JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret:

Minstelønna opp med over 17.000 og kjønnsdelte garderober i kommunale e-verk

Adskilte garderober for kvinner og menn var ett av kravene som ble innfridd under årets lønnsoppgjør for ansatte i kommunale energiselskaper.
Kvinners arbeidshverdag i energibransjen blir også tryggere. Det har vært flere saker og varslinger om trakassering, ifølge Aasen. (Illustrasjonsfoto)

Kvinners arbeidshverdag i energibransjen blir også tryggere. Det har vært flere saker og varslinger om trakassering, ifølge Aasen. (Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Etter mange timer på overtid ble Samfunnsbedriftene (inntil slutten av mars kjent som KS Bedrift) enige med EL og IT.

Forhandlingene startet tirsdag klokka 12, og skulle egentlig vært ferdig klokka 16 i går, men gikk mange timer på overtid. Det ble enighet i natt etter lange vurderinger fram og tilbake mellom partene, protokollen ble signert 1:40.

Minstelønnen øker med over 17.000 kroner, som kommer lærlinger og lavtlønte til gode. Det gis et generelt tillegg på 2500 kroner med virkning fra 1. juli.

– Det har vært krevende, men vi fikk økt minstelønnen og innført et viktig likestillingstiltak uten en unødvendig tur til riksmekler, sier Geir Aasen, leder av forhandlingsdelegasjonen.

Garderobekrav

Kvinners arbeidshverdag i energibransjen blir også tryggere. Det har vært flere saker og varslinger om trakassering, ifølge Aasen.

– Likestilling skal ikke bare være forbehold festtalene. Derfor er vi veldig fornøyd med å ha fått inn et krav om at der det er behov for garderober og toaletter, skal disse være kjønnsdelte med egne innganger. Dette er et godt startpunkt for videre likestillingsarbeid i bransjen, sier han.

«På det faste oppmøtestedet er dette normalt allerede godt ivaretatt. Partene ønsker med bestemmelsen å sikre at i de tilfeller bedriften etablerer garderobe og toalett på anlegg utenfor det faste oppmøtestedet, skal det etableres for både kvinner og menn,» heter det i protokollen. Bestemmelsen gjelder for nye prosjekter fra 1. juli 2021.

Aasen er fornøyd.

– Med blant annet et generelt tillegg på 2.500 kroner, med virkning fra 1. juli, er dette et resultat som de ansatte fortjener. Enten de jobber med å klatre i stolpene eller svarer telefonene på kundesentret, sier han.

– Ansvarlig ramme

På årets ønskeliste for EL og IT og Fagforbundet har det blant annet bestått i høyere minstelønn, økt vaktkompensasjon og bedre vilkår for reising, men også lærlinglønn, kjønnsseparerte garderober med egen inngang og en ny tekst om fjernarbeid (les: hjemmekontor).

Samfunnsbedriftenes delegasjon har uttalt at de ønsker at oppgjøret skal ligge innenfor en økonomisk ramme som gir lønnsvekst på linje med sammenlignbare tariffområder.

– I den krevende situasjon som samfunnet nå står i er jeg fornøyd med at vi kom til enighet innenfor en ansvarlig økonomisk ramme. Samtidig er jeg glad for å kunne være med og legge til rette for at det blir flere kvinner i bransjen, sier administrerende direktør Øivind Brevik i Samfunnsbedriftene.

Frist 29. oktober

Delta og Parat var også en del av samme forhandling. EL og IT Forbundet har frist til 29. oktober på å gi sitt endelige svar. Protokollen legger til grunn at fristen for lokale forhandlinger utsettes til 1. desember i år.

Det er også protokollført en tekst om digitalisering og kompetanseutvikling, samt om at «pensjonsuttak fra deltidsstilling under 20 prosent stilling ikke skal utløse rett til alderspensjon for tidligere opptjent medlemstid i stillinger med høyere aldersgrense» grunnet en utilsiktet konsekvens om uttak av pensjon på bakgrunn av særaldersgrense.

EL og IT, Fagforbundet, Delta og Parat er på Energiavtale 1. Det ble enighet om Energiavtale 2, med NITO, Tekna, Econa, Det Norske Maskinistforbund, Norges Juristforbund, Akademikerforbundet og Lederne, klokka 02:00.

På det andre energiområdet til EL og IT, med Energi Norge i NHO-familien, ble det i år brudd i forhandlingene, og riksmekleren må trå til 2. november.

SAMFUNNSBEDRIFTENE: Til venstre sitter forhandlingsleder i Samfunnsbedriftene Babro Noss. Nederst til høyre de to utsendte fra EL og ITs delegasjon, Geir Aasen og Kåre Finjord. Bilde fra forhandlingsstart.

SAMFUNNSBEDRIFTENE: Til venstre sitter forhandlingsleder i Samfunnsbedriftene Babro Noss. Nederst til høyre de to utsendte fra EL og ITs delegasjon, Geir Aasen og Kåre Finjord. Bilde fra forhandlingsstart.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse