JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kamp for tillitsvalgt førte fram

8. mai i fjor fikk en tillitsvalgt ved Caverions avdeling i Kristiansand en skriftlig advarsel av bedriften. Ett år etter er det kommet til en løsning, takket være solid støtte fra klubber, fagforeninger, distrikt og eget forbund.
STØTTE: Lars Mjøen takker medlemmer og tillitsvalgte i EL & IT Forbundet for støtten i forbindelse med saken der en tillitsvalgt i Caverion Kristiansand fikk skriftlig advarsel av bedriften.

STØTTE: Lars Mjøen takker medlemmer og tillitsvalgte i EL & IT Forbundet for støtten i forbindelse med saken der en tillitsvalgt i Caverion Kristiansand fikk skriftlig advarsel av bedriften.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Nå er vi først og fremst glade og lettet, sier Lars Mjøen, heltidstillitsvalgt for EL & ITerne i Caverion.

EL & IT Forbundet er ikke ukjent med konflikter mellom tillitsvalgte og bedriftsledelse, men de fleste konfliktene når sjelden så langt som til oppsigelser eller skriftlige advarsler, som er første skritt på veien mot en oppsigelse.

Prinsipiell sak

8. mai i fjor fikk en tillitsvalgt ved Caverions avdeling i Kristiansand en skriftlig advarsel av bedriften. Det kom etter en konflikt, blant annet om hvilken arbeidsfrihet en tillitsvalgt skal ha.

– Vi var svært uenige i at det ble gitt en advarsel og anså den som såpass prinsipiell at vi ville at bedriften skulle trekke den. I dette tilfellet gjorde ikke bedriften det, selv etter gjentatte forespørsler, forklarer Lars Mjøen.

Det ble starten på en lang prosess, som kulminerte først nesten på dagen ett år etter at advarselen ble gitt. I forbundsstyremøtet i mai i år kunne forbundsleder Hans O. Felix endelig bekrefte at det var kommet til en løsning med bedriften, som innebærer at advarselen blir trukket tilbake.

God støtte

– Vi har hatt god støtte i hele organisasjonen. På Landstariffkonferansen i Bergen i fjor høst ble det blant annet vedtatt en fellesuttalelse og gjort et vedtak om at forbundsstyret skulle ta saken videre. I tillegg har vi mottatt massiv støtte fra fagforeninger og distrikter, sier Lars Mjøen, som mener oppbackingen fra EL & ITere rundt om i landet har gitt motivasjon og tro på en løsning. Saken har også vært innom LOs juridiske avdeling, men på akkurat dette punktet heller Lars Mjøen litt malurt i begeret. For er det én ting de ikke er særlig fornøyd med er det saksbehandlingstiden hos LOs juridiske avdeling. Det gikk alt for mange uker fra saken ble levert til det kom svar fra juristene.

– Det er enormt belastende for en tillitsvalgt å gå med en slik sak hengende over seg så lenge, mener Lars Mjøen.

Direkte kontakt

I arbeidet med å finne en løsning har også forbundsleder vært i direkte kontakt med ledelsen i bedriften. Til slutt endte det med at partene ble enige om å trekke advarselen. Nå skal fagforeningen og ledelsen arbeide sammen for å styrke samarbeidet i bedriften.

– Vi jobber med å tydeliggjøre de samarbeidsforaene vi har i Caverion slik at alle er enige om hvordan det skal fungere i fremtiden, sier Lars Mjøen.

Stor påkjenning

Caverion har rundt 1600 EL & IT-medlemmer og er blant de største og mest velorganiserte klubbene i LOK-miljøet i EL & IT Forbundet. Klubben er ikke landsdekkende, men er organisert i montørklubber på hver avdeling samt en sentral tillitsvalgt på heltid.

– For den tillitsvalgte har saken vært en stor påkjenning og det er ingen tvil om at en slik sak gjør noe med deg både som person og tillitsvalgt, mener Lars Mjøen.

Noen ganger kan en tillitsvalgt oppleve uenighet også internt blant de ansatte i forbindelse med en konflikt mellom ledelse og tillitsvalgte. I dette tilfellet var oppslutningen om den tillitsvalgte enstemmig.

– For oss er det litt viktig å takke de som har støttet oss i denne kampen. Det nytter å være organisert og det hjelper å være medlem i et forbund som står sammen, mener Lars Mjøen.

– Vi har hatt god støtte i hele organisasjonen.

Lars Mjøen, tillitsvalgt Caverion Norge

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse