JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NELFO: – Kjønnsbalanse er bra for lønnsomheten

Både NELFO og Energi Norge i NHO satser på nettverk for å holde på kvinnene i bransjen.
NELFO: Cathrine Aspestrand.

NELFO: Cathrine Aspestrand.

Knut Viggen (arkivfoto)

leif.kirknes@lomedia.no

Nelfo, NHOs forening for elektro-, ekom- og heisbedrifter, har inntrykk av at de aller fleste bedriftene er flinke til å tilrettelegge for kvinner.

– De bedriftene som har et godt arbeidsmiljø og jobber bevisst med dette tiltrekker seg også dyktige folk av begge kjønn. Vi vet at en god kjønnsbalanse i bedriftene også er bra for lønnsomheten, sier Cathrine Aspestrand, direktør for arbeidsliv i Nelfo.

Læreplass

For å få tak i arbeidskraften som trengs, er et av de viktigste tiltakene å få flere kvinner til å søke seg til elektro og at det finnes en læreplass etter utdanning, ifølge Nelfo, som mener elektrobransjen er en av de beste i klassen på det området.

– Vi jobber også målrettet for å rekruttere kvinner til elektro og datateknologi, og er glade for at antall jenter som søkte på denne utdanningen økte med 24 prosent fra 2019 til 2020, sier Aspestrand.

– For å beholde kvinnene er det opprettet egne kvinnenettverk flere steder i landet og vi jobber sammen med El og IT Forbundet for å sikre gode forhold for kvinner i bransjen, legger hun til.

Energinettverk

Energi Norge har i sitt arbeid for å få flere kvinner til bransjen opprettet et kvinnenettverk, som ledes av Solgun Furnes. Det kom på plass i 2019 og har vokst fort, forteller hun, nå er de 600 medlemmer innen alle yrkesgrupper i bransjen.

I nettverket diskuterer de først og fremst fag, og målet er å løfte hele kraftbransjen gjennom å understøtte kvinnene. Mange menn har meldt seg inn som støttemedlemmer.

I 2021 delte nettverket ut tidenes første kraftkvinnepris for året 2020, den gikk til kraftverkssjef Liina Veerme i Salten Kraftsamband. Men Furnes mener selve nominasjonslista også sier litt om mange av kvinnene i bransjen.

Når dem tidlig

Furnes forteller Nettverk at de er opptatte av rekruttering og forsøker å nå ungdommen tidlig, helt ned til 10-årsalderen, med lekende kraftrelaterte eksperimenter. Det er viktig å nå dem tidlig så de satser på fag som får dem inn i en videreutdanning som kraftbransjen trenger, påpeker Furnes.

For å beholde kvinner i bransjen, mener Furnes det er viktig med spennende arbeidsoppgaver, personlig videreutvikling, samt gode og trygge arbeidsforhold på HMS-området og å ha et bevisst forhold til tilrettelegging med tanke på tidsklemma mange kan oppleve.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse