JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
HÅPER: Bent Høie håper flere gjør som ham og laster ned den nye appen.

HÅPER: Bent Høie håper flere gjør som ham og laster ned den nye appen.

Leif Martin Kirknes

Ny Smittestopp-app snart på plass med EU-sporing

Dermed vil den nye norske appen kunne være til anti-korona-nytte på reise også i andre land, når det blir fornuftig igjen.


21.12.2020
16:10
22.12.2020 09:26

leif.kirknes@lomedia.no

Mandag lanserte Folkehelseinstituttet (FHI) lansert sin nye app for smittesporing. FHI lanserte sin første app allerede i april, men etter mye kritikk blant annet på grunn av personvernspørsmål, dro de ut pluggen av appen i september og satte i gang arbeidet med en ny.

Resultatet finnes fritt tilgjengelig i app-butikkene i dag.

– Dette er en helt annen app enn den forrige, sier Gun Peggy Knudsen, assisterende direktør i FHI.

Hun viser til at den ikke bruker mye batteri, slik den forrige fikk kritikk for, og heller ikke samler inn info om hvem du er, hvor du er og hvem du møter.

Den vil ikke sende ut data fra telefonen din med mindre du går inn og sier du er smittet, og verifiserer mot myndighetenes datasystemer at det stemmer.

I så fall sender en server ut informasjon til alle mobiler med appen installert, og så sjekker appen om den har data som tyder på at du har vært i nærheten av de smittede. Uten at appen oppgir navn.

Dette er teknologi Google og Apple har samarbeidet om å gjøre tilgjengelig for app-utviklere.

Omfattende førsteutgave

Den forrige app-løsningen samlet inn informasjon om hvem som møtte hvem hvor og når, og lagret dette i en sentralisert database, ifølge kritikerne uten tilstrekkelig anonymisering.

Appen fikk kritikk fra flere hold for å ha altfor omfattende på datainnsamling, særlig siden Apple og Google hadde varslet at de ville komme med teknologi som ville gjøre digital smittesporing mer personvernsvennlig.

Den fikk også kritikk for å gi uttrykk for å være en smittesporingsapp, uten at det gikk klart fram at brukerne også samtykket il et forskningsprosjekt.

Apputviklingen var teknisk sett belemret med hemmelighetskremmeri. Og for appens brukere gikk all datafangsten dessuten hardt utover batterilevetid.

Datatilsynet varslet stoppordre i midten av juni, og like etter vedtok Stortinget at appen måtte deles i to; en for smittesporing og en for forskning. I juli satte Datatilsynet ned foten, mens FHI sa de allerede hadde slettet de innsamlede dataene. Appen ble avlivet i september, som har ført til appen som ble lansert i dag, som de kritiske røstene fra forrige runde er mye mer positivt innstilt til.

Bakgrunn: Helsemyndighetene prøver på nytt med smitteapp

Stopper smittekjeder i Danmark

Den nye appen er utviklet i full åpenhet, og med eksterne faglige råd, som har kunnet kommet med innspill til appens utvikler Netcompany, det danske selskapet som også har laget danskens tilsvarende app.

– I Danmark har de tall som viser at deres app har ført til at 400 smittekjeder er brutt, altså at over 400 har fått beskjed om at de har vært i nærheten av noen som er smittet og blitt oppfordret til å teste seg og gå i isolasjon, sier Knudsen.

– Denne appen gjør at det er mulig å si fra hvis du blir smittet, uten at noen ser at det er deg som har meldt fra. Den er frivillig å bruke, men vi håper så mange som mulig ser på appen og vurderer å ta den i bruk, sier hun.

Hun understreker at appen er et supplement i tillegg til andre tiltak og manuell smittesporing.

Sporing over landegrensene

Til Nettverk forteller hun at det med dagens lansering ikke er slik at appen er ferdig og at utvikling stopper. Allerede i slutten av januar håper FHI å ha på plass funksjonalitet som gjør at den får nytte utover Norges grenser.

– Det viktigste, som vi håper å få til snart, er å koble den opp til EUs knutepunkt. Det er en av grunnen til at vi gikk i denne retningen, at vi kan koble oss til knutepunktet og dermed få varsler på tvers av landegrensene, sier Knudsen.

Hun forklarer at EU har en koordinert innsats der de har laget en sentral løsning for å sørge for dataflyt over grensene. Dermed også kan appene til Danmark og Tyskland og andre med samme teknologi i bakhånd, og som er koblet opp til EUs knutepunkt, varsle hverandre.

– Så hvis jeg reiser i Danmark, når det blir fornuftig igjen, kan jeg få melding om jeg kan ha blitt utsatt for smitte når jeg beveger meg rundt i Danmark – og tilsvarende motsatt. Vi håper det, etter hvert, når man begynner å reise litt igjen, vil kunne gi trygghet om at man er med på smittesporing andre steder enn hjemme, sier hun.

Savner forskningsdelen i appen

Helseminister Bent Høie håper mange gjør som ham og laster den ned. Han er ikke enig med dem som sier at den nye appen er et tiltak som nå kommer for sent.

– Den nye appen kommer slett ikke for sent. Vaksineringen vil ta tid, sier Høie, som mener sommeren er absolutt tidligste tidspunkt en kan begynne å snakke om vaksinering som monner slik at samfunnet i større grad kan nærme seg mer tradisjonelle tilstander.

– Etter mitt inntrykk virket det som dere veldig lenge, og langt inn i juli, tviholdt på forsvaret av den første appen, til tross for kritiske innvendinger gjennom hele våren? Det virket nærmest som om det var litt raseri mot Datatilsynet?

– Vi lagde appen med vilje og viten om at når en er tidlig ute, så tar en noe risiko. Vi kunne ventet på at andre skulle utvikle en app, og så tatt i bruk den løsningen. Sett i ettertid ville det sannsynligvis ført til at man hadde en app kjappere. Men det visste man ikke på det tidspunktet, sier Høie.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

FHI: Gun Peggy Knudsen, assisterende direktør i FHI og fungerende områdedirektør for smittevern, miljø og helse.

FHI: Gun Peggy Knudsen, assisterende direktør i FHI og fungerende områdedirektør for smittevern, miljø og helse.

Leif Martin Kirknes

Den første appen samlet også inn forskningsdata fra telefonens GPS-systemer for at helsemyndighetene bedre skulle forstå folks bevegelsesmønstre. Det er data Høie gjerne fortsatt skulle hatt til bekjempelse av koronaen. Men hverken personvenseksperter, teknologer, Datatilsynet eller til slutt Stortinget ønsket det slik.

– Det er viktig å understreke at jeg fortsatt mener den opprinnelige appens funksjonalitet, når det gjaldt mulighet til å gi oss kunnskap om smittespredning, hadde vært nyttig. Det er noe jeg har savnet hele høsten, så jeg synes ikke det er hyggelig at vi ikke lyktes med det prosjektet. Da hadde vi hatt et verktøy som hadde vært bedre enn det verktøyet vi har nå. Men nå har vi et verktøy som vi kan bruke, og det er det viktigste.

– Oversolgte ikke første app

Knudsen sier de har tatt lærdom av prosessen med den første appen, da det gikk radig fort unna.

– Forutsetningene for utviklingen av den første appen var helt annerledes enn ved utviklingen av den andre appen. Det handler om tidspunktet og situasjonen vi var i. Det gikk veldig fort, og vi tenkte at det måtte gå veldig fort. Men så lærte vi mye av det, og den lærdommen har vi forsøkt å ta med oss i høst, sier Knudsen.

Bent Høie sier de ønsket en løsning raskt og var klar over at det var en risiko knyttet til det.

– Så måtte selve løsningen til slutt måtte skrinlegges på grunn av Datatilsynets innvendinger. Etter at det ble klart, begynte FHI å jobbe med nye løsninger, og det er det vi ser resultatet av i dag, sier Høie.

– Det har kommet kritikk om at politikere, ved lansering av første appen, gikk litt høyt ut, slik som Erna Solbergs budskap om at vi vil få friheten tilbake ved å installere appen? At den ble litt oversolgt?

– Jeg mener den ikke ble oversolgt. Den gamle appen hadde viktig funksjonalitet som kunne gitt oss mer kunnskap om smittespredningen. Det er en kunnskap som jeg har savnet denne høsten, og mange med meg tror jeg. Men nå bruker jeg ikke mye tid på dvele ved det, vi måtte gå videre og finne en annen løsning som jeg håper folk tar i bruk. For den vil være nyttig i tiden vi går inn i for å stoppe smittespredningen, sier Høie.

– Må basere beslutninger på råd fra dem som kan det

– I debatten rundt den første appen, har kritikere kommet med påstander om at politikere har altfor dårlig kompetanse på teknologi, og at det vedtas og diskuteres teknologi uten tilstrekkelig kunnskap?

– Det kan godt tenkes. Det er jo en grunn til at de eksperter som dras inn i det nettopp forstår teknologi. Vi som politikere er ikke de fremste til å forstå teknologi, men vi må basere de beslutningene vi tar på de rådene vi får av de folkene som kan dette.

– Bedre å ta med folk på råd enn hva som var tilfellet ved første app, eller hvordan tenker du?

– Det var mye flinke folk med på råd i den første sammenhengen og, og jeg oppfatter ikke minst at den uavhengige ekspertgruppen kom med veldig gode anbefalinger og råd, som også ble fulgt opp. Så det var ikke det som var hovedproblemet, men at vi la fram en løsning som Datatilsynet til slutt sa nei til, og da var det ikke mulig å gå videre med det.

– Hva er forhåpningene til den nye appen?

– Jeg håper så mange som mulig laster den ned og at den klan være med og bryte smittekjeder i Norge så vi får mindre smitte i samfunnet.

21.12.2020
16:10
22.12.2020 09:26



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker