JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lillie og Liza forsøker å gi kvinner i e-sport selvtillit, trygghet og fellesskap

Svenskene Lillie Klefelt og Liza Lind jobber med å skape trygge gaming-miljøer for kvinner. Det er en utfordring i e-sportmiljøet der gutta boys er i overveldende flertall.
E-SPORT: Liza Lind og Lillie Klefelt forteller om arbeidet med Female Legends og prosjektet Framtidens e-sport på Ada Lovelace-dagen i Oslo.

E-SPORT: Liza Lind og Lillie Klefelt forteller om arbeidet med Female Legends og prosjektet Framtidens e-sport på Ada Lovelace-dagen i Oslo.

Leif Martin Kirknes

knut.viggen@lomedia.no

leif.kirknes@lomedia.no

Tirsdag besøkte Lillie og kollegaen Liza Lind Oslo for å fortelle om sitt arbeid i forbindelse med Ada Lovelace-dagen.

– Opp til 11-årsalderen er det liten forskjell mellom jenter og gutter i interessen for spill og gaming, så skjer det noe med jentene av en eller annen grunn, forklarer Liza Lind, som er utdannet doktor i immunologi, leder i det svenske e-sportmiljøet Female Legends og prosjektleder for Framtidens e-sport. Hun ble forøvrig inspirert av en datakyndig mamma, som tok maskiner og spill med hjem. Det bar tydeligvis frukter, både på den ene og andre måten.

– Det er et miljø uten voksne, da kan det bli litt sånn Fluenes Herre-aktig, hvis du forstår hva jeg mener, sier kollega Lillie Klefelt.

Stockholms-jenta begynte å spille allerede i fireårsalderen, takket være en datainteressert far. Nå bruker hun og Liza tiden på blant annet å coache jenter i e-sport, som er i økende popularitet både i vårt naboland og her hjemme. Faktisk regner man med at en majoritet av unge svensker er engasjert i en eller annen form for e-sport. (NRK har forøvrig også startet egne e-sportsendinger, red. anm.)

Seksuell trakassering

For det kan være tøft å være jente i et miljø der kommentarene tradisjonelt sitter veldig løst. Lillie viser til at en tredel av jentene er blitt utsatt for seksuell trakassering på nettet, interessant nok er det samme tallet for guttenes del hver fjerde, noe som kan tyde på at det er en god del adrenalin og sterkt konkurranseinstinkt tilstede.

Men dette kan altså skremme mange vekk og det skjer særlig med jentene når de når ungdomstrinnene.

– Vi møter en god del usikre jenter. Det vi kan tilby dem er en arena der vi først og fremst gir dem anledning til å få bedre selvfølelse, trygghet og et fellesskap med andre gaming-jenter, forklarer Lillie. De arrangerer turneringer, deltar blant annet på DreamHack, en av verdens største datafestivaler og gjør mye annet sammen - også sosialt. Egen sovesal for jenter på DreamHack istedet for samme sal med 1.000 gutter, har forøvrig vært en liten vinnersak.

Ada Lovelace-dagen

Ada Lovelace-dagen er en internasjonal feiring av kvinnelige prestasjoner innen vitenskap, teknikk, ingeniørskap og matematikk som foregår hver andre tirsdag i oktober. I London startet markeringene av dagen i 2009 og har foregått hvert år siden. Nå har også dagen fått sin avlegger i Norge med EL og IT Forbundet som initiativtager og arrangør.

Dagen markeres av EL og IT Forbundet for å vise fram kvinnelige pionerer og forbilder innen teknologi og realfag.

Den første Ada Lovelace-dagen bød på et interessant program - og kunne med fordel hatt noe bedre oppmøte.

Til tross for dette var det mange nye ansikter å se, kunne leder i utviklingsavdelingen i EL og IT, Monica Derbakk slå fast.

Les: «Uten kvinnene hadde ikke IT-bransjen vært noe som helst»

Hvem var Ada Lovelace lurer du sikkert på? Hun levde fra 1815 til 1852 og regnes som verdens første dataprogrammerer. I mange år, ja inntil ikke for mange tiår siden, var IT-bransjen kvinnedominert. I dag er imidlertid bransjen ganske så mannsdominert, noe også søkertallene til samordna opptak viser (førstegangssøkere til IT studier - 24 prosent kvinner, red. anm.).

Feminisme og teknikk

Hanne Lin Skogvang, ansvarlig redaktør i bladet Fett fortalte at redaksjonen i sommer lagte et helt blad om roboter. Hun synes det er bra at et fagforbund som EL og IT engasjerer seg i temaet teknikk og feminisme.

– Det er en kjensgjerning at teknologi i dag produseres av og for menn, sa hun. Hun mener digitaliseringen vi ser rundt oss vil endre oss som samfunn, og at det er naturlig også å trekke inn et feministisk perspektiv i debatten rundt robotisering og digitalisering.

Olga Kravchenko (29), fra IBM er ekspert på blockchain-teknologi som kan revolusjonere vår måte å behandle informasjon i kjeder på. Og om du lurer på om dette er en IT-jobb for fremtiden så er svaret ifølge Kravchenko et svært klart ja, uten at vi ble noen ekspert på blockchain i løpet av et 20 minutters langt foredrag, men det var vel kanskje heller ikke meningen?

 FEMINISTISK: Hanne Lin Skogvang, ansvarlig redaktør i Fett, ga et feministisk perspektiv på teknologi

FEMINISTISK: Hanne Lin Skogvang, ansvarlig redaktør i Fett, ga et feministisk perspektiv på teknologi

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse