JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO vil ha norsk språk på norsk sokkel

Skal engelsk være arbeidsspråk på norsk sokkel? Ekspertgruppe mener ja, LO sier et rungende nei.
NORSK: LO frykter at krav om engelskkunnskaper skal gjøre kommunikasjonen vanskeligere og svekke sikkerheten på norsk sokkel.

NORSK: LO frykter at krav om engelskkunnskaper skal gjøre kommunikasjonen vanskeligere og svekke sikkerheten på norsk sokkel.

Harald Pedersen/Statoil

knut.viggen@lomedia.no

Et ekspertutvalg mener at det bør stilles krav til engelskkunnskaper for ansatte i petroleumsvirksomheten, og nevner blant annet muligheten for språktest av operatører. Det kommer frem i en rapport som ble overlevert Arbeidsdepartementet tidligere i høst.

Ekspertutvalget ledet av professor ved Universitetet i Stavanger (UiS), Ole Andreas Engen, har gått gjennom tilsyn og regelverk på norsk sokkel og har kommet med en rekke anbefalinger og forslag, basert blant annet på intervjuer med ansatte og ledelse i organisasjoner og virksomheter knyttet til norsk petroleumsvirksomhet.

Støtter innspill

Rapporten ble presentert for medlemmene i LOs Olje og Gassutvalg i november, et utvalg der forbundene Industri Energi, EL & IT Forbundet og Fellesforbundet alle er representert.

Høringssvaret fra LO er for en stor grad basert på innspill fra det dominerende forbundet i norsk offshore, Industri Energi (IE). Det samler også støtte fra de to øvrige forbundene.

Trepartssamarbeidet

LO mener det er positivt at departementet har fulgt opp Stortingsmelding 29 (2010-2011) og gjort en slik gjennomgang med tanke på å øke sikkerhet, styring og kostnadsnivået på norsk sokkel.

LO er enig i ekspertgruppens vurdering om at trepartssamarbeidet fortsatt skal være en viktig bærebjelke og at dette må vedlikeholdes. LO mener samarbeidet bør videreutvikles og forsterkes. LO ønsker arbeidstakermedvirkning i alle deler av verdikjeden, også når det skal inngås nye lisenskontrakter, i planlegging og utvikling av styringssystemer og i virksomheten generelt. Regelverket må forsterkes og etterleves, heter det i høringsuttalelsen.

Bryter regelverket

LOs erfaring er at flere selskaper bryter regelverket gang på gang uten at det får konsekvenser. De ønsker seg derfor et Petroleumstilsyn (Ptil) som tar i bruk sterkere straffereaksjoner og styrking av tilsynet i takt med økt antall installasjoner og plattformer på sokkelen.

– Våre medlemmer erfarer at det er stor grad av avvik i forhold til krav, noe som betyr at en godkjenning fra Ptil kan være gjort på sviktende grunnlag, heter det i uttalelsen.

Norsk språk

LO hevder forståelig språk og kommunikasjon er viktig for gode arbeidsrutiner og regler, samt inkludering. Derfor er de rykende uenig med ekspertgruppens anbefaling om å kreve engelskkunnskaper for ansatte på norsk sokkel. LOs motstand mot engelsk som arbeidsspråk har også bakgrunn i at det blir flere rettighetshavere og økt innleie på norsk sokkel, blant annet av utenlandsk arbeidskraft med begrensede engelskkunnskaper.

– Vi frykter mer språkforvirring og dermed fare for skader og ulykker hvis dette forslaget gjennomføres, sier EL & IT Forbundets representant i LOs Olje og Gassutvalg, Trond Løvstakken.

Rammepreget

LO mener dagens petroleumsregelverk på arbeidsmiljøområdet er for rammepreget uten gode nok løsningskrav.

– Regelverket gir stort rom for fortolkning, ofte i disfavør av arbeidstakerne, heter det i høringsuttalelsen. Uttalelsen er også kritisk til at dagens regelverk henviser til standarder, ofte på engelsk, som er vanskelig å forstå og bruke for norske arbeidstakere og deres representanter.

– Vi mener at standarder generelt bør inn i regelverket, spesielt de som omhandler arbeidsmiljø. Oppdatering og utvikling av slike standarder er også på etterskudd i forhold til utviklingen i bransjen, skriver LO. I tillegg mener LO at kost/nytte-vurderinger ikke må være til hinder for et godt HMS-arbeid på sokkelen.

LO mener at det samme regelverket må gjelde enten det dreier seg om faste installasjoner eller mobile innretninger/fartøy.

– Felles regler på sokkelen vil hindre at sikkerheten og arbeidsmiljøet forringes, sier LO, som også er kritisk til fjernstyring av innretninger på norsk sokkel.

– Vi frykter mer språkforvirring.

Trond Løvstakken, EL & IT Forbundet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse