JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Permisjon

Klubbleder Kim Olav ble truet med oppsigelse. Nå kan han puste ut

Klubbleder Kim Olav Johansen beholder jobben ved Norske Skog, og får permisjon for å lede EL og IT Forbundet Distrikt Trøndelag på heltid.
– En arbeidsrettssak hadde ingen av oss vært tjent med, sier den avtroppende klubblederen.

– En arbeidsrettssak hadde ingen av oss vært tjent med, sier den avtroppende klubblederen.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Det er resultatet av et nylig inngått forlik mellom LO og NHO.

– Det har vært tøft å stå i dette gjennom en lang og våt trøndersommer, men jeg er glad vi slapp en arbeidsrettssak. Den hadde ingen av oss vært tjent med, sier Kim Olav Johansen, inntil nylig klubbleder ved vedlikeholdsavdelingen på Norske Skog AS i Skogn.

Dette er en konflikt som har pågått siden før jul i fjor, da Johansen vendte tilbake til en 40 prosent stilling ved bedriften, etter å ha vært tillitsvalgt på heltid utenfor bedriften i en periode.

Han kom tilbake til en avdeling som var preget av uro, blant annet på grunn av lav bemanning, noe han og klubben foreslo løsninger på, uten å få gehør.

Bakgrunn: Konflikt mellom ledelse og klubb i Norske Skog: – Vi sliter med å holde på folk

Kim Olav Johansen er også leder av Distrikt Trøndelag og nestleder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag og ba om å få permisjon for å skjøtte sine verv. I stedet ble han satt opp i en skiftordning som gjorde det vanskelig å utføre dem.

Fagforeningen mente dette var trakassering av en tillitsvalgt og i februar stilte tillitsvalgte fra hele landet opp utenfor bedriften for å gi sin støtte til Johansen og EL og IT-klubben.

– Udokumenterte påstander

Konflikten fortsatte utover våren, i midten av mai ble han kalt inn til et drøftingsmøte, et såkalt 15-1-møte som holdes i forbindelse med varsel om oppsigelse. I møtet ble det enighet om å legge oppsigelsen «på is», men ikke mange dagene etter kom stevningen, blant annet med påstander om at det hadde foregått ulovlige, kollektive aksjoner ved bedriften.

Saken ble først berammet til slutten av juni, den ble senere flyttet til over sommeren og skulle nå ha startet opp mandag 22. august med NHO og LO som parter. Tidsrammen ble også utvidet, fra tre til fem dager.

– Det har vært en hel rekke udokumenterte påstander, noe som også gjorde at saken vokste, forklarer Kim Olav, som forteller om god dialog både med LO-advokater og forbund underveis.

Til retten: NHO mener det har vært kollektive ulovlige aksjoner ved Norske Skog og tar klubben til Arbeidsretten

Tar avstand fra hendelser

Men fredagen før arbeidsrettssaken skulle starte kom meldingen om at det var inngått forlik. Et forslag til forlik fra NHO kunne godtas med noen små endringer fra LOs side. Forlikspapirene ble undertegnet på forbundskontoret til EL og IT Forbundet 26. august.

I forliket innrømmer klubben at det har forekommet hendelser i strid med fredsplikten, men ikke at det har vært ulovlige, kollektive aksjoner.

– Dette er enkelthendelser som klubben og jeg som tillitsvalgt har tatt sterkt avstand fra og som har vært uttrykk for en frustrasjon blant medlemmene, sier Kim Olav Johansen.

Forliket innebærer også at Kim Olav beholder jobben ved Norske Skog, men fratrer som klubbleder for så lenge han har permisjon for sine tillitsverv i distrikt og fagforening, i praksis i to år.

– Vi synes fortsatt at det var helt bak mål av bedriften å ta denne saken til Arbeidsretten, men både vi og forbundet er fornøyd med at det ble forlik, sier Kim Olav Johansen.

Full støtte blant fagarbeiderne

I ukene fram mot den bebudende rettssaken har Kim Olav holdt seg i ro og gått på jobb som vanlig. Han sier det har vært en positiv utvikling gjennom sommeren.

– Jeg har opplevde full støtte i egen klubb og ut i bedriften. Det har vært ganske harmonisk mellom fagarbeiderne i bedriften, og utviklingen gjennom sommeren har vært positiv, sier Kim Olav.

– Hovedproblemet mitt har vært den dårlige samvittigheten man har i forhold til oppfølgingen av distriktet, prosjekter man har planlagt og i tillegg at når man har friperioder for å ta seg igjen etter en tung arbeidshelg får man ikke anledning til å koble av, det kommer e-poster, telefoner, teamsmøter, det ble til slutt en helt uholdbar situasjon for meg, sier Kim Olav Johansen.

Siden mai har May-Iren Arnøy fungert som leder av distriktet med over 5.000 medlemmer.

Nå gleder Kim Olav seg til igjen å ta fatt på sine oppgaver i fagforening og distrikt, men han er også opptatt av at klubben skal fungere nå i etterkant.

– Det er en viss skepsis nå på å ta på seg tillitsverv, når de ser hva som skjedde med meg. Vi må ta en grundig prat utover høsten for å se hva vi kan gjøre for å løse det, sier Kim Olav Johansen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse