JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kun 2 av 50 representanter på EL og ITs landsstyremøte er kvinner: – Det er alt for svakt, sier Sandra

Sandra Åberg Kristiansen, dirigent på EL og ITs landsstyremøte, er skuffet over distriktene. Bare 2 av 50 faste representanter til landsstyremøtet onsdag og torsdag denne uka er kvinner.
MANNSDOMINERT: Sandra Åberg Kristiansen er dirigent under landsstyremøtet i EL og IT på Mastemyr denne uka. Det er en ganske mannsdominert affære.

MANNSDOMINERT: Sandra Åberg Kristiansen er dirigent under landsstyremøtet i EL og IT på Mastemyr denne uka. Det er en ganske mannsdominert affære.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

– Jeg skjønner at distriktene ikke kan ta høyde for alt, men resultatet her er at det er to kriterier som alltid taper, det er kjønn og det er alder. Men det er damer jeg valgte å snakke om nå, fordi realiteten vi står i gremmer meg, sier Sandra Åberg Kristiansen.

Åberg Kristiansen er en av dirigentene under landstyremøtet og er 1. vara til forbundsstyret. Hun tok ordet under innledningen av landsstyremøtet for å snakke litt om mangelen på damer.

ph

– Det er alt for svakt når distriktene kun greier å velge to damer på fast landsstyreplass. Nå er det riktignok damer som stiller som vara til folk som har meldt forfall, men jeg sier som Henriette Thorsen sa det på vårt eget landsmøte i mars: – Vara er ikke alltid godt nok.

Den uttalelsen kom i forbindelse med et landsmøtevalg som resulterte i at antall kvinner i forbundsstyret ble redusert med én, fra fire til tre, men der mange var oppe på talerstolen og lovte bot og bedring frem til neste landsmøte, særlig når det gjaldt kjønnsfordeling og rekruttering av flere kvinner som tillitsvalgte.

Velges av distriktene

Det er forbundets 13 distrikter som velger delegater til landsstyremøtene som er EL og IT forbundets nest høyeste organ, etter landsmøtet. Representantene velges etter distriktenes årsmøter.

– Hva er grunnen til at EL og IT ikke tiltrekker seg damer?

– Vi må jo erkjenne at vi er få damer og jeg tenker at for meg er dette et symbol på at vi må gjøre et ordentlig grasrotarbeid, både for å få flere damer til bransjene våre, men også for å få flere damer til å bli tillitsvalgte, sier Sandra Åberg Kristiansen.

ph

Hun mener det er det er ille at distriktene ikke en gang opprettholder den reelle kjønnsbalansen.

– EL og IT har rundt ni og en halv prosent kvinner blant medlemmene, dette betyr at man skulle hatt mellom fire og fem kvinnelige delegater i salen nå, sier hun videre. Men ikke en gang dette klarer man å levere på, forklarer hun.

– Finnes kandidater

– Vi må jobbe for å bedre kvinnerepresentasjonen, vi har mange store distrikter som nesten ikke sender damer. Det gjør heller ikke mitt eget distrikt, Trøndelag, sier Sandra, som er på landsstyremøtet i kraft av sin rolle som dirigent og vara til forbundsstyret.

Sandra er selv elektriker og det er særlig innen elektro og energi det er stor mannsdominas.

– Men det finnes kvinner blant de tillitsvalgte også i disse sektorene. Og i IKT er det arbeidpslasser der det jobber flere kvinner.

I forbundets vedtekter står det tydelig at det skal tas hensyn såvel til fordeling på bransjetilhørighet, alder og kjønn.

– Det er nok flere damer blant de tillitsvalgte som er fullt i stand til å sitte i et landsstyre, tror Åberg Kristiansen.

Likestillingsutvalg

Landsstyret lyttet tydeligvis til Sandra Åberg Kristiansens budskap. Da det skulle velges et nytt likestillingsutvalg, ble det valgt inn to menn i tillegg til de fire kvinnene som var foreslått fra før, nettopp med begrunnelsen at likestilling ikke bare er ren kvinnesak, det er noe begge kjønn bør være opptatt av og ha bevissthet rundt.

Annonse
Annonse