JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever gransking av drap

EL & IT Forbundet ber i et brev, sammen med Norsk Folkehjelp, om at honduranske myndigheter gransker drapet på Carlos Mejia.
Carlos Mejia ble skutt og drept da han gikk ut fra huset sitt i Progreso, nord i  Honduras, for å kjøpe to høner til middag.

Carlos Mejia ble skutt og drept da han gikk ut fra huset sitt i Progreso, nord i Honduras, for å kjøpe to høner til middag.

El Heraldo

knut.viggen@lomedia.no

Carlos Mejia var ansatt i radiostasjonen Radio Progreso. 11. april ble han myrdet i sitt hjem i byen Progreso nord i Honduras etter å ha mottatt flere alvorlige trusler.

Carlos Mejia hadde fått tilkjent at han og hans 17 kollegaer i Radio Progreso hadde spesielt behov for beskyttelse etter å ha mottatt en rekke drapstrusler, men de ansatte ved radiostasjonen forteller at de aldri fikk slik beskyttelse fra myndighetene. «Det er alvorlig at Mejia, som hadde fått tilkjent beskyttelse, blir drept», står det i brevet.

Journalist-drap

Det er Norsk Folkehjelps partnerorganisasjon i Honduras, ERIC (Equipo de Reflexión, Investigación y Comunicación), som driver radiostasjonen. EL & IT Forbundet støtter Norsk Folkehjelps arbeid i Honduras og en delegasjon derfra var på besøk i landet i februar. Da møtte de blant annet representanter for ERIC og Radio Progreso som har ført an i kampen for å belyse vold og menneskerettighetsbrudd i landet etter kuppet i 2009. Siden dengang har Honduras havnet på toppen av FNs dystre statistikk over drap i verden, med 96 drepte per 100.000 innbyggere i 2012. Mye av den altomfattende lovløsheten knyttes til narkotikakartellene. Bak denne statistikken ligger like bekymringsfulle tall over drap på journalister og advokater. 66 advokater er drept i landet siden kuppet, og tallet på drepte journalister i samme periode var i fjor høst kommet opp i 28. Journalister som bryter med den økonomiske elitens medier og deres informasjonslinje blir så godt som daglig utsatt for trusler.

Må etterforskes

I brevet ber forbundsleder i EL & IT Forbundet, Hans O. Felix, sammen med generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Liv Tørres, om at drapet på Carlos Mejia blir nøye etterforsket og at de skyldige må bringes for retten. De understreker også viktigheten av at de ansatte i ERIC og Radio Progreso mottar tilstrekkelig beskyttelse i fremtiden.

– Det er spesielt å motta en slik melding så kort tid etter at vi besøkte landet og vi som var med er alle triste og opprørte over dette. Men det viser også hvor farlig det kan være å kjempe for demokrati og rettferdighet mange steder i verden og hvor viktig det er å fortsette å støtte denne kampen, sier Jan Olav Andersen, leder i forhandlingsavdelingen i EL & IT Forbundet og delegasjonsleder for EL & IT-ambassadørene som besøkte Honduras i februar.

Dette viser hvor farlig det kan være å kjempe for demokrati og rettferdighet mange steder i verden

Jan Olav Andersen, EL & IT Forbundet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse