JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2021:

Regjeringen vil satse på «fagbrev som elev» og «fagbrev på jobb»

Regjeringen vil også hente ut cirka 0,9 milliarder kroner fra Statnett. Her er noen av el- og energi-sakene i 2021-statsbudsjettet.
(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

I statsbudsjettet sier regjeringen at de vil satse på «fagbrev på jobb» og «fagbrev som elev».

Det ble våren 2020 satt av 46 millioner kroner for at flere skulle benytte den førstnevnte ordningen, som er en ordning for voksne som er i jobb. Dette foreslår regjeringen å videreføre neste år. Det er ment å gjøre det lettere å kombinere arbeid og opplæring.

Utover det foreslås det 51,5 millioner kroner, av dette 6 millioner i utdanningsstøtte, slik at personer som har fullført videregående opplæring, kan få mulighet til å ta fagbrev.

Samtidig vil regjeringen bevilge 150 millioner kroner for å legge til rette for et utvidet skoletilbud for elever som ikke får lærlingplass, via ordningen «fagbrev som elev». De ønsker samtidig å videreføre det ekstraordinære økningen av lærlingtilskuddet i høst til våren 2021, som utgjør 4250 per læreplass neste år.

Utjevning og utbytte

Av annet el- og energinytt i budsjettet, om en ser bort fra den allerede omtalte vannkraftskattsaken, foreslår regjeringen å ta utbytte fra Statnett på 908 millioner kroner. Det er 50 prosent av konsernets anslåtte resultat etter skatt, justert for årets endring i saldo for mer-/mindreinntekt etter skatt.

På grunn av svak krone, ønsker regjeringen å øke redusert avgift på elektrisk kraft – som blant annet gjelder kraft til industri og produksjon av fjernvarme – med 0,0027 øre per kWh, slik at satsen er i samsvar med EØS-avtalen. Den ordinære satsen på elavgift foreslår regjeringen å prisjustere.

Regjeringen foreslår å bevilge 20 millioner kroner til utjevning av overføringstariffer i 2021. Dette skal bidra til å redusere forskjeller i nettleien for kunder i distribusjonsnettet som har høy nettleie, på grunn av naturgitte forhold og høye overføringskostnader.

Hydrogen og hurtigbåter

Her er noen andre tiltak:

• Det foreslås å bevilge 100 millioner kroner for å følge opp regjeringens hydrogenstrategi.

• Regjeringen foreslår å bevilge nær 1,6 milliarder kroner til statlig kjøp av riksveiferjetjenester. De siste årene har det blitt stilt krav til lav- eller nullutslippsteknologi ved anbudsutlysning av riksveiferjesamband. Regjeringen foreslår å videreføre ordningen for innfasing av hurtigbåter med lav- og nullutslippsteknologi i fylkeskommunale samband med en ramme for nye tilsagn på 80 millioner kroner i 2021.

• Regjeringen foreslår å bevilge 25 millioner kroner til videreføring av det offentlig-private samarbeidet Grønt Skipsfartsprograms arbeid med grønn flåtefornying av lasteskip. Tiltakene skal stimulere til grønne løsninger i skipsfarten.

• Regjeringen foreslår å øke bevilgningen til forskning for grønn omstilling knyttet til blant annet arealbruk, bærekraftige byer, hav og lavutslippsteknologi med 50 millioner kroner.

• Regjeringen foreslår å bevilge 434 millioner kroner til energiforskning, hvor hoveddelen går til programmet ENERGIX og Forskningssentre for miljøvennlig energi (FME). Det skal etableres et FME for vindkraft.

• Regjeringen foreslår å bevilge 700 millioner kroner til Nysnø Klimainvesteringer AS. Nysnø er hittil tilført 1,7 milliarder kroner i kapital. Nysnø skal bidra til det grønne skiftet ved å gjøre lønnsomme investeringer i teknologi som reduserer klimagassutslipp.

• Regjeringen foreslår å bevilge 333 millioner kroner til energiløsning for nytt regjeringskvartal. Prosjektet er planlagt ferdig i 2024.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse