JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
ETTERLYSER: Jan Olav Andersen synes ikke å ha sett LO følge opp det EØS-kritiske vedtaket som ble fattet på fjorårets kongress.

ETTERLYSER: Jan Olav Andersen synes ikke å ha sett LO følge opp det EØS-kritiske vedtaket som ble fattet på fjorårets kongress.

Leif Martin Kirknes

Ikke overrasket over EØS-vedtak

Jan Olav Andersen har stor forståelse for at NTF vil jobbe for oppsigelse av EØS-avtalen. Han mener også statlige organer og arbeidsgiverorganisasjoner begynner våkne, men etterlyser mer oppfølging fra LO.


30.01.2014
12:00
21.08.2023 17:14

Leif.kirknes@lomedia.no

Onsdag vedtok Norsk Transportarbeiderforbunds (NTF) landsmøte enstemmig et vedtak om å jobbe for oppsigelse av EØS-avtalen. At EØS-debatten atter blusser opp, sjokkerer ikke EL & IT-forbundets Jan Olav Andersen. Han er særlig lite overrasket over at nettopp transportnæringen har fått nok.

– Det er ikke noe rart det kommer til overflaten så tydelig i NTF, de representerer næringene der du på mange måter står på kanten av stupet med tanke på å være en del av seriøst norsk næringsliv. NTF-medlemmene merker liberaliseringen av reglene og endringene du ser i norsk arbeidsliv i meget stor grad på kroppen, sier han.

Ikke minst ser han at myndighetene nå også føler presset – politiet kommer med nærmest mafialignende beskrivelser, fremhever Andersen.

– Diskusjonen om sosial dumping har blitt en diskusjon om ren kriminell virksomhet. Når det er en oppfatning av at EØS-avtalen og vår tilknytning til det europeiske regelverket for å ta i bruk bekjempende virkemidler, er det naturlig at debatten blusser opp, spesielt i områdene som merker det best, fastslår han, og peker spesifikt på kabotasjereglene.

Etterlyser LO-oppfølging

– Men er det bare en debatt, eller blir det noe handling ut av det?

– Det er vanskelig å vite. Det har blitt forholdsvis mye mer stille etter LO-kongressen, sier Andersen, som selv satt i kongressens redaksjonskomité.

På LO-kongressen i fjor la redaksjonskomiteen enstemmig frem en EØS-kritisk uttalelse som ble vedtatt. Kort oppsummert sa vedtaket at norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EUs regler.

Les også: EØS-kritisk LO-kongress

Men så ble det stille. Det var valg og mange andre spørsmål ble i den forbindelse prioritert før EØS-vedtaket, ikke minst etter selve regjeringsskiftet og de politiske endringene som fulgte med dette.

Andersen tror debatt-oppblussingen vi ser nå snarere er et tegn på at tilstanden normaliseres til der den var før valget.

– Hvor vidt det blir noe mer enn en debatt avhenger av hvor bredt engasjement som skapes. Avtalen er tungt forankret i et bredt flertall i Stortinget. Skal Norges forhold til EU endres, må endringene presses frem av folkelige bevegelser og av opinionen utenfor Stortinget. Avgjørelser som det som ble tatt på NTFs landsmøte er engasjement som er avgjørende for å skape noe forandring.

Økt oppmerksomhet

Næringslivets Sikkerhetsråd var denne uka ute og varslet om at enkelte bransjer var i ferd med å forsvinne helt under radar. De seriøse arbeidsgiverne ser at de er i ferd med å bli fullstendig utkonkurrert, som har ført til at flere politikere har blitt bevisst på spørsmålene, tror Andersen.

Les også: Vil kriminalitet i arbeidslivet til livs

Tidligere i måneden slo også etater som NAV og Skatteetaten alarm, under slippet av en rapport om svart økonomi, ført i pennen av Juristforbundet.

– Politi og skattemyndigheter tegner et særdeles dystert bilde om det vi har hevdet i fagbevegelsen i mange år. At det nå blir bekreftet av mange andre skaper en litt annen bevegelse. Forhåpentlig fører det til en diskusjon om hvor vidt dette lar seg løse innenfor rammene av EØS-avtalen eller om vi må riste av oss avtalen for å løse problemene.

Andersen, som for øvrig også leder SVs faglige utvalg, mener LO sentralt har vært slappe på å følge opp kongressens vedtak.

– Jeg synes ikke LOs ledelse har gjort noe særlig for å følge opp det nokså krystallklare vedtaket kongressen fattet, om at norske regler må gå foran, sier han.

Han mener det er viktig at man får regjeringen til å gå i diskusjon og forhandlinger med EU for å få avklart problemstillingen. Om kongressens vedtak blir oppfylt, vil man vært langt, fordi det i det minste vil sikret en avklaring på grunnleggende spørsmål, mener Andersen.

– Hvorvidt dette kan løses innenfor EØS-rammene får andre finne ut av, men min påstand er at avtaler lar seg endre gjennom forhandlinger. Skal kongressens vedtak gjennomføres, må spillereglene rundt EØS-avtalen endres, og et bra sted å starte ville vært å sette fart i gjennomføringen av vedtaket kongressen har fattet.

EL & IT også i EØS-faresonen

Han tror hans eget forbund fort kan komme til samme konklusjon som NTF.

– Om det ikke er mulig å sikre norske arbeidslivsregler og tariffavtaler i Norge, er alternativet å si opp EØS-avtalen, og denne konklusjonen tror jeg også EL & IT Forbundet rimelig fort vil komme til.

– Har du eksempel på noen konkrete saker om EØS-problemstillingen i nyere tid?

– Det er enkeltsaker innenfor vårt område, slik som Coop ved Gardermoen, der vi har avdekket at bygg rigges opp med bare utenlandske leverandører. Vi har ingen kontroll på lønn, HMS og andre ting vi tar for gitt, sier Andersen.

Les også: Får pris for Coop-varsling

– Vi har også sett noen alvorlige saker med Statens vegvesen, slik som med Hardangerbrua og noen tunneler. EL & IT Forbundet har spesielt et problem fordi vi ikke har en allmenn tariffavtale, når det gjelder hvor mye man skal få i lønn kan elektrikere få helt ned til ingenting.

– Arbeider aktivt inn mot regjeringen

I en e-post understreker LOs første nestleder Tor-Arne Solbakken at de per i dag ikke er kjent med noen nasjonale saker hvor tariffavtalen direkte trues av EØS-regler.

«Historisk har LO hatt to store rettsaker hvor det forgjeves ble anført at EØS retten ville gripe inn i kollektive avtaler: KLP-saken og Verftssaken, som begge avviste at tariffavtalen (i veftssaken den allmenngjorte tariffavtale) var i strid med EØS avtalen. Begge dommene var enstemmige og i begge saken ble LO tilkjent fulle saksomkostninger. Jeg minner også om at NTF og FO fremmet forslag på Kongressen om at "dersom dette ikke er mulig (forrang for tariffavtalene) må EØS avtalen sies opp". Dette ble nedstemt med overveldende flertall,» skriver han.

Videre står det:

«ILO-konvensjon nr. 94 og den nasjonale forskrift som gjennomfører konvensjonen, har likhetstrekk med saksforholdet i Rüffert-saken fra EU-domstolen (C-346/06). ESA ga også opprinnelig uttrykk for at den norske gjennomføringen av ILO-konvensjonen kunne være i strid med utsendingsdirektivet. Etter at partene hadde gitt uttalelser til ESA, besluttet ESA likevel å avslutte saken. I dette ligger at den norske gjennomføringen av ILO-konvensjon nr 94, ikke er i strid med EØS-retten og det foreligger ikke noe konfliktforhold på dette området. Den senere utvikling i EU som åpner for at det i større grad kan tas sosiale hensyn ved utformingen av offentlige anbud berører ikke direkte Norges posisjon.

LO arbeider aktivt inn mot regjeringen for å forsvare tariffavtalesystemet og allmengjøringsordningen. Arbeidsdepartementet har bl.a. den 20.12. 2013, som svar på LOs henvendelse, bekreftet at Norge har inngitt innlegg for EU domstolen i sak C-396/13 og opplyst at "Innlegget er i tråd med norsk rett etter Verftssaken".

LO har også merket seg arbeidet som pågår i Europarådet med å implementere grunnleggende rettigheter inn i EU-traktaten. Dette er en utvikling LO følger tett. Europarådet opplyste i januar 2014 at forhandlingene med EU var sluttført og det ble antydet fra Europarådets side at EU ville sluttføre sitt interne arbeid i løpet av 2014. Hvis grunnleggende rettigheter blir del av EU traktaten er det grunn til å anta at de problemstillinger som kan reise seg i kjølvannet av Laval mv. blir mindre/lite aktuelle i tiden fremover. Både ILO (se ILOS ekspertkomite i årsrapporten for 2013) og Den Europeiske komite for sosiale rettigheter (Complaint No. 85/2012) har ytret seg kritisk til EU domstolens manglende vektlegging av fagforeningsrettigheter i Laval. LO vil arbeide for at nye bestemmelser i EU traktaten som ivaretar grunnleggende rettigheter også blir implementert i EØS-avtalen.

Dette er et uttrykk for LOs standpunkt. Per i dag har vi ingen aktuelle saker hvor tariffavtalen trues av EUs regler. Historisk har vi to: KLP-saken og Verftssaken, som begge gir tariffavtalen (i veftssaken den allmenngjorte avtalen) forrang. For øvrig vil jeg vise til arbeidet som nå pågår i Europarådet, med å implementere grunnleggende rettigheter inn i EU-traktaten. Sist vi var i kontakt med Europarådet, regnet de med at dette kunne sluttføres i løpet av våren. LO støtter prosessen, og vil arbeide for at tilsvarende bestemmelser kommer inn i EØS-avtalen.»

Diskusjonen om sosial dumping har blitt en diskusjon om ren kriminell virksomhet.

Jan Olav Andersen

30.01.2014
12:00
21.08.2023 17:14



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker