JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hovedstrømledningen til Lærdal ødelagt

Det kan ta flere måneder å utbedre hovedstrømlinjen til Lærdal, etter katastrofebrannen natt til søndag.
Rådmann Alf Olsen jr. (t.v.) og ordfører Jan Geir Solheim (Sp) har mange ting å tenke på i kjølvannet av katastrofebrannen i Lærdal. Strømtilførselen er en av dem.

Rådmann Alf Olsen jr. (t.v.) og ordfører Jan Geir Solheim (Sp) har mange ting å tenke på i kjølvannet av katastrofebrannen i Lærdal. Strømtilførselen er en av dem.

Knut Viggen

Den voldsomme brannen ødela 35 bygninger i Lærdalsøyri, halvparten av dem bolighus.

Ordfører Jan Geir Solheim i Lærdal sier han er bekymret for de varslede kuldegradene.

– Det haster. Vi har ikke har kapasitet til å forsyne hele bygda med strøm, og dersom strømforbruket øker, vil vi få et mye større problem enn vi har i dag, sier Solheim til NTB.

Kommunen har bedt Forsvaret om å fly inn en midlertidig trafo fra Hammerfest.

– Jeg vet at vi undersøker mulighetene for å erstatte koblingsstasjonen som har brent. Det kan se ut som om det er verre enn først antatt, og at en kuldeperiode er på vei inn. Vi må finne et koblingsanlegg som passer, og det ser ut som det nærmeste er i Hammerfest, sier han.

Fra aggregat

Hele Lærdalsøyri går foreløpig på strøm fra aggregat.

– Vi har tre grender uten strøm, og Fodnestunnelen er fortsatt uten lys. Det er behov for høyt strømforbruk de nærmeste dagene, og det har vi ikke, sier ordføreren.

Tirsdag morgen er det 1 kuldegrad og vind i Lærdalsøyri. Men yr.no melder at gradene vil krype ned til minus 9 fredag.

– Vi har redusert strømforbruket på noen kommunale bygg, deriblant Fodnestunnelen, sier Solheim.

Lærdal Energi

Det er Lærdal Energi som har monopol på distribusjon av elektrisk kraft i Lærdal kommune. I går opplyste selskapet at 95 prosent av bygda har strøm gjennom aggregat. Beredskapssjef Arthur Gjengstø i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) meldte i går til Teknisk Ukeblad at Lærdal Energi nå får hjelp fra seks energiverk i fylket. Det er Sogn og Fjordane Energi, Sognekraft, Aurland Energiverk, Årdal Energi, Sunnfjord Energi og Luster Energiverk. Små og store aggregat ble i går rigget til enkelthus og koblet direkte til nettet.

Anlegget som brant har omfattende sot- og brannskader.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse