JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

2020 ble spritflaskenes år:

Koronapandemien satte fagforeninga på en tøff prøve: – Vi har lært masse, sier Eystein Garberg

Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag måtte avlyse og utsette mye aktivitet i fjor, men medlemstallet øker og økonomien er god.
EN DEMPER: Leder i EFT, Eystein Garberg sier pandemien har lagt en demper på det meste av aktivitetene til fagforeninga i 2020. Her fra en sjelden fysisk anledning i 2020, da han var innleder på et møte om pensjon i Oslo i september.

EN DEMPER: Leder i EFT, Eystein Garberg sier pandemien har lagt en demper på det meste av aktivitetene til fagforeninga i 2020. Her fra en sjelden fysisk anledning i 2020, da han var innleder på et møte om pensjon i Oslo i september.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– 2020 ble spritflaskenes år, mener leder i Elektroarbeidernes Fagforening Trøndelag (EFT), Eystein Garberg.

Men det ble lite fest og moro ut av fjorårets innkjøp av alkohol. Det gikk i sin helhet til desinfisering og smittevern.

Det ble hverken fotballjubel, jubilantmarkering, julebord eller 1. maifeiring på tillitsvalgte og medlemmer i EFT i 2020. Kurs- og messer ble utsatt.

– Pandemien har lagt en demper på veldig mye av aktivitetene våre, forteller Garberg.

Årsberetninga til EFT i 2020. Mye ble gjort selv under en pågående pandemi.

Årsberetninga til EFT i 2020. Mye ble gjort selv under en pågående pandemi.

Knut Viggen

Årsberetningen, på imponerende 92 sider, viser at trønderne likevel fikk gjort mye godt fagforeningsarbeid gjennom måneder med pandemi og smittevernstiltak.

– Vi var bekymra for at det ville bli en tynn blekke vi kunne presentere etter koronaåret, men der ble vi gledelig overrasket, sier Garberg.

– Vi har greid å tilpasse oss situasjonen og har tatt i bruk ny teknologi. Vi har lært masse som vi vil ta med oss videre, sier fagforeningslederen.

66 deltagere fulgte årsmøtet 22. mars, som ble gjennomført på Teams - akkurat som i fjor.

Nest størst i 2020

På åtte år har EFT fått 1.200 flere medlemmer og i 2020 ble fagforeninga den nest største innen installasjonssektoren i forbundet. Ved utgangen av året hadde EFT 2.629 medlemmer, hvorav 2.197 var fullt betalende/yrkesaktive.

SOLID: Medlemsveksten i EFT har vært stor over flere år.

SOLID: Medlemsveksten i EFT har vært stor over flere år.

Knut Viggen

Den postive medlemsutviklingen har blant annet ført til at EFT har utvidet fra én til to kontorsekretærer. Hege Strømmen startet opp 1. januar i fjor.

I 2020 ble det også opprettet to nye tariffavtaler, Jølle & Kristensen AS og Flow Elektro Midt-Norge, organisasjonsgraden i de to bedriftene er mer eller mindre hundre prosent.

I 2020 opplevde også fagforeninga mange permitteringer på grunn av korona. På det meste var 160 av medlemmene permittert, et tall som gikk gradvis nedover i løpet av året.

– Bedriftslederne gjorde mye rart i mars og april, sier Eystein Garberg. Det var særlig striden rundt varslingstiden som skapte konflikt i starten, skulle den være to dager eller 14 dager? Det ble etterhvert slått fast at det er 14 dager som gjelder - også når landet rammes av et virus.

Over til digital

Fagforeninga gjennomførte noe kursaktivitet i 2020. Et introduksjonskurs på starten av året, før korona, et startkurs for tillitsvalgte, ett kurs i forhandlinger og et for arbeidstid. Dessverre lot det seg ikke gjøre å gjennomføre et eget LOK-kurs. Totalt ble det gjennomført 152 kursdager med 69 deltagere fra EFT. Det ble også gjennomført oppdateringsskurs i elektro og telekom og noen tillitsvalgtkonferanser.

DIGITAL: Eystein Garberg i digital versjon. EFT er blitt kløppere på Teams-møter.

DIGITAL: Eystein Garberg i digital versjon. EFT er blitt kløppere på Teams-møter.

Knut Viggen

– Vi har etterhvert gått mer og mer over til digitale samlinger, slutten av året gjennomførte vi ukentlige digitale møter og så langt i 2021 har vi hatt ytterligere fire møter, sier Garberg.

Støttet Schindler

Koronapandemien stoppet ikke fagforeningas deltagelse i forbindelse med streiker og markeringer. Det var flere av dem i 2020, med vekterstreiken og Schindler-konflikten som de mest fremtredende.

– Vi forsøker å stille opp på det vi kan av markeringer. Det er viktig for oss. Schindler fikk mye oppmerksomhet i fjor og det ble jo også en stor seier for heismontørene. Spørsmålet er om vi kan lære noe av det arbeidet de gjorde, sier Garberg.

NTE-saken

Årsrapporten tar også opp organisasjonsforholdene i NTE Elektro, som har vært et krevende arbeid helt siden 2014, da NTE-Elektro, installasjonsdelen av NTE-konsernet, byttet tariffavtale fra en energiavtale til en elektroavtale (LOK). Vedtektene til EL og IT Forbundet sier at tariffavtalen bestemmer hvilken fagforening du skal være medlem i og endringen gjorde at medlemmene dermed skulle overføres fra Trøndelag Energiforening til EFT. Det ble gjort forsøk på å finne løsninger uten at det ble oppnådd enighet, saken ble en gjenganger i flere forbundsstyremøter i årene som fulgte, men i forbundsstyret 26. mars i fjor ble det gjort endelig vedtak om at medlemmene i NTE Elektro skulle overføres til EFT 1. mai 2020.

Da ble 140 medlemmer overført. De mest involverte tillitsvalgte protesterte mot dette ved å melde seg ut og fikk med seg noen av medlemmene. I tida som er gått har flere medlemmer kommet tilbake, og ved årets utgang er NTE Elektro den tredje største klubben i fagforeninga med 135 medlemmer. 10. november ble Sindre Reppen valgt som ny hovedtillitsvalgt for NTE Elektro. Han ble også valgt inn i styret i fagforeninga mandag.

– Vi ser fram til et bedre samarbeid med den største installasjonsbedriften i Nord-Trøndelag, sier Eystein Garberg.

Pensjonsoversikt

Fagforeninga anbefalte ja til tarifoppgjøret i 2020. Lokalt ble det for første gang laget en ordentlig pensjonsoversikt.

– Tidligere har vi synset og trodd, nå har vi fått en ordentlig statistikk, sier Garberg. Den viser at den gjennomsnittlige innbetalingen blant installasjonsbedriftene i Trøndelag er på 4,1 prosent, men tallene spriker fra minsteordningen på to prosent til sju prosent.

Som en forberedelse til lokale forhandlinger har også fagforeninga utarbeidet en liste med ti punkter som skal hjelpe klubber og tillitsvalgte i møte med sjefen.

– En av de sikreste veiene til høyere lønn er akkordarbeid, sier fagforeningsleder Garberg.

Lokale helter

Ved hjelp av lokale helter i bygd og by ble det også i 2020 gjennomført en hel del skolebesøk. Fagforeninga har etter en opprydding vesentlig færre elevmedlemmer enn for ett år siden. Til gjengjeld er antall lærlingmedlemmer stabilt, mens andre fagforeninger har opplevd tilbakegang.

VERVERE:Medlemsvekst går ikke uten flinke ververe, her er noen av dem.

VERVERE:Medlemsvekst går ikke uten flinke ververe, her er noen av dem.

Knut Viggen

Fagforeninga hedret også medlemmer som har vært aktive ververe i året som gikk. Åtte av dem ble trukket ut som vinnere og får premie.

God økonomi

Fagforeninga går også godt økonomisk med et overskudd på litt over to millioner kroner i 2020, mesteparten av dette beløpet settes inn på kampfondet. Fagforeninga har også opparbeidet seg en solid egenkapital.

Det ble ingen store endringer etter valgene. Hverken Eystein Garberg eller styremedlem Runar Andreas Lein var på valg. Kenneth Andersen, Caverion Trondheim, har vært med i styret i flere år, men valgte å gå ut i forbindelse med et jobbskifte og ble erstattet av Fredrik Hermann, Caverion Nord-Trøndelag.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse