JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oslo og Akershus arrangerte distriktsårsmøte à la en Dagsnytt 18-sending: – Også andre burde vurdere dette

Bli med bak kulissene på det velregisserte, selvproduserte nett-årsmøtet til distrikt Oslo og Akershus!
TEKNISK PRODUKSJON: Kai-Otto Helmersen bak spakene, med distriktsleder Morten Svendsen til venstre og møteleder Vidar Holm til høyre.

TEKNISK PRODUKSJON: Kai-Otto Helmersen bak spakene, med distriktsleder Morten Svendsen til venstre og møteleder Vidar Holm til høyre.

Kai-Otto Helmersen (privat)

leif.kirknes@lomedia.no

Dem som overvar det digitale årsmøtet til EL og IT Forbundet Distrikt Oslo og Akershus i går la kanskje merke til uvanlig god lyd og sømløs regi til et typisk korona-videomøte å være.

Sendetekniker og producer for anledningen, Kai-Otto Helmersen, forteller at de dro nytte av utstyr Elektromontørenes Fagforening i Oslo og Akershus har kjøpt inn for nettopp å få til gode digitale møter. For når møtene først skulle bli digitale kunne de likeså godt kjøre på litt.

– Foreningen har kjøpt inn en del utstyr for å holde årsmøter og slikt. Vi har kjøpt videosvitsjer, slik at vi kan dele flere kamera og skjermer, samt mikrofoner som egentlig er laget for produksjon av podkaster. De har jo også veldig bra lyd, og så er det viktig å ha bra lyd når man kjører årsmøter, sier Helmersen, som leder fagforeningen.

Det var to kamera og en skjerm i sving i går.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Distriktssekretær Vidar Holm i aksjon under årsmøtet i distriktet torsdag 29. april.

Distriktssekretær Vidar Holm i aksjon under årsmøtet i distriktet torsdag 29. april.

skjermdump

Disse var koblet inn i en ATM Mini Blackmagic med fire HDMI-porter og knapper for å bytte mellom disse. Videomikseren kommer inn på datamaskinen som ett webkamera, og kan derfor benyttes i hva det skulle være av programmer, enten det er Microsoft Teams, Youtube Live eller hva det skulle være.

Lydutstyret er fra en podkastpakke fra merket Røde, med Rødecaster som mikser.

Uproblematisk hvis man har interessen

– Har det vært lett å ta utstyret i bruk?

– Vi har øvd oss litt på dette. Vi har hatt et styremøte hvor arbeidsutvalget har styrt det, så man har fått gjennomført et møte for å øve seg. Det er ikke så komplisert, forholdsvis intuitivt, men jeg har vært litt på Youtube for å se hvordan man skal få alt dette til å henge sammen. Etter at jeg fant ut av det er det ikke så komplisert å bruke, sier Helmersen.

– Du har jo vært litt frampå også på kontor og hjemmekontor du, på utstyrsfronten?

– Når vi først skulle ha mye Teams-møter tenkte jeg at jeg skulle i hvert fall ikke være den som hadde dårlig lyd. Så da har det vært verdt det å bruke noen av mine egne penger på å kjøpe utstyr, siden jeg uansett også er interessert i sånt, sier han.

Fagforeningen har investert i noe av det dyrere utstyret som var i bruk i går.

Fiffig nok ble det på årsmøtet til distriktet også vedtatt at investere i nettopp slikt utstyr, for å drive webinarer og dets like. Summen satt av til dette ble også økt fra 150.000 til 200.000 fordi årsmøtedelegatene mente at distriktet burde ha skikkelig utstyr for å få proffest mulig sendinger.

• Les også: Vi spår at opplasting blir helt vesentlig framover

Kan brukes til mangt

– Mye av prisen for utstyret er vel egentlig spart inn på for eksempel et klassisk hotellarrangement, vil jeg tro?

– Ja. Og også hvis man skal ha et sånt digitalt møte proft gjennomført, så trenger du bare ett møte før du når den prisen, så da kan en jo bruke pengene på å kjøpe eget. Det forutsetter at man har litt interesse i å sette seg inn i hvordan det fungerer, akkurat dét følger ikke med sånn sett, sier Helmersen, og legger til at han har skrudd fra hverandre en del Tandberg-forsterkere i sine yngre dager for reparasjon.

– Er dette noe også andre distrikter burde se på?

– Jeg tenker at sånn som der er nå, så burde distriktene kanskje vurdere å skaffe seg utstyr. En ting er at pandemien fortsetter. Det andre er at det har åpnet seg en mulighet for å gi medlemmene et digitalt, nettbasert tilbud i tillegg til ordinære møter, der deltakere også kan følge møtene på skjerm. Da tenker jeg at hvis du skal lykkes tror jeg man er helt avhengig av å ha et godt hardware-oppsett i tillegg til et gjennomtenkt software-oppsett med lisenser i orden og tilgang til tjenestene som gjør det mulig, sier han.

Podkast på trappene

Fagforeningen tenker også å bruke utstyret til å lage videosnutter. Og siden de tross alt har kjøpt inn en podkast-lydpakke er de allerede i gang med å lansere en podkast som vil hete Ohms lov. Pilotepisoden er spilt inn.

– Slikt utstyr åpner for muligheter for å publisere flere typer ting. Det vil gjøre budskapet vårt tilgjengelig for helt andre type folk, for eksempel ungdommer som liker podkaster og å høre på det på vei til og fra skole og jobb. Da får vi ut budskapet vårt i andre kanaler, sier Helmersen.

Gikk med overskudd

Per 2. november hadde EL og IT Forbundet Distrikt Oslo og Akershus 6.112 medlemmer, mot 6.057 i forrige periode, av disse var 2.964 fullt betalende. Distriktets regnskap viser et overskudd på 1.460.228,mot et budsjettert overskudd på 101.300. Overskuddet forklares med mindre aktivitet som følge av pandemien, samt høyere kontingentinntekter enn budsjettert. Distriktet har avsatt en halv million kroner til et aktivitetsfond som klubbene kan søke på for å arrangere fremtidig aktivitet.

Morten Svendsen er leder i EL og IT Forbundet, Distrikt Oslo og Akershus.

Morten Svendsen er leder i EL og IT Forbundet, Distrikt Oslo og Akershus.

skjerdump

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse