JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Regjeringens grønne tiltakspakke er ikke nok, mener EL og IT Forbundets leder

3,6 milliarder kroner til tross, Jan Olav Andersen tror ikke tiltakspakken vil utløse stor nok aktivitet. Han mener elektrifisering er det viktigste grepet.
GRØNN TILTAKSPAKKE: EL og IT-leder Jan Olav Andersen (midten) under LOs representantskap 18. februar i år, sammen med LO-sekretær Terje Olav Olsson (t.v.) og leder i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland, Atle Rasmussen (t.h.)

GRØNN TILTAKSPAKKE: EL og IT-leder Jan Olav Andersen (midten) under LOs representantskap 18. februar i år, sammen med LO-sekretær Terje Olav Olsson (t.v.) og leder i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland, Atle Rasmussen (t.h.)

Leif Martin Kirknes

nettverk@lomedia.no

Fredag la regjeringen fram en grønn tiltakspakke, som en del av flere tiltak som skal få Norge ut av korona-krisen.

– Bra og viktig, men vi trenger mer penger og prosjekter som gir grønne arbeidsplasser nå, uttaler leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen, på forbundets egen hjemmeside.

To milliarder kroner går til Enova under et eget mandat. Pengene skal særlig gå til teknologiutvikling i industrien. En milliard kroner skal fordeles over tre år til en «grønn plattform» i regi av Forskningsrådet, Innovasjon Norge og selskapet for industrivekst, Siva. Der skal bedrifter konkurrere om å utvikle ny, klimavennlig teknologi.

– Det viktigste grepet vi kan gjøre for å få ned klimautslippene i Norge er elektrifisering. Alle disse sektorene er sentrale for dette. Her finnes det prosjekter, også basert på dagens teknologi, som vil kunne gi både klimaeffekt og grønne arbeidsplasser, men denne pakken er for lite konkret og målretta. Når vi samtidig vet at dette er penger som skal bevilges over en treårs-periode er det åpenbart for lite penger til å utløse noen stor aktivitet, sier Andersen

– Her griper ikke regjeringen muligheten til å restarte økonomien i grønn retning, konkluderer han.

Grønn forskning

600 millioner kroner skal gå til andre tiltak, blant annet grønn skipsfart (235 millioner), sirkulær økonomi (100 mill.), støtteordningen Klimasats (50 mill.), havvind (25 mill.) og Norwegian Energy Partners (20 mill.). I tillegg til økte Enova-midler, foreslås i overkant en milliard kroner i til en grønn forskningsplattform for næringslivet. Det skal også etableres et nytt forskningssenter for miljøvennlig energi (FME).

– Satsing på grønn forskning er viktig og bra. Skal vi klare å omstille samfunn og næringsliv trenger vi tilgang på ny teknologi og løsninger. Dersom vi klarer å utvikle dette i Norge, vil det på sikt danne grunnlag for både framtidige eksportmuligheter og arbeidsplasser. Vi vet at COVID-19 har ført til at bedrifter har måttet legge finansiering av gode prosjekter på is, og forskningen har stanset opp flere steder som følge av dette, forteller Andersen.

Bygg i kommunene

EL og IT Forbundet har tidligere pekt på behovet for å få i gang byggeaktiviteten i kommunene. Regjeringen foreslår nå å bevilge 2,5 mrd. kroner til vedlikehold og rehabilitering av bygg og anlegg i kommunene. Pengene kan kun brukes på prosjekter som kommer i tillegg til prosjektene som allerede er vedtatt i de opprinnelige budsjettene, og prosjektene må startes opp i løpet av året.

– Dette er i utgangspunktet et godt og målrettet grep, som forhåpentligvis vil føre til en bedring i permitterings- og arbeidsledighetstallene. Samtidig ser vi at bygging av næringsbygg og boliger bremser opp og bekymringen er at det over sommeren vil stanse opp. Skal offentlig byggevirksomhet kunne demme opp for det, må det mye mer til enn dette. Det er også avgjørende at de offentlige anbudene innrettes slik at det mulig for norske bedrifter å delta, avslutter Andersen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse