JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2021:

LO støtter kravet fra fornybarnæringen om en endring i skatten for vannkraftverkene

LO-ledelsen mener vannkraftoppgradering er en av de viktigste industripolitiske sakene nå, og forventer i likhet med El og IT og Energi Norge at det ligger en løsning i statsbudsjettet.
Roger Bjørnstad og Hans-Christian Gabrielsen hadde pressekonferanse i dag, om sine ønsker til statsbudsjettet for 2021.

Roger Bjørnstad og Hans-Christian Gabrielsen hadde pressekonferanse i dag, om sine ønsker til statsbudsjettet for 2021.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier at han, i likhet med EL og IT Forbundet og Energi Norge, ønsker seg ordninger som gjør at kraftselskapene oppgraderer vannkraftverkene sine. Derfor håper han den såkalte grunnrenteskatten kommer på agendaen i onsdagens statsbudsjett.

Saken er at kraftselskapene mener det har blitt for dyrt å modernisere eller bygge nye anlegg. Energi Norge oppsummerer at det ikke gis fradrag for lånekostnader i grunnrenteskatten, bare et lavt skjermingsfradrag, og at nye prosjekter dermed risikerer å måtte betale mer i skatt enn de har i overskudd.

Bakgrun: EL og IT og Energi Norge håper skatteendring vil gi mer fornybar energi, flere arbeidsplasser og samfunnsinntekter

I dag holdt LO pressekonferanse om hva LO ønsker seg ut av «koronabudsjettet» 2021, og der ble «vannkraftsaken» nevnt som eksempel på næringspolitiske grep de vil ha løst.

– Det er en forventning vi har til budsjettet. Nå har samtlige regjeringspartier programfestet et ønske om å øke produksjonen fra eksisterende vannkraftverk, sa LO-lederen under sin innledning.

Viktig oppgave

LO-lederen bekrefter overfor Nettverk at vannkraft-oppgradering er et av de mest sentrale næringspolitiske tiltakene LO ønsker seg.

– Vi ser hva tilbakemeldingene er og har vært over lang tid. Det er innretningen på skattesystemet som gjør at nødvendige og fornuftige investeringer i eksisterende vannkraftverk ikke blir gjennomført, sier Gabrielsen, som håper det kommer en ordning som skjermer normalavkastning fra grunnrenteskatt.

Gabrielsen legger til at dette er noe LO har adressert til regjeringen i fellesskap med EL og IT Forbundet.

– Vi tenker at det er en viktig oppgave. Både for å ivareta kompetansemiljøet, men kanskje først og fremst for å få mer fornybar vannkraft inn i energimarkedet når vi vet at vi kommer til å ha mer behov for energi i åra som kommer, sier Gabrielsen.

LO-lederen: Permitterte og arbeidsløse må få 80 prosent i dagpenger ut neste år

Krigsskip og CCS

På lista står også målrettet næringspolitikk for en maritim sektor i dyp krise, der LO-lederen mener bestilling av Kongsberg Gruppens Vanguard-skip til Forsvaret vil kunne ha stor betydning for norsk verfts- og utstyrsindustri med slunkne ordrebøker.

I tillegg håper Gabrielsen at de kommer mer penger på bordet til karbonfangst- og lagring (CCS). LO-lederen sier han ble skuffet da det viste seg at Fortum Oslo Varme ikke fikk støtte til CCS sammen med Norcem Brevik.

– Det er på høy tid å komme i gang med fullskala CCS. Vi skulle gjerne hatt begge anleggene med fra starten av. For å hente ut de store effektene må vi realisere prosjekter med ulike teknologier. Fortum i Oslo bør realiseres så raskt det over hode lar seg gjøre, sa Gabrielsen under sin innledning, og la til:

– Jeg blir oppriktig forbanna når industriarbeidsplasser, nok en gang, blir kasteball i et spill om budsjettforhandlingene på borgerlig side. Det er direkte useriøst, for å si det rett ut, det er en hån mot alle som jobber for retteferdig omstilling og ikke minst en satsing på industri i Norge.

(Saken fortsetter under bildet)

LO-sjeføkonom Roger Bjørnstad

LO-sjeføkonom Roger Bjørnstad

Leif Martin Kirknes

Aktiv arbeidsmarkedspolitikk

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO skøyt inn at LO etterlyser en aktiv arbeidsmarkedspolitikk for å forhindre et enda mer delt arbeidsmarked som LO ser tendenser til.

– Aktiv arbeidsmarkedspolitikk var det mer fokus på gjennom 90-tallet, men har ligget på et lavt nivå i senere år, til tross for store utfordringer i arbeidsmarkedet. Nå er det en unik mulighet der det trengs mer enn noen gang for å bøte på økt elendighet fra pandemien, sa han.

Kompetansehevende tiltak, mer ressurser til oppføring fra Nav, styrking av karrieresentre, videre satsing på bransjeprogram og å gjøre muligheten for å kombinere dagpenger og kompetanseheving permanent, nevner han eksplisitt i den forbindelse.

Statsbudsjettet 2021: Gabrielsen tror ikke på Solbergs formuesskatt-finte

Høyere etterspørsel

LO vil også ha politikk tilbake i boligmarkedet, slik som bygging av studentboliger og kommunale boliger i de store byene, samt utrede ordninger med leie-til-eie.

Bjørnstad mener staten må stimulere til høyere etterspørsel i økonomien for at ledighet og utenforskap ikke skal stige ytterligere. Han sier styrking av statlige etater og økte overføringer til kommunene er virkningsfulle hjelpemiddel.

– Helt overordnet er det først og fremst en satsing på arbeid som er det gjennomgående som vi er opptatt av i statsbudsjettet for 2021. Det handler om å få de nær 200.000 nordmenn som nå er ledige eller permitterte tilbake i jobb, oppsummerer Garbrielsen om LOs ønskeliste.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse