JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsforhandlinger for kabelmontører:

Kabelmontørene vil forhandle fram bedre reisevilkår

Kanskje ikke så rart, jobben består i ekstremt mye reising.
KABELMONTØR-FORHANDLING: Jens Arne Finnstun, Christian Munkhaugen og Fred Løvli.

KABELMONTØR-FORHANDLING: Jens Arne Finnstun, Christian Munkhaugen og Fred Løvli.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

I dag er det kabelmontørene, Nexans, sin tur til å forhandle om lønns- og arbeidsvilkår. Deres krav handler mye om reising, som er en sentral del av jobben.

Det er snakk om montører som monterer og reparerer kraftkabler verden rundt, hovedsakelig sjøkabler. Vanligvis med opptil fire uker på jobben av gangen, men i koronatiden har de avtalt ett års tid med opptil seksukersturnus.

– Reisebestemmelsene er veldig viktig for den gruppa her, sier Fred Løvli, forbundssekretær i EL og IT.

Lønnsoppgjøret: Her er resultatene så langt

Lite hjemmekontor-vennlig jobb

Kabelmontør Christian Munkhaugen sier seg enig i Nettverks retoriske og ledende spørsmål om at seks uker må sies å være ganske lenge å være på jobbreise.

– Det er ikke så lett for oss å ha hjemmekontor, sier Munkhaugen.

Etter reisen er det ellers for tiden betalt karantene i henhold til FHIs retningslinjer.

– Vi jobber stort sett med sjøkabel. Vi monterer landdelen og skjøter offshore. Det er høyspentkabler helt opptil det høyeste spenningsnivået på 500 kilovolt, forklarer Jens Arne Finnstun om hva jobben går ut på.

Ingen ferietilværelse

Akkurat nå er det montører ute i Aserbajdsjan og Japan, det er montører i sving med å montere den famøse kabelen som skal gå fra Suldal i Rogaland og over til Blyth i England, og straks skal montører til Mindanao på Filipinene. Det jobber også mange på Nexans-fabrikken i Halden nå.

– Disse reisene er ikke en ferietilværelse, det kan være avlukket i en leir eller langt ut i hutaheiti?

– Definitivt. Det er snakk om to uker i isolasjon i mange tilfeller. Det er en psykisk påkjenning for mange. De resterende bor du i leire, sier Munkhaugen.

Livsstil

– Du jobber seksdagersuke, med en fridag i uka. Du kan se deg litt rundt den dagen, hvis det er mulig. Noen plasser er du ganske låst, mens andre ganger kan du ta deg en liten runde rundt der du bor, skyter kabelmontør Jens Arne Finnstun inn.

Han har vært i yrket siden 1979.

– Det har blitt en livsstil, sier han.

Én dag er satt av til forhandlingene. Det er Norsk Industri som er EL og ITs motpart.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse