JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvinnelige fagarbeidere i Eviny-konsernet ønsker flere jenter velkommen til arbeidsplassen sin

Å være kvinnelig fagarbeider i energibransjen er både morsomt og utfordrende. Nå deler jentene i Eviny/BKK sine erfaringer. Og de er mest positive.
EVINY-JENTENE: På et par unntak nær fikk Nettverk samlet samtlige deltagere på samlingen for kvinnelige fagarbeidere på ett og samme bilde. Det ble en trivelig dag med faglig og sosialt innhold.

EVINY-JENTENE: På et par unntak nær fikk Nettverk samlet samtlige deltagere på samlingen for kvinnelige fagarbeidere på ett og samme bilde. Det ble en trivelig dag med faglig og sosialt innhold.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Vi ønsker å være en god arbeidsplass både for jenter og gutter. For rekrutteringen er det viktig at dere trives for dere er de beste ambassadørene for oss, sier konsernsjef i Eviny, Jannicke Hilland. Hun har vært toppsjef i et av landet største energiselskap siden 2015, og har alltid jobbet på mannsdominerte arbeidsplasser.

LES: Kun tre prosent av elektrikerne er kvinner

19. mai møtte hun de kvinnelige fagarbeiderne i konsernet og fortalte om sin reise, fra hun ble utdannet som elektroingeniør, via jobber både på land og i Nordsjøen, til hun fikk en telefon fra styreleder i BKK om hun var interessert i toppjobben i det som i dag er Eviny-konsernet.

Planlagt i ett år

Samlingen kom i stand på intiativ fra fire montørjenter i BKK Nett, Lisa Hopland, Anne-Lene Svendsen, Tanya Marie Neverdal og Malin Amundsen.

Planleggingen startet allerede for ett år siden, men på grunn av pandemien ble den flere ganger utsatt før den endelig kunne avholdes i et vårlig Bergen.

TOK INITATIV: Samlingen kom i stand på intiativ fra fire montørjenter i BKK Nett, fra venstre, Tanya Marie Neverdal, Anne-Lene Svendsen, Malin Amundsen og Lisa Hopland.

TOK INITATIV: Samlingen kom i stand på intiativ fra fire montørjenter i BKK Nett, fra venstre, Tanya Marie Neverdal, Anne-Lene Svendsen, Malin Amundsen og Lisa Hopland.

Knut Viggen

Eviny-konsernet har 1.399 ansatte. Mange av dem er fagarbeidere, men kvinnene er fortsatt i klart mindretall.

Likevel meldte 31 stykker seg på samlingen. Det ble noen færre til slutt, men de kom fra hele nedslagsområdet til konsernet, fra Volda i nord til Hardanger i sør.

Det er flest kvinnelige fagarbeidere å finne blant energimontørene, men det er også fibermontører, sveisere og lagermedarbeidere blant dem.

BKK tok inn de første kvinnelige fagarbeiderlærlingene så langt tilbake som i 1986 – noen av dem som kom til på 80-tallet er der fortsatt – og var med på samlingen nå.

Mye å ta tak i

Mesteparten av tiden på samlingen var viet utfordringer knyttet til rekruttering, det å stå hele arbeidslivet i yrket, utfordringer kvinnelige fagarbeidere møter i arbeidshverdagen, men også positive sider ved å være kvinne i et mannsdominert yrke.

Svarene fra gruppeoppgavene viser at det er mange ting å ta tak i, men at hovedinntrykket er at kommer jentene først inn som lærlinger og fagarbeidere, møter de en arbeidsplass der de blir behandlet likeverdig, det er godt samhold mellom fagarbeiderne og begge kjønn i arbeidslaget gir et bedre arbeidsmiljø. Kvinner og menn tenker noen ganger ulikt, men sammen finner de de beste løsningene.

BAKGRUNNEN: Tanya Marie Neverdal forklarer bakgrunnen for samlingen for kvinnelige fagarbeidere i Eviny-konsernet.

BAKGRUNNEN: Tanya Marie Neverdal forklarer bakgrunnen for samlingen for kvinnelige fagarbeidere i Eviny-konsernet.

Knut Viggen

Utfordringene kan være at en entreprenør henvender seg til den mannlige fagarbeideren, selv om det er en kvinne som er bas. I noen miljø er det slik at kvinnene får de letteste oppgavene og enkelte har negative holdninger til kvinner i yrket, det forekommer også upassende kommentarer, men ikke ofte. Og den ekstra oppmerksomheten kan være både positiv og negativ.

I tillegg kommer generelle utfordringer knyttet til arbeid langt fra nærmeste toalettmulighet, eller at klær, sko og utstyr ikke er tilrettelagt for kvinner.

Kamp om lærlingene

Men hvordan skal flere jenter insipreres til å velge yrkesfag og særlig energibransjen, som av mange regnes som selve fremtidsfaget - Norge skal jo elektrifiseres?

Svarene ligger i skoleverket, skal vi tro fagarbeiderne i Eviny. Og det er om å gjøre å begynne tidlig, ja allerede på ungdomsskolen. Videoer på sosiale medier av både jenter og gutter ute i felt, vise de ulike jobbmulighetene og mulighetene for å gå videre med mer utdanning.

Malin Amundsen mener konsernet mister mange gode fordi inntaksprosessen for lærlinger er for treg. Hun ønsker at bedriften blir kjappere til å komme ut med tilbudene om læreplass ettersom konkurransen hardner til om de beste.

Styrke å spørre om hjelp

– Det er en styrke å spørre om hjelp. Og dere skal ikke være redde for å ikke være flinke nok. Vi har masse å lære hele tiden. Dere er flotte jenter med masse kompetanse, sier konsernsjef Jannicke Hilland, som også vil framsnakke kombinasjonen av å ha barn og familie og det å være arbeidstaker.

HR/HMS-direktør i Eviny, May-Britt Kolle, forteller at bedriften har en anonym varslingskanal for uønskede hendelser. Hun ønsker å ta med seg flere gode rollemodeller ut på besøk på ungdomsskolene. Og hun sier konsernet nå for første gang ønsker å markere Pride-dagene, for å vise at bedriften står for mangfold og inkludering.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse