JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv

Heismontørene og heisbedriftene enige om tiltak for å beskytte arbeiderne. Også på reisetid er det slått fast viktige prinsipper.
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Vi er veldig godt fornøyde med å komme i mål med en god tekst på det helsefarlige kvartsstøvet. At bransjen står sammen om dette og vil påvirke sine organisasjoner tror jeg er en god start, sier Markus Hansen, leder i Heismontørenes Fagforening i en kommentar på heisforeningens hjemmeside.

Onsdag ettermiddag ble forhandlingene på heisoverenskomsten mellom EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening og Heisleverandørenes Landsforening/Nelfo avsluttet etter at partene hadde jobbet i tre dager med krav om endringer i avtalen.

Bakgrunn: Heismontørene vil ha bedre beskyttelse ved arbeid med helsefarlig støv

Amerikansk insiprasjon

Forut for forhandlingene var kravet om bedre beskyttelse mot arbeid med helsefarlig kvartsstøv holdt fram som ett av de viktigste. I et innlegg på FriFagbevegelse sist fredag viste Hansen blant annet til at det amerikanske arbeidstilsynet, OSHA, har hatt et skarpt fokus på denne problematikken i lang tid.

Senest i 2016 laget Arbeidstilsynet en samlerapport som blant annet viste at økt eksponering for kvartsstøv kunne utvikle silikose, og hvis man fortsatte eksponeringen vil man etter hvert utvikle respirasjonssvikt. Personer med silikose har en betydelig økt risiko for å utvikle aktiv lungetuberkulose.

VIKTIG TILTAK. Leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, før forhandlingsstart mandag.

VIKTIG TILTAK. Leder i Heismontørenes Fagforening, Markus Hansen, før forhandlingsstart mandag.

Knut Viggen

– Vi ønsker å komme trygt hjem til familien uten å frykte for helsa vår. Det aller beste tiltaket mot eksponeringen av betongstøv vil være å benytte montasjeskinner og ankerskinner i heissjaktene. Da vil man ikke bare eliminere bore-, støv-, vibrasjons- og lydskader – men også kunne montere mer effektivt og raskere, skrev Hansen i innlegget sitt.

Ankerskinner og verneutstyr

Dette ble da også resultatet i forhandlingene. Nå er partene blitt enige om at heisbedriftene skal ha særskilt oppmerksomhet på å beskytte arbeidstakere mot kvartsstøv ved arbeid på heis. Minst mulig eksponering oppnås best ved å holde boring i betong til et absolutt minimumsnivå, heter det i den nye teksten.

I tillegg skal bedriftene, der det er mulighet for det, legge til rette for ankerskinner eller tilsvarende løsninger.

Bedriftene skal heretter også forplikte seg til å holde montøren med hensiktsmessig verneutstyr og verktøy ved boring. Eksempler på slikt utstyr kan være drill med støvsuger, støvsuger med dobbelt filter for eksempel klasse (H), maske (FP3) eller tilsvarende og boltepistol.

Prinsipper for reisetid

– På reisetid har vi slått fast noen viktige prinsipper for hvordan dette skal beregnes. I tillegg har vi fått inn en ny bestemmelse på arbeid på skip, som heretter godtgjøres med ytterligere 7,5 prosent, sier Hansen videre:

Det er også gitt et generelt lønnstillegg på 4 kroner per time, tilsvarende frontfaget, samt en utvidelse av omfanget om hva som er "smussig arbeid".

Oppgjøret går nå videre til uravstemning hos medlemmene.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse