JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.

Jan-Erik Østlie

Strømkrise

Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben

Situasjonen er kritisk, mener tillitsvalgte. Behovet for mer nett har aldri vært større, men norske energimontører får ikke nok oppdrag.


03.02.2023
13:53
16.02.2023 14:28

oystein.helmikstol@lomedia.no

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030, ifølge Energikommisjonens utredning som kom i går.

Selv om Norge skriker etter mer nettkapasitet for strøm, er problemet for norske energimontører at de ikke får nok oppdrag.

– Situasjonen for entreprenørselskapene er kritisk. De har så store utfordringer i dag at mange ansatte føler på en usikker arbeidsplass.

Det sier hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner til FriFagbevegelse.

– Varslet tragedie

Stadig flere energimontører må finne seg annet arbeid enn å bygge og vedlikeholde det norske kraftnettet. Samtidig har behovet for mer nett aldri vært større, skrev E24 mandag.

– Dette er et landsdekkende problem. Årsaken er et stagnert marked og fortjenesten på utført arbeid, sier Stokke.

Tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør forteller at bedriften nylig har vært igjennom en nedbemanning i 2022 – som en direkte konsekvens av ordretørken.

– Det er uforutsigbart for entreprenørene, sier Nordland.

Han påpeker at markedet begynte å gå nedover allerede for et par år siden.

– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det.

Men situasjonen har ifølge Nordland bare blitt verre og verre.

Strømkrise i Norge: – En selvpåført katastrofe, mener Industri Energi-leder

Advarer: Vil snart være for lite fagfolk

Hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner påpeker også at bransjen er preget av store fusjoner mellom nettselskapene. Dette tar ifølge Stokke mye fokus.

– Nettselskapene er mer opptatt av intern organisering, enn å bygge og vedlikeholde nettet.

Det er det som blir resultatet når konsentrasjonen ligger på det interne arbeidet, understreker han.

– Situasjonen for entreprenørselskapene er kritisk. De har så store utfordringer i dag at mange ansatte føler på en usikker arbeidsplass, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner. Til venstre Jostein Fjellvang, EL og IT-leder i Troms/Svalbard og tillitsvalgt i Hålogaland Kraft.

– Situasjonen for entreprenørselskapene er kritisk. De har så store utfordringer i dag at mange ansatte føler på en usikker arbeidsplass, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner. Til venstre Jostein Fjellvang, EL og IT-leder i Troms/Svalbard og tillitsvalgt i Hålogaland Kraft.

Øystein Helmikstøl

– Dette er noe av årsaken til svikt i markedet, sier Stokke.

Det vil snart være for lite fagfolk til å utføre alt, advarer han.

– Når man snakker om utfordringene for entreprenørene, kan det virke som man snakker i et rom hvor alle holder seg for ørene.

Strømstreik fikk fart på statsrådene: Kalte «opprørere» inn til hastemøte

Oppdragstørke fører til dårlig rekruttering

For noen år siden var energimontører i hovedsak ansatt hos nettselskapene. I dag er hovedtyngden av energimontører ansatt i et entreprenørselskap.

Oppdragstørke fører ifølge tillitsvalgt Roger Nordland til usikkerhet, og entreprenørene vegrer seg for å ta inn lærlinger.

– Nettselskapene kan og bør ta en rolle for å sikre rekruttering til bransjen.

– Hvordan?

– De kan for eksempel stille krav om et antall lærlinger i anbudene og ved å sørge for mer forutsigbarhet i oppdragsmengde, svarer Nordland.

– Dette er et landsdekkende problem. Årsaken er et stagnert marked og fortjenesten på utført arbeid, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner (i midten). Her med tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør (til venstre) og Bjørn Fornes i EL og IT Forbundet.

– Dette er et landsdekkende problem. Årsaken er et stagnert marked og fortjenesten på utført arbeid, mener hovedtillitsvalgt Per Olav Stokke i Nettpartner (i midten). Her med tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør (til venstre) og Bjørn Fornes i EL og IT Forbundet.

Øystein Helmikstøl

Peker på skattesystemet

Leder i forhandlingsavdelingen i EL og IT Forbundet, Bjørn Fornes, mener Norge har havnet i en oppsiktsvekkende krise, når «alle» har visst om alvoret så lenge.

Både han og tillitsvalgte Per Olav Stokke og Roger Nordland peker på dette som en viktig årsak til ordretørken for energimontører:

Skattesystemet og mangel på insentiver for å bygge nett.

– Myndighetene må legge til rette for at skattesystemet blir vridd slik at det blir lønnsomt å gjøre de investeringene, krever Fornes.

Fornes, Stokke og Nordland vil at energiselskapene skal få fortgang på sin planlegging av nettutbyggingen.

De mener Norge har klart å lamme seg selv.

– I mellomtida er det entreprenørselskapene som må stå der og prøve å ta vare på de ansatte.

Det klarer de ikke, mener de.

Mye lest om montører: Derfor flagger naboene når Eirik og Terje river: – Flere har invitert oss inn på middag

– Statnett må få ut fingeren

EL og IT-trioen peker på myndighetene og energiselskapene.

Og ikke minst Statnett.

– De har et stort ansvar. Statnett må få ut fingeren, rett og slett.

Fornes opplyser at dette blir en sak på landsmøtet i EL og IT Forbundet i mars:

– Vi må få Statnett til å begynne å tilrettelegge slik at anbudene deres kan tas av norske oppdragstakere. Det gjør de ikke i dag.

Statnett: Vil ha flere norske entreprenører

Statnett har investert over 60 milliarder kroner i transmisjonsnettet i årene 2011-2022, ifølge Nina Yong Kviberg, kommunikasjonssjef i Statnett.

– Men selv om vi har investert stort i nettutbygging er omfanget av vår aktivitet ikke nok til å skape et fungerende marked, sier hun.

Kviberg understreker at det vil være en styrke for Statnett dersom flere norske entreprenører etablerer seg som konkurransedyktige på større nettutbygginger.

– Allerede i dag går de aller fleste av antall tildelte kontrakter knyttet til nettprosjekt til norske entreprenører og leverandører, påpeker hun. 

For at norske og utenlandske bedrifter skal kunne konkurrere på lik linje er alle entreprenører som jobber for Statnett ifølge Kviberg underlagt det samme regelverket knyttet til arbeidsmiljøloven og forskrift om lønns- og arbeidsvilkår.

Dette gjelder også for underleverandører. 

Vil plage Statnett mer

Tillitsvalgt Roger Nordland kaller ordretørken for energimontører for en varslet tragedie.

– Hva har EL og IT Forbundet gjort for å unngå den?

– Vi har vært i kontakt med myndighetene. Vi har levert høringssvar på insentivdelen, altså hvilke modeller som må på plass for at nettselskapene skal kunne gjøre dette her, svarer forhandlingsleder Bjørn Fornes i EL og IT Forbundet.

Han opplyser at forbundet har hatt jevnlige møter med Statnett.

– Vi har plaget Statnett ganske mange ganger med dette. Vi lover å plage dem mer.

Kommentar: «Det haster med billigere strøm, men regjeringen somler. Det er inntrykket jeg sitter igjen med»

Tilgang til kompetanse er avgjørende

I likhet med Bjørn Fornes mener også Statnett ifølge Nina Yong Kviberg at rekruttering til – og utvikling av – norske leverandører og norske fagarbeidere i denne sektoren, som kan hevde seg i internasjonal konkurranse, bør være høyt på dagsordenen.

– Som bedrift er også Statnett opptatt av å bygge og vedlikeholde egen fagkompetanse, sier hun.

Hun understreker at både myndigheter, leverandørselskap og bransjen som helhet har et felles ansvar for at utviklingen går rett vei.

– Tilgang til kvalifiserte leverandører og kompetanse er helt avgjørende om vi skal greie å gjennomføre det grønne taktskiftet vi er midt oppe i, sier Kviberg.

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Håper på høsten

Per Olav Stokke, Roger Nordland og Bjørn Fornes krever at det må komme signaler på at det blir mer aktivitet i energi- og nettbransjen utpå høsten.

– Dette må være det siste året vi går rundt og kaver i det her systemet, sier Fornes.

Han møtte tillitsvalgte fra energibransjen over hele landet på Gardermoen tirsdag. De arrangerte blant annet en debatt mellom Geir Ove Kulseth og Eystein Garberg. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Forrige lederdebatt var amper og ble kritisert av Garberg for å være regissert, da FriFagbevegelse tok kontakt etter debatten.

Det var god stemning og et helt annet opplegg på energisamlingen på Gardermoen tirsdag. Arrangøren hadde tatt en ekstrarunde på forhånd, blant annet om ordstyrer Robert Kippe fra Fornybar Norge, for å forsikre seg om at debatten skulle være ryddig.

Kandidatene svarte på spørsmål fra energimiljøet, og ordstyreren holdt denne gangen en lavere profil.

Kontrasten var stor fra lederdebatten i forrige runde.

Etter debatten denne gangen hadde ingen av lederkandidatene noe å utsette på opplegget, ifølge Morten Bildøy. Han ledet arrangementet på Gardermoen tirsdag. Bildøy vil bli nestleder i EL og IT Forbundet. Han har distrikt Vestland bak seg, som også støtter Geir Ove Kulseth som leder.

Geir Ove Kulseth (til venstre) og Eystein Garberg kjemper om vervet som ny leder i EL og IT Forbundet. De deltok på lederdebatt hos energimiljøet i forbundet tirsdag. Kontrasten til forrige lederdebatt var stor.

Geir Ove Kulseth (til venstre) og Eystein Garberg kjemper om vervet som ny leder i EL og IT Forbundet. De deltok på lederdebatt hos energimiljøet i forbundet tirsdag. Kontrasten til forrige lederdebatt var stor.

Øystein Helmikstøl

03.02.2023
13:53
16.02.2023 14:28



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker