JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lien setter bremsen på i fornybarsatsingen

Nå blir det slutt på subsidieringen av fornybar kraft. Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) innrømmer at det vil føre til at utbyggingen bremser opp.
VIL AVVIKLE GRØNT SERTIFIKAT:  Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) la fredag fram regjeringens nye energimelding. På dette arkivbildet drilles det hull gjennom fjellet og opp til et vannmagasin under utbyggingen av et vannkraftanlegg i Alta i mars i fjor.

VIL AVVIKLE GRØNT SERTIFIKAT: Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) la fredag fram regjeringens nye energimelding. På dette arkivbildet drilles det hull gjennom fjellet og opp til et vannmagasin under utbyggingen av et vannkraftanlegg i Alta i mars i fjor.

Leif Martin Kirknes

– At vi vil se en nedgang i ny kapasitet etter 2021, det tror jeg bare vi må erkjenne, sier Tord Lien til NTB.

Han la fredag fram den første helhetlige stortingsmeldingen om energipolitikk på 17 år. Der kommer det fram at regjeringen går inn for å avvikle den norsksvenske ordningen med grønne elsertifikater når de siste prosjektene som er med i dagens ordning, ferdigstilles i 2020– 2021.

Subsidiene som utbyggere av fornybar kraft har fått gjennom ordningen, har bidratt til at Norge i dag har et betydelig kraftoverskudd. Men dette har også fått kraftprisene til å stupe, påpeker Lien, som nå vil ha tilbake lønnsomheten i markedet.

Viste fram kraftverk

Lien valgte demningen ved Rånåsfoss i Sørum som bakteppe da han holdt pressekonferanse for å presentere den nye energimeldingen.

– Takket være denne fantastiske typen anlegg som vi har her på Rånåsfoss, har vi et fantastisk utgangspunkt i Norge, skrøt han.

Ifølge olje- og energiministeren er vannkraften selve ryggraden i det norske kraftsystemet. Han påpekte også at det er resultatet av aktiv politikk fra styresmaktenes side.

– Dette har ikke kommet av seg selv, understreket Lien.

Likevel mener han subsidieordningene som finnes i dag, forstyrrer kraftmarkedet for mye.

– Det kan ikke være sånn at grønn kraft skal gi rød bunnlinje i overgangen til lavutslippssamfunnet.

Har flertall

Regjeringen har stortingsflertallet bak seg i beslutningen om å vrake de grønne sertifikatene. Men både mellom partiene og i miljøbevegelsen er meningene delte om ordningen.

Marius Holm i miljøstiftelsen Zero mener vi nå bør feire den effekten de grønne elsertifikatene har hatt.

– De har tatt knekken på alle gasskraftplaner i Norge. De har sørget for at vi har nok kraft til å øke andelen elbiler. Men hvis vi skal ha nok kraft til å bli kvitt resten av den fossile energien også, må vi finne nye måter å stimulere fornybar energi på etter 2020, sier han.

Han kaller energimeldingen «kraftløs» og etterlyser konkrete tiltak blant annet for å bli kvitt bensinbiler på de norske veiene.

Savner satsinger

Nina Jensen i WWF Norge mener de grønne elsertifikatene er et vanskelig spørsmål. Men når disse avvikles, savner hun en kraftfull satsing på teknologi som solkraft og havvind.

Ifølge Jensen blir det for enkelt når Lien sier han vil ha «lønnsomhet» i utbyggingen.

– Hvis man ser litt tilbake i historien, har vi et vannkrafteventyr og et oljeeventyr. Ingen av disse ville ha skjedd hvis ikke politikerne tok grep og valgte å satse på dette. Nå sier man at vi lener oss tilbake, og vi vil la markedet løse alt, sier Jensen til NTB.

– Han sier at disse tingene ikke har kommet av seg selv. Men hvordan tror han da at framtidas energisystemer skal komme av seg selv? spør hun.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse