JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsgiver betalte for mye:

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

Høyesterett behandler i disse dager en sak om lønnstrekk som har gått hele veien fra forliksråd og opp.
Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? FriFagbevegelse skrev om denne konkrete saken i april i år, etter at Frostating lagmannsrett hadde avsagt dom til arbeidstakernes fordel.

Nå er saken altså oppe i Høyesterett.

Saken involverer medlemmer i EL og IT Forbundet i bedriften Eltel Networks, men er selvfølgelig prinsipiell viktig for både arbeidstakere og arbeidsgivere. Saken ble mye delt tilbake i april, også av organisasjoner utenfor LO-familien.

Bakgrunn: Nei, arbeidsgiver kan ikke bare trekke deg i lønn, selv om det står i arbeidsavtalen

Omfattende sak

Det er Trondheimskontoret til LO-advokatene, ved advokat Jan Arild Vikan, som har hatt denne saken, som nå har pågått i to år, skriver hans kollega Rune Lium på Facebook-siden til LO-advokatene.

Lagmannsretten konkluderte med at slike forhåndsavtaler ikke er gyldige.

For å illustrerere omfanget av saken, skriver Lium at det juridiske utdraget er på hele 2.042 sider. Det inneholder alt av kilder fra den første loven om lønnstrekk - fabrikkarbeiderloven av 1892 - og frem til dagens lov.

Selve saken startet i Trondheim forliksråd hvor arbeidstaker også vant frem. I Sør-Trøndelag tingrett ble arbeidsgiver frifunnet. Dette ble rettet opp av Frostating lagmannsrett. Og nå er det altså behandling i fjerde og siste instans.

Mye delt: De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

For mye utbetalt i diett

I den konkrete saken hadde arbeidsgiver utbetalt for mye til diett. Feilen skyldtes at diettsatsene ble endret slik at det ga en lavere utbetaling. Arbeidsgiver utbetalte likevel etter gamle satser i en kortere periode.

Arbeidsgiver hadde utbetalt feil til flere arbeidstakere. For arbeidstaker i saken for Høyesterett var det utbetalt cirka 7. 000 kroner for mye.

I Høyesterett avgir ikke partene forklaring, og det er altså kun en arena for jurister med mye lesing av dokumenter, skriver LO-advokatene.

Du kan lese hele innlegget til LO-advokatene om saken her og også lese sluttinnleggene til arbeidsgiver og arbeidstaker i samme sak. Du kan også følge saken på LO-advokatenes hjemmeside på Facebook.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse