JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jentene kan redde Norge fra mangelen på teknologikompetanse. Slik arbeider NHO for å lokke flere inn i teknologifag

NHO-bedriftene skriker etter teknologer. For å øke andelen teknologer, må andelen jenter innen teknologifag opp, fastslår NHO-rådgiver Tone Standal Vesterhus.
KAHOOT: 950 jenter fra Oslo og omegn var påmeldt til NHOs teknogiturnéstart på Chateu Neuf den første fredagen i november.

KAHOOT: 950 jenter fra Oslo og omegn var påmeldt til NHOs teknogiturnéstart på Chateu Neuf den første fredagen i november.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

2. november startet NHO sin tre ukers lange Norgesturné der de ønsker å inspirere jenter i 9. og 10. klasse til å velge teknologiutdanninger.

Nettverk var innom da turneen var på Chateu Neuf i Oslo, der opp mot 950 jenter fra Oslo og omegn hoiet og klappet og brukte mobiltelefonen til å stemme i quiz.

Turneen skal gå innom en rekke byer i alle landets himmelretninger. Med seg har de fått kvinnelige unge rollemodeller som selv jobber med teknologi til å holde foredrag om hvilke muligheter som finnes i teknologifagene.

IKT-Norge er skuffet over null nye IT-studieplasser i statsbudsjettet

Barometer

Lederen for prosjektet Jenter i teknologi, NHO-rådgiver Tone Standal Vesterhus, forteller at det handler om alt fra tekniske yrkesfag som elektro, bygg/anlegg og TIP, men også fagskole og teknologi-, realfags- og ingeniørlinjer på universiteter og høgskoler.

Hun påpeker at NHOs bedrifter ifølge organisasjonenes egne årlige kompetansebarometer, skriker etter teknologikompetanse.

– For at vi skal få flere teknologer, er det viktig at vi motiverer flere jenter til å velge teknologifag. Jentene utgjør halvparten av rekrutteringsgrunnlaget, og da sier det seg selv at dersom vi vil sikre oss de beste folkene må vi få med hele befolkningen, sier hun.

PROSJEKTLEDER: Tone Standal Vesterhus

PROSJEKTLEDER: Tone Standal Vesterhus

Leif Martin Kirknes

Så frø

Hun ser at statistikken viser at det sitter langt inne for jenter å velge teknologiutdanninger, men mener prosjektet kan hjelpe ved å så noen frø.

Hun har pratet med noen jenter på Chateu Neuf som i løpet av dagen hadde fattet interesse for teknologifag, selv om de før de kom til Chateu Neuf egentlig hadde bestemt seg for å velge noe annet.

Slike turneer har NHO hatt i tre år, men selve prosjektet har bakgrunn tilbake til 2003 i Agder.

Det finnes også universiteter som er med i nettverket og har egne arrangementer i tillegg til NITO og NHO.

LO-toppene er enige: Arbeiderbevegelsen må stå i front når deler av arbeidslivet digitaliseres

Egne nettverk for kvinner i tekniske fag

Det finnes en hel det nettverk som jobber for å bedre kvinners posisjon innen tekniske fag. Her er noen eksempler.

«ODA» er Nordens ledende møteplass for kvinner i teknologi. ODA har mer enn 7000 medlemmer, grupperinger i Oslo, Bergen og Trondheim, og rundt 30 strategiske partnere.

«TENK» et nettverk med mål om å inspirere flere kvinner til å oppsøke utdannelse og jobber innenfor teknologi.
«Jenter Koder» står bak «Girl Tech Fest» - digital skoledag for jenter mellom 10-12 år over hele landet. Siden 2015 har ODA, TENK, IKT Norge, Norway Makers, Deichman og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering vært med på å utvikle og arrangere Girl Tech Fest.
• «Girl Geek Dinners» - uformell nettverksorganisasjon som fremmer kvinner i IT- og teknologibransjen. Girl Geek Dinners har 53 avdelinger i 24 ulike land. Organisasjonen har avdelinger i Oslo, Østfold, Stavanger, Bergen og Trondheim.

«She» ønsker å inspirere, motivere og engasjere kvinner til å ta det neste steget, enten på karrierestigen eller ut i egen virksomhet. She ønsker å få kvinner til å tenke stort, tenke nettverk og muligheter. Står også bak TENK Tech Camp.

• Diverse utdanningsinstitusjoner, bl.a. Oslomet og NTNU, har ulike prosjekter/nettverk rettet mot høyere utdanning

«Jenter i Bil & elektro» - et samarbeid mellom avgreininger i LO og NHO, deriblant EL og IT. Startet opp i 2008. Prosjektet drives i de fire fylkeskommunene Oslo, Telemark, (Sør-)Trøndelag og Nordland «Prosjektet er ment til å styrke rekrutteringen av jenter til elektrofagene, og har som eksplisitt mål å øke jenteandelen i elektrobransjen til 20 prosent innen 2020.»

Les også: Da Kristine var 17 år og lærling, ble hun forfulgt av en dobbelt så gammel mann på byggeplassen

• Flere fagforeninger har egne kvinnenettverk. Hos EL og IT har vi blant annet Montørjentene og flere lokale nettverk. Likestillingskonferansen er en del av forbundets arbeid.

• Det finnes for øvrig en rekke tiltak for øvrige minoriteter innenfor ulike faggrener. Telenor har blant annet sitt Open Mind-program, som tilbyr arbeidstrening til personer med nedsatt funksjonsevne og personer med innvandrerbakgrunn fra ikke-EU-land.

Les også: Telenor Open Mind jakter på ellers oversette arbeidstalenter rett fra Navs brukerregistre.

Nettverks-forskning

Forskerne Inger Vagle og Ellen Møller, som også er initiativtakere til prosjektet «Jenter i bil og elektro», har blant annet funnet ut følgende om effekten av kvinnenettverk:

• I tekniske yrker forsterker kjønnede utdanninger majoritetskulturen

• Spredning i klasser rammer minoriteter, samling øker identitet

• Minoriteter ønsker ofte ikke mer oppmerksomhet som nettverk o.l. i utgangspunktet, spesielt når de er 15-16 år, men nettverk hindrer frafall

• Rollemodeller er viktig i alle sammenhenger

• Yrkesfaglig fordyping krever bevisst ivaretakelse for gutter og jenter som minoritet i kompetente bedrifter

• Nettverk har en sentral funksjon, som både ivaretakelse og forum for kollektiv tilbakemelding til utdanningsinstitusjoner, bedrift og fagforening

• Felles inntasts for bedre kjønnsbalanse = jentenetterk + fylkeskommuner + fagbevegelse + bedrift/opplæringskontor = firepartssamarbeid

Les også: Prisvinnere ble doktorer

Les også: KRONIKK - Ingen likelønn med et kjønnsdelt arbeidsmarked

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse