JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

IT-næringen med nytt bærekraft-samarbeid

Næringen skal jobbe tettere med utdanningsinstitusjonene i skjæringspunktet mellom teknologi og bærekraft.
Mali Hole Skogen

Mali Hole Skogen

IKT-Norge (pressefoto)

leif.kirknes@lomedia.no

I går ble GoForIt lansert, et initiativ som flere organisasjoner, bedrifter og utdanningsinstitusjoner står bak (se faktaboks).

Bærekraftsdirektør i IKT-Norge, Mari Hole Skogen, forteller at formålet med GoForIt er kunnskapsutvikling i krysningspunktet mellom digitalisering og bærekraft.

– IKT-bransjen har et enormt behov for kunnskap. For teknologisektoren er kunnskap mer ferskvare enn i andre bransjer, fordi teknologiutviklingen går så raskt. Derfor er det viktig at det er en samstemthet mellom studiene på universitetene, den teknologiske utviklingen og behovene vi har i A/S Norge, sier hun til Nettverk.

Samarbeid skal gjøre at Norge kan hevde seg, legger hun til. GoForIt er en plattform hvor det kan samarbeides om behovene til IT-bransjen og behovene til akademia, og om forskning og kunnskapsutvikling også ute i bedriftene.

Også «lettbeint» kunnskap

Samtidig er det også behov for å gjøre det enklere å komme ut i jobb for studenter som ønsker å jobbe med teknologi og bærekraft samtidig, ifølge Skogen.

– Undersøkelser viser at studenter ønsker å jobbe med å løse morgendagens problemer og bærekraft, men at det ikke er så mange jobber i skjæringspunktet der, sier hun.

Konkret er utdanningsinstitusjonene som er med på initiativet i gang med å utvikle egne kurs om temaet. Universitetet i Agder skal lage et MBA-kurs om digitalisering og bærekraft, mens NTNU jobber med et videre- og etterutdanningskurs på 7,5 studiepoeng.

Men GoForIt vil også bestå av workshops, konferanser, studentnettverk, forskernettverk, podcaster med mer. Ikke alle kan ta master/bachelor eller etterudanning innen IT. Lettere tilgjengelig kunnskap om teknologi vil gjøre at teknologi kan reguleres på fornuftige og kunnskapsbaserte måter, påpeker Skogen.

– Vi må også finne lettbeinte måter å formidle kunnskap på og vekke interessen til folk, sier hun.

Teknologi som løsning

For ti års tid siden ble bærekraft i IT-bransjen gjerne omtalt som «grønn IT», og handlet mye om strømforbruk i datasentre. GoForIt handler ifølge Skogen også om dette aspektet, samt materialfotavtrykk og e-avfall.

Men GoForIt handler kanskje i større grad om å se på hvordan teknologi kan bidra til å løse FNs bærekraftsmål, forklarer Skogen.

For eksempel hva som skjer med det globale transportsystemet hvis vi kan 3D-printe lokalt, sammenhengen mellom kvante-IT og medisin, hvordan vi kan bruke 5G og maskinlæring til å optimalisere energiforbruk, om blokkjedene kan dra oss gjennom sirkulærøkonomien og om kryptovaluta kan være viktig for å løfte folk ut av fattigdom.

– Det er mange viktige teknologier som vil spille en avgjørende rolle for om vi kommer i mål med FNs bærekraftsmål. Kunnskapsutvikling på de områdene er essensielt, sier hun.

Alle må kunne IT

IKT-Norge ser at det blir behov for IT-kunnskap i stadig flere bransjer.

Fra å være en interesseorganisasjon med flest maskinvare- og programvareselskaper i medlemsregisteret, har de fått stadig flere medlemmer også i helt andre bransjer, for eksempel oppdrettsselskaper.

Oppdrettsnæringen har fått smaken på digitalisering og bruk av teknologi, gjennom for eksempel bruk av blokkjede for sporing i laksens verdikjede. Transportselskapene bruker også mer og mer teknologi, ikke bare til kjøring, men også gjennom ting som digitale plattformer for billetter.

– Jeg tror ikke det lenger nytter å sei at det bare er IT-folk som skal kunne IT. Alle må kunne det, sier Skogen.

Initiativtakerne:

IKT-Norge, NITO, Tekna, NTNU, Microsoft, Sopra Steria, Dell, Universitetet i Agder, Bouvet, NMBU og Atea.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Initiativtakerne:

IKT-Norge, NITO, Tekna, NTNU, Microsoft, Sopra Steria, Dell, Universitetet i Agder, Bouvet, NMBU og Atea.