JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NorthConnects strømkabel:

Rødt krever at regjeringen sier nei til ny strømkabel mellom Norge og Storbritannia

Torsdag leverer Bjørnar Moxnes representantforslag til Stortinget der det bes om at regjeringen avslår konsesjonssøknaden fra NorthConnect.
Bjørnar Moxnes forventer at forslaget om å avslå søknaden fra NorthConnect vil samle støtte fra de øvrige partiene på venstresiden på Stortinget.

Bjørnar Moxnes forventer at forslaget om å avslå søknaden fra NorthConnect vil samle støtte fra de øvrige partiene på venstresiden på Stortinget.

Håvard Sæbø

knut.viggen@lomedia.no

Strømkabelen det er snakk om er planlagt lagt mellom Sima i Eidfjord kommune og Skottland. NorthConnect er eid av de norske kraftselskapene Lyse, Agder Energi og E-Co. Konsesjonssøknaden har vært ute på høring, men ligger fortsatt til behandling hos Norges vassdrags- og energidrektorat (NVE).

Stortinget vedtok i mars 2018 at drift av utenlandskabler kun skal skje av Statnett, men energiloven åpner likevel for at private kan eie og drifte kraftkabler til utlandet.

Disse LO-tillitsvalgte vil ikke at Norge skal bygge flere strømkabler til utlandet

Feil med ny kabel

Bjørnar Moxnes peker på at Norge av klimahensyn må trappe ned oljeproduksjonen og mener det blir feil å øke utvekslingskapasiteten utover de kablene som allerede eksisterer eller er under bygging.

To nye utenlandsforbindelser til Tyskland og Storbritannia er planlagt ferdigstilt henholdsvis i år og i 2021. Disse er på 1400 MW hver og vil bety at den samlede norske utveklsingskapasiteten vil bli på 9.000 MW.

– Å sende krafta ut av landet er å sparke bein under de kraftforedlende bedriftene som er ryggrada i norsk fastlandsindustri. Vi vil ikke ha europeiske kraftpriser som svekker konkurransefortrinnet til norsk industri. Det er et nasjonalt ansvar å sørge for at de norske vannkraftressursene brukes til å sikre rimelige og langsiktige kraftkontrakter for den kraftforedlende industrien, påpeker Moxnes.

– Er det noe som tilsier at Ap, SV, Sp ikke vil støtte Rødt i forslaget dere fremmer? Nå har vel både Espen Barth Eide (Ap) og indirekte også Jonas Gahr Støre (Ap) tidligere sagt klart fra at det ikke er aktuelt å gå inn for konsesjon til NorthConnect nå, selv om det skulle være Statnett som drifter kabelen?

– Både Sp og SV har tidligere fremmet tilsvarende synspunkt og forslag, og det er ingenting som tyder på at de snur. Ap har varslet at de blir et mer offensivt opposisjonsparti. De bør ha større lojalitet til norsk industri og egne standpunkter enn til en regjering som ønsker å selge krafta på billigsalg, svarer Bjørnar Moxnes.

– Industriaksjonen er klare i sin motstand mot NorthConnect, det samme er både EL og IT Forbundet og Industri Energi, men føler dere at dere har en samlet fagbevegelse med dere i kravet om å stoppe NorthConnect?

– Alle fagforeningene som organiserer arbeidsfolk i den kraftforedlende industrien ser hvilken fare ytterligere krafteksport betyr for arbeidsplassene deres. Og folk i alle fagforeninger merker det når strømregninga stiger. Derfor gikk en samlet fagbevegelse på LO-kongressen i 2017 mot bygging av NorthConnect-kabelen, konstaterer Rødt-lederen.

To LO-forbund har stått mot hverandre i striden om utenlandskabler, men nå vil de forene krefter: – Vi er i et skjebnefellesskap

– Et miljøstandpunkt

Han mener et nei til NorthConnect er et miljøstandpunkt.

– Skal vi lykkes med den grønne omstillinga må vi ha kraft til å bygge mer av den rene norske industrien. Den norske kraftforedlende industrien har svært lave klimagassutslipp på grunn en kombinasjon av strenge miljøkrav, kunnskapsrike arbeidere og tilgang på ren vannkraft, sier Moxnes.

Han frykter at flere strømkabler til utlandet vil gi økte strømpriser i Norge, noe som kan bety industridød lokalt

– Hvis industribedrifter i Norge legges ned går de norske utslippene ned, men de øker globalt siden produksjon av for eksempel aluminium vil gå til land med mindre strenge miljø- og utslippskrav. Norsk aluminiumsindustri har 2,2 CO2- ekvivalenter per tonn aluminium produsert, mot 10 CO2-ekvivalenter per tonn i EU-landene og hele 17 CO2-ekvivalenter i Kina, forklarer Moxnes.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse