JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jan Olav Andersen: - Et system basert på tillit kan aldri bli helt vanntett

Leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, mener vi må ta lærdom av underslagssaken i Rogaland.
– Min reaksjon på dommen er at den er i samsvar med det vi hadde forventet, men jeg er overrasket over at såpass mye av straffen er gjort betinget, sier Jan Olav Andersen.

– Min reaksjon på dommen er at den er i samsvar med det vi hadde forventet, men jeg er overrasket over at såpass mye av straffen er gjort betinget, sier Jan Olav Andersen.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Her dreier det seg om et massivt tillitsbrudd, men vi må også erkjenne at et system basert på tillit aldri kan bli helt vanntett, sier han.

Nesten ett år etter kom dommen i tingretten på to år og tre måneders fengsel og krav om tilbakebetaling av pengene. Dermed er et kapittel i denne saken over.

Forbundslederen var blant de første som fikk nyheten i fjor høst om at den tidligere fagforeningslederen var politianmeldt mistenkt for å ha stjålet over 4 millioner kroner fra fagforeningskassa til Rogaland Energiforening.

Fagforeningsleder gamble bort millioner av medlemmenes penger. – Det var et dobbeltliv.

Må sone 15 måneders fengsel for underslag: Tingretten etterlyser regnskapskontroll.

Den tidligere fagforeningslederen satt blant annet i forbundsstyret i en årrekke og det slo ned som en bombe i ledelsen og blant tidligere fagforeningskamerater da meldingen om underslaget kom. Mange var skuffet, noen tok til og med til tårene da nyheten ble kjent.

Andersen la heller ikke skjul på at dette tillitsbruddet har vært tungt å svelge. Fagforeningslederen ble også tidlig navngitt, for at det ikke skulle kaste mistanke på noen andre. Over 300 tillitsvalgte samlet til landstariffkonferanser i Bergen og i Kongsberg i fjor høst fikk også høre om det som hadde skjedd fra forbundslederens munn da han selv gikk på talerstolen for å informere om det store underslaget.

I månedene som har fulgt har forbund og lokal organisasjon jobbet med å gå gjennom alle rutiner, for å forhindre at noe lignende kan skje igjen.

– Som forventet

– Min reaksjon på dommen er at den er i samsvar med det vi hadde forventet, men jeg er overrasket over at såpass mye av straffen er gjort betinget. Størrelsen er i samsvar med lignende saker med så store underslag, sier Jan Olav Andersen.

Han opplever ikke at teksten i selve dommen inneholder vesentlig kritikk av forbundet, selv om dommen peker på at siktede i årevis kunne holde på, uten at det ble stilt noen særlige spørsmål, før etter at han hadde gått av som foreningsleder.

– Det man må huske på er at vi har autonome organisasjonsledd, det vil si at den enkelte fagforenings regnskap ikke inngår i forbundets regnskap og heller ikke er noe vi kan gå inn i og kontrollere fra sentralt hold til enhver tid, sier Andersen.

Han sier forbundet de siste månedene har satt i gang flere tiltak for å forhindre at dette kan skje igjen.

Vil snu alle steiner

Organisasjons- og vedtektsutvalget i forbundet har fått i oppdrag å gjennomgå alle forbundets vedtekter om økonomi i lokal organisasjon og avklare en del problemstillinger. Dette utvalget skal levere sin rapport i oktober. Deretter skal landsstyret i desember foreta eventuelle vedtektsendringer.

Lokalorganisasjonene vil også få klare pålegg om å implementere og etablere rutiner i samsvar med forbundets regler.

Ansvar på flere nivåer

De medlemmene som har fått pengene sine stjålet er medlemmer i Rogaland Energiforening. Forbundslederen har selv møtt medlemmer og tillitsvalgte i foreningen fysisk i etterkant for å bidra i arbeidet med å gjenreise tilliten.

– I dette tilfellet ligger ansvaret på flere nivåer, både lokalt og sentralt, her ble det for eksempel ikke avviklet årsmøter på flere år. Men vi må ta vår del av ansvaret, det inkluderer også bistand for om mulig å kunne få tilbake penger som er blitt borte.

– Det er også viktig å si at vi hele tiden har hatt i våre vedtekter at foreningens regnskaper skal sendes inn sentralt og at alle transaksjoner skal signeres av to personer, men rutinene har dessverre ikke vært gode nok, sier han.

Vil alltid være risiko

Andersen sier det også er viktig å holde fast ved det tingretten nevner i dommen om at dette er en organisasjon som baserer seg på tillit.

– Her har vi en person som har sittet på alle sider av bordet i organisasjonen og som gjentatte ganger har forsikret oss om at alt har vært i orden. Det dreier seg om et massivt tillitsbrudd, påpeker forbundslederen.

– Det er et alvorlig problem at slike ting skjer, men samtidig er det frivillige organisasjonsarbeidet - som i en fagforening - basert på tillit. Med jevne mellomrom, men heldigvis ikke ofte, dukker det opp slike saker. Vi må ta lærdom av dette, men helt vanntett kan det aldri bli. Vi må også erkjenne at et system basert på tillit har noen risiko, det kommer vi nok aldri helt bort fra, sier Jan Olav Andersen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse