JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinnelige elektrikere leie av å gå på do i ei plastbøtte

Krever like gode garderobeforhold for begge kjønn på anleggsplassene.
Gudrun Stoltenberg og Heidi Lie har begge erfaring som elektrikere på bygg og anlegg og kjenner problematikken rundt dårlige toalettforhold.

Gudrun Stoltenberg og Heidi Lie har begge erfaring som elektrikere på bygg og anlegg og kjenner problematikken rundt dårlige toalettforhold.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Tisse i ei plastbøtte bak et forheng, gå mellom halvnakne mannfolk for å komme til egen garderobe, passe på at anleggsplassen ligger strategisk til ved en bensinstasjon eller sørge for å ikke drikke mer enn én liter vann for å unngå å gå på do. Dette er realitetene for mange kvinnelige elektrikere på anleggsplasser rundt om i Norge.

Mens storparten av norske arbeidstakere forlengst har oppnådd likestilling på garderobe- og toalettforhold, er situasjonen fortsatt nedslående på mange typiske mannsarbeidsplasser - som bygg og anlegg.

Noen steder blir kvinnenen tilbudt låsbare garderober innerst i herregarderoben og må gå gjennom herrenes garderobe, andre steder er forholdene ytterst provisoriske, med bare en dårlig tilpasset skillevegg mellom.

Fikk du med deg denne? Denne kurvstolen var doen til polske arbeidere

Sunnere arbeidsmiljø

EL og IT Forbundet har i flere år engasjert seg i prosjektet "Jenter i Bil og Elektro" og ønsker at langt flere jenter velger denne yrkesveien. Erfaringene viser at jenter skaper et sunnere og bedre arbeidsmiljø i en ellers mannsdominert bransje, i tillegg til at en yrkesvei som elektriker passer like godt for jenter som gutter, i noen tilfeller kanskje til og med bedre for jentenes del.

Anstendige garderober

Nå vil elektrikerne ha slutt på anleggsplasser der forholdende ikke er tilrettelagt for begge kjønn. Onsdag vedtok en enstemmig landstariffkonferanse et forslag fra Distrikt Oslo og Akershus om å kreve anstendige garderobeforhold for begge kjønn, med separate, låsbare skifterom med egen inngang. Forslaget, som på forhånd var avvist fordi det ble hevdet å være delvis ivaretatt i dagens regelverk, ble riktignok presentert av en mann, Øystein Tømmervik, Oslo og Akershus, men ble helt umulig å komme utenom da først Gudrun Stoltenberg fra Oslo og Akershus og så Heidi Lie fra Hordaland og Sogn og Fjordane gikk opp på talerstolen og støttet det.

Få nyhetsbrevet vårt

Mye rart der ute

– I dag jobber jeg mest på kontor og har dermed ordnede forhold, men jeg vet nok om det til å vite at det er mye rart der ute enda, plastbøtta er ikke fantasi, det skjer, og det er jo helt uholdbart hvis vi skal ha håp om å få flere jenter i bransjen, fortalte Stoltenberg.

Hun sier også dårlige garderobeforhold kan bety store utfordringer for folk som kvir seg for å skifte av andre grunner, som for eksempel ved et kjønnsskifte. Det er eksempler på det også.

Heidi Lie sier hun mer enn én gang prøver å finne ut hvor nærmeste bensinstasjon er når hun skal ut på anlegg, fordi hun vet at garderobe- og toalettforholdene kan være så som så.

– Slik skal det jo ikke være i 2017, mener hun.

Og det er ikke bare jentene som vinner på bedre garderobeforhold. Noen av gutta synes også det er ugreit å skifte med jentene, av for eksempel religiøse grunner.

Et stykke fram

Håpet er at dette kravet også skal være lett å få medhold blant arbeidsgivere, som gjerne vil ha flere jenter inn i bransjen og bedre arbeidsmiljø de også. Men først må kravet opp i forhandlingene. Og dit er det ennå et stykke.

Landstariffkonferansen avsluttes i morgen med blant annet valg av prioriteringer og oppgjørsform og det danner noe av grunnlaget for EL og IT Forbundets prioriteringer foran Hovedoppgjøret i 2018. De skal til slutt vedtas på landsstyremøtet i desember, etter at både elektro, energi og IKT har sagt sitt.

Lines yrke er et av Norges dårligst betalte

Hans taper 8000 kroner i måneden på kjærligheten

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse