JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NVE vil at Statnett skal effektiviseres

Statnett har hatt en sterk økning i kostnadene gjennom flere år. Nå vil NVE sikre at nettleien ikke øker mer enn nødvendig.
Kjetil Lund (arkivfoto)

Kjetil Lund (arkivfoto)

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Statnett har hatt en sterk økning i kostnadene gjennom flere år, påpeker NVEs Reguleringsmyndighet for energi (RME). Statnett skal investere mye i årene framover, og RME forventer at det vil øke nettleien.

Men en europeisk studie fra i fjor gir grunn til å tro at Statnett har et høyere kostnadsnivå enn andre tilsvarende europeiske nettselskaper, skriver de i en pressemelding. Analysene tyder på at Statnett kan forbedre sin effektivitet, ifølge NVE.

Analyse

NVE har nå sendt ut en høring der de vil «styrke Statnetts insentiver til å drive kostnadseffektivt».

– Det kan være gode grunner til at kostnadene til Statnett har økt de siste årene, blant annet på grunn av fornyelse og styrking av transmisjonsnettet og mer komplisert drift. Samtidig er det viktig at de har klare insentiver til å drive effektivt. Derfor foreslår vi nå å innføre en årlig effektivitetsanalyse og å innføre et produktivitetskrav, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund i meldingen.

Insentiver

– Statnett er monopolist, og det er vår oppgave å regulere dem. Statnett vil nå få sterkere insentiver til å drive effektivt, slik at ikke nettleien for folk og næringsliv i Norge blir høyere enn nødvendig. Statnett har samtidig et viktig samfunnsoppdrag. Modellen vi nå sender på høring, gir Statnett mulighet til en rimelig avkastning om de løser oppgavene sine på en effektiv måte, skriver Lund i meldingen.

Dem som vil ha mer kjennskap til hvordan dette skal foregå, kan lese mer her. I desember i fjor varslet NVE at de var klare for å revurdere Statnetts inntektsregulering. De varslet også en omgjøring for øvrige nettselskaper som skal gjelde fra 2023.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse