JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
INGEN JOBBER: "There are no jobs on a dead planet", er slagordet fra internasjonal fagbevegelse, men det grønne skiftet krever rettferdig omstilling mener Jan Olav Andersen, forbundsleder i EL & IT Forbundet og Anne-Beth Skrede, LOs klimapolitiske rådgiver

INGEN JOBBER: "There are no jobs on a dead planet", er slagordet fra internasjonal fagbevegelse, men det grønne skiftet krever rettferdig omstilling mener Jan Olav Andersen, forbundsleder i EL & IT Forbundet og Anne-Beth Skrede, LOs klimapolitiske rådgiver

Knut Viggen

LO tror vi skal holde på med olje og gass ganske lenge

Hvor er de 300.000 nye grønne arbeidsplassene? Skjebnen til de britiske gruvearbeiderne på 80-tallet skremmer fagbevegelsen. Rettferdig omstilling og trygghet er viktige stikkord.


16.10.2015
16:03
21.08.2023 17:14

knut.viggen@lomedia.no

– Oljealderen er over, nå kommer det grønne skiftet, hevder deler av miljøbevegelsen. Men hvor er de nye grønne arbeidsplassene? Spør LO og fagbevegelsen.

Fører klimakrisen til en grønn og rettferdig omstilling eller massearbeidsløshet, som i Storbritannia etter gruvestreiken på 80-tallet da britene nærmest over natten skrotet gruveindustrien og sendte 180.000 gruvearbeidere ut i ledighet.

Det var bakteppet for debatten på Kulturhuset tirsdag 13. oktober i regi av Broen til framtiden-samarbeidet, et samarbeid der også LO og Fagbevegelsen er godt representert.

Les også: Handel og Kontor stevner LO for retten

Tung lærdom

Til å sette det britiske bakteppet for diskusjonen innledet stipendiat Aled Dilwyn Fisher med å fortelle om lærdommene fra omstillingen i gruvesamfunnene i Wales på 80- og 90-tallet En omstilling som på ingen måte tok hensyn til de mange som hadde sitt daglige arbeid i gruvene. Selv flere tiår etter streiken og nedleggelsen av gruvene er arbeidsløsheten i de mest utsatte områdene i Storbritannia svært høy. Mange av dem som ble rammet av den knallharde politikken forble senere utenfor arbeidslivet.

– Vi har et ansvar alle sammen for at vi ikke ender opp på samme måte som i Storbritannia, mener Anne-Beth Skrede, LOs klima- og miljørådgiver. Hun delte podiet på Kulturhuset med EL & IT Forbundets leder, Jan Olav Andersen, som har skrevet forordet til boken Broen til framtiden, som ble lansert under Arendalsuka i sommer.

Den samme boken inneholder også en artikkel som omhandler nettopp gruvestreiken og den urettferdige omstillingen som skjedde i Storbritannia.

Nedleggelsen av gruvene i Storbritannia førte riktignok til at klimautslippene i Storbritannia ble kraftig redusert, men kullproduksjonen flyttet seg bare til andre land.

Også i Norge er debatten om klimakrisen i full gang, og i kjølvannet av nedgangen i oljepris og redusert aktivitet på norsk sokkel, er det mange som tar til orde for å flytte arbeidsplasser over i grønne næringer.

Les også: Her blir det krangler mellom regjeringa og fagbevegelsen

"No solar-jobs"

Jan Olav Andersen var nylig i Hellas sammen med ansatte på forbundskontoret. Der møtte EL & ITerne blant annet greske fagforeningskamerater.

– Hellas står med ryggen mot veggen og har en ungdomsledighet på 60 prosent. 95 prosent av Hellas' energibehov dekkes i dag av fossil energiforsyning. Øyene er 100 prosent dieselfyrte, men grekerne erstatter nå diesel med kull på grunn av stort el-overskudd. Så skulle man tro at de greske øyene ville være glimrende steder å etablere solenergi på, med 300 dager eller noe sånt med soldager hvert år. Men slik er det ikke, forteller Andersen.

– Spør du fagbevegelsen i Hellas svarer de "there are no jobs in solar energy". Sol-alternativet vil skyve tusenvis av gruvearbeidere i kullindustrien ut i ledighet og erstattes av en stort sett importert teknologi. De går mot det fordi det truer arbeidsplassene, fortsetter Andersen, som mener den greske krisepakken egentlig kun handler om en storstilt privatisering. Fagbevegelsen står med ryggen mot veggen.

– Det er en gedigen systemfeil. Det finnes ikke et snev av rettferdig omstilling, ingen omstillingstrygghet, mener Andersen.

– Har dette noen som helst relevans for norske forhold? Ja, på den måten at olja i likhet med kullreservene er en begrenset ressurs, sier Andersen.

Les også: EL & IT fronter krav om pensjonsoppgjør i 2016

Uten retning

Han mener regjeringens forslag til statsbudsjett ikke peker i noen ny retning, utover at det er bra at det foreslås en reduksjon av el-avgiften. Det blir blant annet enklere å etablere grønne datasentre i Norge.

– Men det må langt hardere reguleringer til. I statsbudsjettet øker skatten på vannkraft for å finansiere senket selskapsskatt. I hovedsak peker man i gæern retning, sier Andersen.

Anne-Beth Skrede er heller ikke imponert over grepene som gjøres fra regjeringens side

– En satsing i retning privatiseringsfella, svekkede lønns- og arbeidsvilkår, liten styrking i miljøteknologifondet, det er små satsinger. Skal man få til innovasjon må man tåle å feile, mener Anne-Beth Skrede.

Transport

EL & IT-lederen trekker fram transportsektoren som et område der det kan brukes langt tyngre virkemidler for å få ned utslippene.

– Jeg savner at man tar fram noen store visjoner, skaper litt begeistring ute blant folk. Det må for eksempel gå an å lage et regelverk som tvinger fram krav om elektrisk drift i forbindelse med anbud i fergedriften. Her i Oslo havn kunne man fått ned utslippene fra cruisetrafikken med både å gi tilbud om og kreve påkobling når cruiseskipene ligger til havn.

Anne-Beth Skrede tror det er mulig å komme fram til lavutslipsssamfunnet.

– Men det vil kreve en del grep. Vi trenger systemer som legger til rette for at vi kan gjøre ting i lag. Det må lønne seg å handle miljøvennllig. Massiv utbygging av ladepunkt for elbiler, massiv satsing på buss og tog. Lærlingeløft, kompetansehevning som nytter.

Fortsatt olje og gass

Hverken Skrede eller Andersen tror olje- og gassindustrien i Norge har trukket sitt siste sukk.

– Jeg tror vi skal holde på med olje og gass ganske lenge. Det kommer fortsatt til å være viktig med teknologiutvikling og karbonfangst i denne sektoren. Hvis noen kan vise meg det helt nye som skal skape 300.000 nye arbeidpslasser så fortell meg gjerne det, sier Anne-Beth Skrede, og viser til at Norge har en velferdsstat som har fått god hjelp fra disse inntektene.

– Jeg er ikke i stand i dag til å se hvilken stor teknologi som skal ta over for dette.

Grønne jobber

Andersen mener det er viktig at man ikke tenker på fagbevegelsen som én stor størrrelse. LO består av forskjellige interesser og ståsteder. Men LO er sammen om et stort klimaengasjement.

– Når det gjelder grønne jobber er det viktig å huske på at også dagens jobber kan bli grønne. Hvis en linjebygger bygger kraftlinje fra et vannkraftverk til et ladesystem for batteridrevne ferger er det en grønn arbeidsplass. Gjør han det fra et kullkraftverk er det ikke grønt, påpeker Andersen.

Heller ikke han er med på å legge ned norsk olje- og gassindustri, kommer selv fra en fortid som oljearbeider og har mange medlemmer i forbundet som jobber i sektoren. Men Jan Olav er også medlem av SV og tidligere sentralstyremedlem i partiet.

– Vi skal fortsatt ha en oljeindustri, men det betyr ikke at vi nødvendigvis skal flytte iskanten eller åpne Lofoten og Vesterålen. For min del høres det ut som det allerede skjer et skifte utenfor oss. Det satses på sol i USA, på havvind i Europa. Og det høres ut som om vi ikke er interessert i å være med. Jeg synes det blir for risikabelt å legge alle eggene i oljekurven. Oljen stenger for utvikling i andre sektorer, mener Jan Olav Andersen.

Les også: – AFP-tap er en skam for fagbevegelsen

Lov å prøve

Anne-Beth Skrede viser til at Norge har vært et foregangsland på sol-teknologi.

– Men ting endrer jo seg. Nå er prisene på sol blitt så lav at det ikke lønte seg for oss å være store på det, men teknologien lever videre andre steder og sol-energi er i skuddet som aldri før. Men det må være lov å prøve og feile, sier hun.

Jan Olav Andersen irriterer seg over begrepet "næringsnøytralitet" og mener Norge trenger en næringspolitikk som vil noe.

– Skal du nå et mål må du være villig til å bygge de broene, som fører til framtiden. Og det kommer ikke til å skje uten at det etableres en større grad av konsensus, sier Jan Olav Andersen.

Les også: – Robert Eriksson kutter trygda til arbeidsløse hvis de ikke vil flytte

Debatt om omstilling

Broen til framtiden-samarbeidet inviterte til frokostmøte 13. oktober på Kulturhuset i Oslo.

Spørsmålene som ble stilt i debatten var:

• Hvordan kan vi bekjempe arbeidsløsheten og bekjempe klimakrisen - samtidig?

• Legger regjeringens forslag til statsbudsjett opp til en grønn og rettferdig omstilling?

• Hvilke langsiktige strategier trengs for å sikre en grønn og rettferdig omstilling i landet?

Stipendiat Aled Dilwyn Fisher innledet med å fortelle om lærdommer fra omstilling i Storbritannias gruvesamfunn.

Deretter ble det en faglig samtale med forbundsleder Jan Olav Andersen, EL & IT Forbundet, Anne-Beth Skrede, LO, før forkostmøtet ble avslutett med en politisk debatt med Else May Botten (Ap), Gunnar Gundersen (H), Sveinung Rotevatn (V) og Ingunn Gjerstad (SV).

Spør du fagbevegelsen i Hellas svarer de "there are no jobs in solar energy"

Jan Olav Andersen, leder EL & IT Forbundet

16.10.2015
16:03
21.08.2023 17:14

Debatt om omstilling

Broen til framtiden-samarbeidet inviterte til frokostmøte 13. oktober på Kulturhuset i Oslo.

Spørsmålene som ble stilt i debatten var:

• Hvordan kan vi bekjempe arbeidsløsheten og bekjempe klimakrisen - samtidig?

• Legger regjeringens forslag til statsbudsjett opp til en grønn og rettferdig omstilling?

• Hvilke langsiktige strategier trengs for å sikre en grønn og rettferdig omstilling i landet?

Stipendiat Aled Dilwyn Fisher innledet med å fortelle om lærdommer fra omstilling i Storbritannias gruvesamfunn.

Deretter ble det en faglig samtale med forbundsleder Jan Olav Andersen, EL & IT Forbundet, Anne-Beth Skrede, LO, før forkostmøtet ble avslutett med en politisk debatt med Else May Botten (Ap), Gunnar Gundersen (H), Sveinung Rotevatn (V) og Ingunn Gjerstad (SV).




Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker