JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå mekles det i lønnsoppgjøret for NHO-energimontørene

Mens KS-montørene ble enige om lønnsforhandlinger, er det nå streikefare for NHO-montørene.
FORHANDLINGSKLARE: El og ITs delegasjon på vei til Riksmekleren.

FORHANDLINGSKLARE: El og ITs delegasjon på vei til Riksmekleren.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Klokka 10 i dag startet meklingen mellom Energi Norge og EL og IT om lønnsoppgjøret for energimontørene.

Det er satt av to dager til forhandlingene, med frist i det tirsdag blir til onsdag, men det hender ikke rent sjeldent at slike forhandlinger går på overtid.

Hvis det ikke blir enighet, er det lagt opp til streik rundt daggry, med 27 selskaper og over 1100 ansatte.

Uenige

EL og IT har hevdet at Energi Norge ikke har vært løsningsorienterte i årets lønnsforhandlinger, og står fortsatt på det.

– Vi håper motparten denne gangen er løsningsorienterte, og ikke tvinger oss ut i en streik, sier EL og IT Forbundet i en melding.

De mener kravene fra Energi Norge ville ført til svekkelser i eksisterende tariffavtale.

– For oss handler forhandlinger om å gi og ta, og håper riksmekler gjør dette klart for alle parter. Vi kommer til å gå inn i meklingen på samme måte som vi gikk inn i forhandlingene – på jakt etter løsninger, forteller Bjørn Fornes, leder av EL og IT Forbundets forhandlingsavdeling, som håper Energi Norge reelt ønsker å komme til enighet slik de har uttalt at de ønsker.

Energi Norge ble overrasket da EL og IT brøt forhandlingene i midten av september, har de kommunisert tidligere. De mener EL og IT fremmet krav uten å tilby noe tilbake og sier Energi Norge var konstruktive og strakte seg langt i lønnsforhandlingene.

(Fortsetter under bildet)

Leif Martin Kirknes

Entreprenørbedrifter

Etter at streikelista ble lagt ut, bemerket bransjeforeningen at det nesten utelukkende er tatt ut entreprenørbedrifter, 27 i tallet og med over 1100 ansatte. Det vil svekke beredskapen, har de uttalt.

– Den norske kraftsektoren har svært høy leveringssikkerhet. Men ved en streik kan vi risikere at feil i strømnettet ikke blir rettet, med mindre det står om liv og helse, forklarer Ståle Borgersen, direktør for arbeidsliv i Energi Norge.

– Vi håper i det lengste på å komme til enighet, slik at strømkundene som uskyldig tredjepart ikke blir rammet av en konflikt, har han uttalt i forkant av mekling.

Entreprenørselskapene er tatt ut fordi flere av hovedkravene retter seg mot dem, forteller Forhandlingsleder Fornes i EL og IT. Han advarer mot å trekke fram krisekortet om uttaket.

– Det er nettselskapene som er ansvarlige for drift av nettet. Hvis noen av disse har plassert seg i en situasjon der de ikke har tilstrekkelig med egne ansatte, så er det noe de må bære ansvaret for, mener Fornes.

Det er Anne Cathrine Frøstrup som er mekler. Hun har nylig begynt ny jobb i Norges Domstoler etter å ha vært mangeårig sjef i Kartverket.

(Fortsetter under bildet)

RIGGER SEG TIL: Her skal EL og ITs delegasjon tilbringe mange timer de neste dagene.

RIGGER SEG TIL: Her skal EL og ITs delegasjon tilbringe mange timer de neste dagene.

Leif Martin Kirknes

Streikeuttaket

Disse selskapene og avdelingene er tatt ut i streik:

• Bkk Enotek AS, Bkk Enotek AS Avd Volda, Bkk Enotek AS Avd Ålesund

• Dragefossen Kraftanlegg AS

Frost Kraftentreprenør AS Avd Beiarn, Frost Kraftentreprenør AS Avd Bodø, Frost Kraftentreprenør AS Avd Fauske, Frost Kraftentreprenør AS Avd Inndyr, Frost Kraftentreprenør AS Avd Varangerbotn, Frost Kraftentreprenør Avd Tromsø

• Infratek Norge AS

• Ise Entreprise AS

• Kraftmontasje AS

• Kraftmontasjen AS

• Laje Nettservice AS, Laje Nettservice AS Avd Kongsvinger

Nettpartner AS Avd Torpo, Nettpartner AS avd. Vinterbro, Nettpartner Prosjekt AS Avd Buskerud

• Nettservice Drammen AS, Nettservice Hadeland AS, Nettservice Ringerike AS

• Otera Infra, Otera Infra AS Avd Skagerak, Otera Infra AS Avdeling Vestland

Stange Energi Aus AS, Varanger Kraftentreprenør AS

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse