

Les også: Elektroarbeiderens Fagforening i Trøndelag lanserer nettsted for elektrikervalg

Heise opp heiskunnskap

Siden er ment å hjelpe kunder i for eksempel borettslag og sameier, entreprenører og eiendomsselskap, eller kommunal og offentlig sektor å sjekke hvem som er godt egnet om de ønsker å tegne serviceavtale med heisselskap eller sjekke hvordan selskapet de allerede har serviceavtale med ligger an.

– Siden skal gjøre det lettest mulig for kunder som ikke har kunnskap om heis å skolere seg litt og lese seg opp på heis. Vi håper denne siden kan opplyse innkjøpere og styrer i borettslag og sameier, at det kan bli et naturlig sted å søke informasjon om heis, og at de kan ta kontakt om det er noe de lurer på, sier Hansen.

Et av de beste pekepinnene på at man har med en seriøs heisleverandør å gjøre, er ifølge Hansen at bedriften har tariffavtale.

– Det finnes bedrifter som bruker elektrikere til heisarbeid, og det finnes bedrifter som bruker heismontører til heisarbeid. Det som sikrer at man bruker heismontører til heisarbeid, er om selskapet har tariffavtale, sier han.

SMILEFJES: Slik ser toppen ut når en søker på Oslo. Selskapene Otis, Euro og Thyssenkrupp gjør det særdeles skarpt her.

SMILEFJES: Slik ser toppen ut når en søker på Oslo. Selskapene Otis, Euro og Thyssenkrupp gjør det særdeles skarpt her.

Skjermdump

Ikke bare oppløftende mottatt

Det har vært krevende arbeid å sanke inn og legge frem informasjonen. Blant annet er det flere selskaper som egentlig driver med det som heter løfteplattformer, som er ment for andre typer bruksmønster enn heiser som er bygget for å frakte folk opp og ned kontinuerlig gjennom døgnet. Disse er ikke i registrert.

HMF har også møtt motstand i sin informasjonssanking hos noen av selskapene. De har hentet inn informasjon på litt ulikt vis, og når de har bedt bedriftene gå over disse opplysningene har noen av selskapene bedt om å ikke stå oppført i registeret.

– Vi har ikke blitt møtt med glede hos alle bedriftene vi har sendt dette ut til. Vi fikk svar bare fra halvparten av bedriftene til å begynne med. Noen av dem mente vi ikke «tok det langt nok», at vi skulle være mer tydelige på ting som hvem som setter ut arbeid til utenlandske montører og hvem som bruker norske heismontører, samt hvem som bruker fast ansatte og hvem som bruker innleide. Men det var også en del bedrifter som ikke ønsket å stå oppført, sier Hansen.

Åpner heisdøren for endringsforslag

Han har forståelse for at det finnes selskap som skårer dårlig på de oppsatte kriteriene som ikke ønsker å stå oppført i registeret

– Men tjenesten er ikke ment som en invitasjon. Det bedriftene er invitert til, er å komme med endringsforslag på informasjonen som ligger der, sier HMF-lederen.

De har tatt skjermdump av epost-svarene for bedriftene dette gjelder og lagt ved slik at det er mulig å se for dem som søker etter heisselskap i sitt fylke. Ettersom HMF ikke har fått noen opplysninger om hvor disse selskapene opererer, vil de dukke opp på søk i alle landets fylker.

Fagforeningsfelle Christian Olstad skyter inn at noen nok har funnet tjenesten truende:

– Vi hadde noen som til og med tok seg bryet med å registrere tilsvarende domenenavn med .com og .net, sier han.

GODKJENT: Christian Olstad og Markus Hansen har fått lov av Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag å bruke samme design og konsept som Velgelektriker.no.

GODKJENT: Christian Olstad og Markus Hansen har fått lov av Elektroarbeidernes Fagforening i Trøndelag å bruke samme design og konsept som Velgelektriker.no.

Leif Martin Kirknes

Ønsker ingen tur til bunns

Om pris er det eneste som vektlegges når folk signerer avtale med selskaper, frykter han et kappløp mot bunnen der selskapene som betaler arbeiderne sine lavest vinner. Heis er ikke allmenngjort område, og dermed er det heller ingen minstelønn.

– En tariffavtale er en effektiv stopper for dette, fremhever Hansen.

I en del andre nordiske land opereres det med heisservice ned til 100 kroner per besøk. Da kan man regne seg frem til en skremmende lav timebetaling til arbeideren når det kalkuleres inn transport til og fra og parkering i tillegg til selve servicen.

– Vi ønsker å jobbe mot en nedadgående spiral for kontrakter på heisservice. Nettstedet er et verktøy for å stoppe en utvikling som også kan gå utover sikkerhet på heis eller kvaliteten på servicen, sier Hansen.

Kan løfte egne smileys

Han legger til at bedrifter som har mange sure smilefjes enkelt kan utbedre sitt renommé ved å adressere de aktuelle punktene – bli lærlingebedrift, ta inn flere lærlinger, eller melde seg inn i ordninger som Opplæringskontoret for Heisfaget og Heisbransjens Utdanningssenter.

Øvrige smilefjespunkter går på antall fagarbeidere, om selskapet har tariffavtale og om selskapet er godkjent for heisleveranser på over åtte etasjer.

FIKS FERDIG DOKUMENT: Heismontørene viser på nettstedet også til en anbefalt serviceavtale som er basert på ytelsesbeskrivelsen til anbudskonkurransen som Oslo kommune omsorgsbygg hadde i 2016, samt Instruks for ettersyn laget av Heismontørenes Fagforening i 2011.

FIKS FERDIG DOKUMENT: Heismontørene viser på nettstedet også til en anbefalt serviceavtale som er basert på ytelsesbeskrivelsen til anbudskonkurransen som Oslo kommune omsorgsbygg hadde i 2016, samt Instruks for ettersyn laget av Heismontørenes Fagforening i 2011.

Skjermdump

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse