JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ANMELDELSE: Leder i Elektroarbeidernes Fagforening i Hordaland og Sogn og Fjordane, Ove Toska (t.v.) og organisasjonssekretær Åge Blummenfelt, leverte mandag morgen inn anmeldelse av virksomheten RCA, for brudd på Straffelovens paragraf 224 om menneskehandel.

ANMELDELSE: Leder i Elektroarbeidernes Fagforening i Hordaland og Sogn og Fjordane, Ove Toska (t.v.) og organisasjonssekretær Åge Blummenfelt, leverte mandag morgen inn anmeldelse av virksomheten RCA, for brudd på Straffelovens paragraf 224 om menneskehandel.

Knut Viggen

Her anmeldes arbeidsgiveren for menneskehandel

De rumenske telearbeiderne fikk syv kroner og femti øre timen for å bygge ut 4G-nettet for Netcom i Norge. – Dette er menneskehandel, sier fagforeningsleder Ove Toska.


25.08.2014
12:00
21.08.2023 17:14

knut.viggen@lomedia.no

Bergen Sentrum politistasjon mandag morgen. Leder i Elektroarbeidernes fagforening i Hordaland og Sogn og Fjordane, Ove Toska, og organisasjonssekretær i fagforeningen, Åge Blummenfelt, leverer inn anmeldelse av virksomheten RCA (Retele de Communicatii Avansate S.R.L CO BD VAT Servises AS) med adresse i Jerikoveien i Oslo.

Fredag og lørdag var de underbetalte rumenerne hovedoppslag på kveldsnyhetene til TV2. Først hovedsaken om Arbeidstilsynets funn som førte til at saken ble kjent, så oppfølgeren om at arbeidsgiveren nå blir anmeldt til politiet.

Oppdaget tilfeldig

Arbeidstilsynet oppdaget saken ved en ren tilfeldighet. En Arbeidstilsynet-ansatt på handletur i Bergen oppdaget de rumenske arbeiderne som jobbet usikret på et tak, i ferd med å sette opp mobilantenner. Arbeidet ble stanset, fordi de ikke hadde tilstrekkelig sikring. Da Arbeidstilsynet senere kontaktet den rumenske arbeidsgiveren og krevde å få tilsendt arbeidskontrakter og lønnsslipper viste det seg at de rumenske arbeiderne, 25 i tallet, jobbet for en timelønn tilsvarende syv kroner og femti øre timen.

Oppsøkte arbeidsgiver

TV2 fikk nyss om saken, dukket ned i den, kontaktet arbeidstilsyn, fagforening, Netcom og dro også ned til Romania og fikk intervju med den rumenske arbeidsgiveren. Prosjektleder Daniel Constantinescu i RCA mente først i innslaget at arbeiderne ble greit lønnet, selv om lønna er mange ganger mindre enn det norske kollegaer får for samme jobb. Selv i Romania er 7,50 timen rundt minstelønn og ikke noen god lønn. Constantinescu forsvarte seg med at arbeiderne i tillegg til lønn også fikk reise, oppholdskostnader og kostpenger dekket. Da han ble konfrontert med at slike utgifter ikke kan regnes som lønn etter norsk lov, forsvarte han seg med at han ikke kjente de norske lovene i detalj.

Tvang i kontrakt

Nå er ikke selve lønna på 7,50 kroner timen ulovlig, etter norsk lov, så lenge arbeiderne jobber for et utenlandsk selskap i forbindelse med en entreprisekontrakt. Men i tillegg ble arbeiderne, ifølge arbeidskontrakten, varslet om at de måtte betale arbeidsgiver 5.000 euro om de skulle si opp jobben i Norge. I samme kontrakt står det at arbeiderne også er erstatningsansvarlige hvis arbeidet ikke er godt nok utført, eller tar lengre tid enn avtalt. Dermed mener Elektroarbeidernes fagforening at det er grunnlag for politianmeldelse.

– Dette er menneskehandel, mener Ove Toska i Elektroarbeidernes fagforening.

La seg flate

Fagforeningen har politianmeldt for brudd på Straffelovens paragraf 224, herunder også brudd på Palermoprotokollen, artikkel 3. Begge disse omhandler menneskehandel. Toska mener innholdet i tillegget til arbeidsavtalen viser at arbeiderne ikke hadde noen reelle muligheter til å si opp arbeidsavtalen. De var rett og slett tvunget til å bli værende.

I dag er rumenerne tilbake i Romania. Netcom, via Netel, har sagt opp avtalen med det rumenske selskapet og NetComs direktør, August Christian Johan Baumann, har lagt seg helt flat. Netcom lover bot og bedring, sier de vil dobbeltsjekke leverandører for fremtiden og har også sagt at de vil sikre at arbeiderne får etterbetalt lønn for tiden de jobbet i Norge.

Straffelovens § 224:

«Den som ved vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd utnytter en person til

a) prostitusjon eller andre seksuelle formål,

b) tvangsarbeid eller tvangstjenester, herunder tigging,

c) krigstjeneste i fremmed land eller

d) fjerning av vedkommendes organer,

eller som forleder en person til å la seg bruke til slike formål, straffes for menneskehandel med fengsel inntil 5 år.

På samme måte straffes den som

a) legger forholdene til rette for slik utnyttelse eller forledelse som nevnt i første ledd ved å anskaffe, transportere eller motta personen,

b) på annen måte medvirker til utnyttelsen eller forledelsen, eller

c) gir betaling eller annen fordel for å få samtykke til utnyttelsen fra en person som har myndighet over den fornærmede, eller som mottar slik betaling eller annen fordel.

Fra Lovdata

Palermoprotokollen, artikkel 3

Her definerer FN menneskehandel som følger:

a) ”handel med mennesker”: rekruttering, transport, overføring, husing eller mottak av personer, ved hjelp av trusler om bruk av vold eller bruk av vold eller andre former for tvang, av bortføring, av bedrageri, av forledelse, av misbruk av myndighet eller av sårbar stilling eller av å gi eller motta betaling eller fordeler for å oppnå samtykke fra en person som har kontroll over en annen person, med sikte på utnytting. Utnytting skal som et minimum omfatte utnytting av andres prostitusjon eller andre former for seksuell utnytting, tvangsarbeid eller tvangstjenester, slaveri eller slaveriliknende praksis, trelldom eller fjerning av organer,

b) samtykke fra et offer for handel med mennesker til den tilsiktede utnytting nevnt i bokstav a) i denne artikkel skal være uten betydning der noen av midlene nevnt i bokstav a) er brukt,

c) rekruttering, transport, overføring, husing eller mottak av et barn med sikte på utnytting skal anses som ”handel med mennesker” selv om ingen av midlene nevnt i bokstav a) er brukt,

Palermoprotokollens definisjon er vid, og nasjonalt så vel som internasjonalt eksisterer det uenighet om hvilke kriterier som skal være til stede for at en situasjon skal kunne karakteriseres som menneskehandel.

I følge protokollen kjennetegnes menneskehandel av tre hovedelementer:

• Utnyttelse: Menneskehandel innebærer at noen tar sikte på å utnytte andre.

• Tvang/forledelse: Menneskehandel innebærer at en person får kontroll over en annen ved hjelp av ulike former for trusler, vold, tvang, bedrageri eller misbruk av sårbar stilling.

• Forflytning: Menneskehandel omfatter rekruttering, transport, mottak og husing av personer.

Vel så viktig som å definere hva som kjennetegner en situasjon som omhandler menneskehandel, er å klargjøre hvilke forhold som ikke er relevante når det gjelder å finne ut hvorvidt en slik situasjon foreligger. Disse forhold er:

• Hvorvidt landegrenser har blitt krysset.

• Hvorvidt virksomheten er organisert.

• Grad av frivillighet; hvilke valg en person har gjort i forkant av at han/hun ble et offer for menneskehandel.

• Graden av utnyttelse, tvang og trusler.

• Vedkommendes vilje til å samarbeide med politi og andre myndigheter.

Kilde: Prosenteret

Dette er frihetsberøvelse

Ove Toska, Elektroarbeidernes fagforening

Rystet, men ikke overrasket

På tross av mediasøkelys, politianmeldelse og et løfte fra Netcom om at nå skal alt bli mye bedre er ikke Ove Toska og fagforeningen fornøyd.

KNUT VIGGEN

knut.viggen@lomedia.no

– Vi har levert denne anmeldelsen fordi vi er tariffpart på disse overenskomstene. I tillegg mener vi det er allmennpreventive hensyn for at politiet ser nærmere på dette, sier Toska.

Han er rett og slett rystet over funnet til Arbeidstilsynet og TV2, men direkte overrasket er han ikke. Fagforeningen til elektrikerne i de to vestlandsfylkene har gjort kampen mot sosial dumping til en hovedsak og har også engasjert seg i flere andre saker som omhandler sosial dumping.

– Men dette er det verste tilfellet av sosial dumping vi til nå har kunnet dokumentere, sier Ove Toska og legger til:

– Dette er en del av den hverdagen vi opplever. Det er et eskalerende problem i våre bransjer og i arbeidslivet ellers, sier Ove Toska.

Allmenngjøring av LOK

EL & IT Forbundet og LO vil allmenngjøre Landsoverenskomsten for elektrofag, for å stå sterkere rustet i kampen mot sosial dumping.

Denne saken kommer trolig opp for Tariffnemda i løpet av høsten. Forbundet har i forbindelse med kravet om allmenngjøring dokumentert en rekke eksempler på sosial dumping flere steder rundt om i landet. Men Toska mener klubber, fagforeninger og distrikter må bli enda flinkere til å avdekke og dokumenter slike saker.

– Jeg er utrolig skuffet over at vi ikke har klart å fremskaffe mer dokumentasjon enn det vi har gjort. Men disse sakene kommer ikke av seg sjøl, det må målrettet og koordinert arbeid til, sier Ove Toska.

25.08.2014
12:00
21.08.2023 17:14

Straffelovens § 224:

«Den som ved vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd utnytter en person til

a) prostitusjon eller andre seksuelle formål,

b) tvangsarbeid eller tvangstjenester, herunder tigging,

c) krigstjeneste i fremmed land eller

d) fjerning av vedkommendes organer,

eller som forleder en person til å la seg bruke til slike formål, straffes for menneskehandel med fengsel inntil 5 år.

På samme måte straffes den som

a) legger forholdene til rette for slik utnyttelse eller forledelse som nevnt i første ledd ved å anskaffe, transportere eller motta personen,

b) på annen måte medvirker til utnyttelsen eller forledelsen, eller

c) gir betaling eller annen fordel for å få samtykke til utnyttelsen fra en person som har myndighet over den fornærmede, eller som mottar slik betaling eller annen fordel.

Fra Lovdata

Palermoprotokollen, artikkel 3

Her definerer FN menneskehandel som følger:

a) ”handel med mennesker”: rekruttering, transport, overføring, husing eller mottak av personer, ved hjelp av trusler om bruk av vold eller bruk av vold eller andre former for tvang, av bortføring, av bedrageri, av forledelse, av misbruk av myndighet eller av sårbar stilling eller av å gi eller motta betaling eller fordeler for å oppnå samtykke fra en person som har kontroll over en annen person, med sikte på utnytting. Utnytting skal som et minimum omfatte utnytting av andres prostitusjon eller andre former for seksuell utnytting, tvangsarbeid eller tvangstjenester, slaveri eller slaveriliknende praksis, trelldom eller fjerning av organer,

b) samtykke fra et offer for handel med mennesker til den tilsiktede utnytting nevnt i bokstav a) i denne artikkel skal være uten betydning der noen av midlene nevnt i bokstav a) er brukt,

c) rekruttering, transport, overføring, husing eller mottak av et barn med sikte på utnytting skal anses som ”handel med mennesker” selv om ingen av midlene nevnt i bokstav a) er brukt,

Palermoprotokollens definisjon er vid, og nasjonalt så vel som internasjonalt eksisterer det uenighet om hvilke kriterier som skal være til stede for at en situasjon skal kunne karakteriseres som menneskehandel.

I følge protokollen kjennetegnes menneskehandel av tre hovedelementer:

• Utnyttelse: Menneskehandel innebærer at noen tar sikte på å utnytte andre.

• Tvang/forledelse: Menneskehandel innebærer at en person får kontroll over en annen ved hjelp av ulike former for trusler, vold, tvang, bedrageri eller misbruk av sårbar stilling.

• Forflytning: Menneskehandel omfatter rekruttering, transport, mottak og husing av personer.

Vel så viktig som å definere hva som kjennetegner en situasjon som omhandler menneskehandel, er å klargjøre hvilke forhold som ikke er relevante når det gjelder å finne ut hvorvidt en slik situasjon foreligger. Disse forhold er:

• Hvorvidt landegrenser har blitt krysset.

• Hvorvidt virksomheten er organisert.

• Grad av frivillighet; hvilke valg en person har gjort i forkant av at han/hun ble et offer for menneskehandel.

• Graden av utnyttelse, tvang og trusler.

• Vedkommendes vilje til å samarbeide med politi og andre myndigheter.

Kilde: Prosenteret




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker