JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå skal EL&ITerne få orden på snakketøyet

Skal du selge inn et budskap er det godt å ha snakketøyet i orden. Det muntlige blir stadig viktigere, mener Marie Louise Tank.
Marie Louise Tank byr på en annerledes innføring i tale- og debatteknikk. Deltagerne må i ilden gjennom praktiske oppgaver.

Marie Louise Tank byr på en annerledes innføring i tale- og debatteknikk. Deltagerne må i ilden gjennom praktiske oppgaver.

Siri Hardeland

knut.viggen@lomedia.no

EL & IT Forbundet inviterer til to kurs i tale- og debatteknikk i høst og har hyret inn den tidligere skuespilleren, læreren og seniorrådgiveren, Marie Louise Tank, som kursleder. Fra nyttår er Tank engasjert i en åremålsstilling som professor i praktisk retorikk ved Universitetet i Oslo. Hun synes det er på tide at retorikken får sin rettmessige plass, også i akademia, som i alt for lang tid har sett på faget som en analytisk greie.

– Men det er i stor grad en praktisk ferdighet. Det er ikke uten grunn at retorikk er skuespillernes fag, sier Marie Louise Tank, som synes det er storveis at universitetet i Oslo satser på en godt voksen dame som i julen fyller 65 år.

Tank er utdannet fra Statens Teaterhøgskole og har lang erfaring som skuespiller. Siden 1982 har hun også undervist, først skuespillere, deretter amatører og etter hvert ulike yrkesgrupper. Hun har drevet eget selskap før hun begynte som seniorrådgiving i Difi – Direktoratet for forvaltning og IKT i 2009. Fra 2012 har hun jobbet for seg selv og har hatt flere store virksomheter på kundelisten., blant annet Statoil, Hydro, Telenor, SVs partikontor og Universitetet i Oslo, bare for å nevne noen.

Har bakkekontakt

10 distriktssekretærer i forbundet deltok på kurs i januar. Nå får distriktssekretærer som ikke fikk plass på kurset i januar samt lederne og andre aktive i distriktene muligheten til å lære mer om taleteknikk.

Marie Louise likte seg sammen med EL & ITerne i januar og ser frem til å møte fagbevegelsens folk igjen.

– Det var en veldig fin gruppe. Mange i arbeidslivet driver med sånt jeg kaller fiktive dustebertegreier. Jeg synes det er flott med folk som har bakkekontakt. I en fagforening er man vant til å ha et forhold til de målene som skal oppnås. På samme måte er det med retorikken, tale- og debatteknikken. Hva vil jeg med dette, hvilken effekt skal det ha?

Tale og tydelighet

Ikke alle har talegavene til en Martin Tranmæl eller en Barack Obama. Men si at du skal holde et innlegg på en distriktskonferanse, i forbundsstyret eller på et landsmøte. Hva skal du gjøre?

– Det handler om å forberede seg, sier Marie Louise Tank, som blant annet vil ta for seg fysiske ting som stemmebruk, tale og ikke minst tydelighet.

Hun mener muntligheten er i ferd med å komme tilbake, etter en lang, historisk periode der det skriftlige budskapet har vært satt i høysetet. Men for mange kan et brev være vanskelig å forstå, og viktig informasjon kan forsvinne i tunge ord og begreper. Nettverk skrev i forrige nummer om medlemmer og tillitsvalgte som opplevde at brev og beskjeder fra forbund og LO ofte gikk rett i søppelbøtta, fordi språket var nesten helt utilgjengelig.

– Det muntlige kommer tilbake med blant annet internett, og musikalske uttrykksformer som, rapping, street dance, slum poetry, og ikke minst teatersport. Det er et kjempestort område, og det er en spennende utvikling. sier Tank.

Ut av komfortsonen

I mange land er retorikk og debatteknikk et anerkjent skolefag og retorikken har lange historiske tradisjoner. Også i fagbevegelsen.

Retoriske ferdigheter har mye med personligheten å gjøre, men mye kan øves opp.

– Det krever at folk må ut av sin egen komfortsone. Men på et kurs er folk snille mot hverandre. Jeg pleier å si at hvis man på et kurs i alle fall har lært ett par ting, så er det verdt to dager, understreker Tank.

Hun kan ikke love at alle vil komme gjennom kurset og bli en retorikkens mester.

– Det viktige er at bedre muntlighet gjør det lettere å selge budskapet ditt. Og det er jo salg av budskap vi driver på med hele tiden, er det ikke det?

Jeg synes det er flott med folk som har bakkekontakt

Marie Louise Tank

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse