JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nestlederkandidat langet ut mot strømstreik

Morten Bildøy vil bli nestleder i EL og IT Forbundet. Nå kritiserer han torsdagens politiske streik mot høye strømpriser.
Morten Bildøy er kandidat til nestledervervet i EL og IT Forbundet. Torsdag kritiserte han dagens demonstrasjoner mot strømprisene under landsmøtet i EL og IT Forbundet.

Morten Bildøy er kandidat til nestledervervet i EL og IT Forbundet. Torsdag kritiserte han dagens demonstrasjoner mot strømprisene under landsmøtet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.

– Jeg håper det blir den siste, sier Bildøy, som mener streiken egentlig handler om å privatisere fellesskapets vannkraftverdier.

– Målet om bærekraftige og konkurransedyktige strømpriser, det kan vi alle være enige om, men politisk bestemte makspriser vil være en massiv omfordeling fra fellesskapet til de aller rikeste i samfunnet. 

Han mener det vil være feil å se på vannkraften som noe som ikke har noen annen verdi enn det det koster å utvinne den. 

– Det er selvfølgelig ikke riktig. Vannet i magasinene er et knapphetsgode og en viktig strategisk ressurs for landet, og det er prisen utover produksjonskostnadene som representerer den reelle verdien av ressursene. Det er den det betales grunnrenteskatt av, konstaterer Bidøy.

I kjølvannet av Russlands energikrig har dette ført til økte energipriser i hele Europa, påpeker Bidøy. Det betyr også betyr at verdien av norsk vannkraft har økt. 

– Disse verdiene eier vi i fellesskap. Det er arvesølvet vårt, sier Bildøy.

– Da mister vi demokratisk kontroll

Han mener Norge har et system som sikrer at verdiene fra kraftproduksjon tilfaller fellesskapet, blant annet gjennom regler om offentlig eierskap og grunnrenteskatt.

– Det gir oss politisk kontroll, og disse verdiene kan omfordeles. Det kan finansiere skoler, sykehus og andre offentlige velferdstjenester. Det kan finansiere virkemidler som kan hjelpe næringslivet gjennom den pågående krisen. Gjennom strømstøtte kan vi tilbakeføre noe av verdiene til innbyggerne, eierne av kraften, sier Bildøy.

– Det er disse verdiene som i sin helhet havner i private lommer hvis Industriaksjonen får viljen sin, hevder Bildøy, som er konserntilltsvalgt i Eviny og i dag medlem av forbundsstyret. 

– Verdiene av vannkraften blir ikke mindre av at man politisk regulerer seg til en lavere pris. De blir bare flyttet på. Fra offentlig eide kraftselskaper med grunnrenteskatt til privat næringsliv og industri der det kan tas ut som utbytte. Fra kommunebudsjetter til bedriftseiernes investeringsporteføljer, enten eierne er bosatt på Stord, i Kina eller er på flyttefot til Sveits, påpeker Bildøy. 

– Da mister vi demokratisk kontroll. 

– Ikke urimelig

Han mener det har vært helt nødvendig å innføre tiltak som bidrar til lavere strømregninger for vanlige folk, men at det er stor forskjell mellom strømforbruk i husholdninger og private bedrifter.

– Næringslivet forbruker strøm for å tjene penger. Det er bra det, for det gir sysselsetting og verdiskaping, men det er ikke urimelig å kreve at de som tjener penger på fellesskapets ressurser betaler det ressursene er verdt. Det betyr ikke at ikke fellesskapet skal stille opp for det næringslivet som sliter, men generell næringslivsubsidie er dårlig fordelingspolitikk, sier Bildøy. 

– Feil medisin

Bildøy mener dette er feil medisin mot høye strømpriser.

– Det er uforståelig at svekking av velferdsstaten til fordel for privat kapital har blitt den eneste akseptable løsningen for enkelte som hevder å representere venstresiden. Det er på tide å komme seg ut av blindsporet som handler om krafteksport, kraftmarked eller utvekslingskabler. La oss heller diskutere hvordan vi best kan fordele de verdiene vi eier i fellesskap, og hvordan vi kan sikre konkurransedyktig industri og næringsliv ved å sørge for at vi også i fremtiden beholder vår viktigste konkurransefordel: Kraftoverskuddet vårt, sa Bildøy.

Han mener Norge trenger en politikk for mer energisparing, og et system som gjør det lønnsomt for offentlig eide kraftselskaper å investere i ny fornybar kraft og nett.

– Det kan både gi oss konkurransedyktige strømpriser, nye arbeidsplasser og kutt i klimagassutslipp, samtidig som det bidrar til å finansiere vår felles velferd.

Vil ha lavere priser

Men ikke alle delegatene på landsmøtet er enige i Bildøys kritikk av Industriaksjonen og den politiske streiken.

Flere gikk på talerstolen og framsnakket priskutt.

Klubben i Bravida Oslo gikk ut i politisk streik i to timer torsdag ettermiddag.

Klubbleder Knut Richard Slettebø redegjorde fra talerstolen for hvorfor han og klubben støttet streiken og kravene om lavere strømpriser.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse