JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rødt mener klimaplanen er urettferdig

– Vi trenger en rettferdig og kraftfull miljøpolitikk, som får ned både utslippene og ulikheten, sier partileder Bjørnar Moxnes.
Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Rødt er ikke begeistret for regjeringens nye klimaplan.

– Regjeringa leverer ikke rettferdig og kraftfull miljøpolitikk

Partiet mener den er urettferdig og «gir mer til de på Frogner enn folk i Finnmark».

– Løsningen på klimaproblemene er ikke tiltak som sørger for flere dyre elbiler i tettbygde strøk, der buss og trikk går ofte, mens distriktene må ta regninga og ikke får de tilskuddene som trengs for å bygge ut miljøvennlig samferdsel og infrastruktur i hele landet. Vi trenger en rettferdig og kraftfull miljøpolitikk, som får ned både utslippene og ulikheten. Her leverer ikke regjeringa, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes i en pressemelding.

Bakgrunn: Klimaministeren om klimaplan: – Et historisk taktskifte

Ikke imponert av økt CO₂-avgift

Han beskylder regjeringen til å være for svak på klimakutt, blind på klasseskiller og for lite opptatt av distriktene. Videre er han ikke imponert over økning i CO₂-avgift heller.

– Regjeringa later som at kuttene i formuesskatten er klimatiltak, og de varsler at økt CO₂-avgift vil brukes til å gi ytterligere skattekutt, som dermed kan komme aksjonærer og arvinger til gode, framfor å garantere at de økte inntektene øremerkes omstilling eller andre klimatiltak som kommer folk flest til gode, sier Moxnes.

Elbil som hovedfasit vil dessuten føre til behov for flere vindmøller og motorveier, mener Moxnes. Han ville heller satset på buss, tog, båt og ladeinfrastruktur i hele landet, ikke på elbilfordeler til rikfolk i storbyene.

Arbeidslivsforsker: – Vi tenker at arbeidslivet har blitt mer fleksibelt, men egentlig blir forskjellene mellom folk på gulvet og de oppe på kontorene, enda større

Oppgjør med oljeavhengigheten

I tillegg mener Moxnes planen ikke dykker dypt nok ned i olje-spørsmålene.

– Med denne meldinga hopper regjeringa glatt over den store olje-elefanten i rommet. Regjeringas utslippskutt i olja er knapt mer enn det Equinor selv la fram for et år siden. Det vi trenger er en aktiv plan for å trappe ned oljeavhengigheten, sier han, og legger til:

– Vi kan heller ikke fortsette å basere miljøpolitikken på å kjøpe kvoter i utlandet i et system som ikke fungerer. Vi må ha en politikk som bygger opp ny industri og infrastruktur for å sikre arbeidsplasser og verdiskaping i framtida, og kutte utslipp nasjonalt og globalt.

Oversikt: Disse korona-ordningene for arbeidslivet gjelder i 2021

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse