JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sa opp 200 – fikk blomster fra fagbevegelsen

Investor Jens Ulltveit-Moe forventet bråk da han gjorde store endringer i Haugesund Mekaniske på 90-tallet, men fikk i stedet støtte. Ti år senere var staben doblet. Nå håper han EL og IT er like imøtekommende med elektrobransjens omveltninger.
SLUKKER LYS: Jens Ulltveit-Moe mener vi sløser for mye med energi i Norge. – Jeg er vel siste generasjon som slår av lyset etter å ha vært på do, sier han. Men med bygningsautomatisering kan man sørge for at lyset slukker seg selv, og det er et område han ser elektro-bransjen kan tjene penger på.

SLUKKER LYS: Jens Ulltveit-Moe mener vi sløser for mye med energi i Norge. – Jeg er vel siste generasjon som slår av lyset etter å ha vært på do, sier han. Men med bygningsautomatisering kan man sørge for at lyset slukker seg selv, og det er et område han ser elektro-bransjen kan tjene penger på.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

Endringer er en profittmulighet for dem som ser dem, påpeker Jens Ulltveit-Moe under åpningen av Eliaden-messen på Lillestrøm.

Fra scenen fortalte han om mulighetene som finnes for elektrobedrifter – men han advarte også i en bisetning EL og IT Forbundet mot å sette seg på bakbeina.

Overfor Nettverk utdyper han:

– Det er en voldsom endring som skjer nå, og den skjer raskt. Den tradisjonelle montørkunnskapen, som jo er veldig god, er bare en liten del av det totale som trengs. Det som skjer hvis du bare går med den kunnskapen, er at det som gir verdi, går rundt deg. Da går verdiene rett fra importøren til forbrukerne. Så ender montørene opp med å gjøre de enkle tingene, for dårlig betaling.

Fikk blomster

Han trekker paralleller til da han kjøpte Haugesund Mekaniske Verksted i 1990. Bedriften laget skip, men så ble markedet borte.

– Det var åpenbart for alle, også operatørene på gulvet, at det var en truet arbeidsplass. Jeg kjøpte dem for å gjøre det om til et offshore-verksted. Først sa jeg opp en rekke udugelige direktører, men jeg sa også opp 200 arbeidere på gulvet, sier Ulltveit-Moe.

– Jeg hadde forventet at det skulle bli et helvete, med streik og masse styr, men det var noe som måtte gjøres. Men i stedet fikk jeg blomster av Fellesforbundet. Ikke fordi de var glade for at 200 måtte gå av, men fordi de var glade noen tok tak i endring. For de følte at hvis ikke noen gjorde det, ville de andre over tusen arbeidsplassene være truet, fortsetter investoren.

– Og mange skipsverft gikk til helvete i Norge på akkurat den tiden.

Kunnskapsoppgradering i el

Han finner at EL og IT Forbundet nå er i samme situasjon som Fellesforbundet var på den tiden.

– EL og IT er et kraftfullt forbund. Jeg kjenner forbundet godt gjennom Sønnico. Hvis de stritter imot nå, så graver de sin egen grav. Men hvis de er med, tror jeg det er veldig mye å gjøre, sier Ulltveit-Moe, som peker på at Haugesund Mek. ti år etter snuoperasjonen var oppe i 3.000 ansatte, bortimot en dobling av arbeidsstokken, selv om halvparten av disse var ingeniører.

– Behovet for arbeidskraft i el-sektoren er voldsomt. Men det er også et stort behov for økning og oppgradering av kunnskap, sier investoren.

ELBIL OVERLEGEN: Jens Ulltveit-Moe skjønner ikke at det finnes folk som er skeptiske til elbiler. Han minner om at fossile biler har et effektivitetstap fra motor og til bevegelse på 80 prosent, mens det samme tapet for elbiler bare er 25 prosent.

ELBIL OVERLEGEN: Jens Ulltveit-Moe skjønner ikke at det finnes folk som er skeptiske til elbiler. Han minner om at fossile biler har et effektivitetstap fra motor og til bevegelse på 80 prosent, mens det samme tapet for elbiler bare er 25 prosent.

Leif Martin Kirknes

– Redd verden, tjen penger

Å få kompetanse rundt elbil tror han er den enkleste på lista, men han nevner også endringsdrivere som lokal energilagring og produksjon, personlig energilagring, smartbyer, elektrisk transport, digitalisering og automatisering – alt dette med god elsikkerhet i bunn.

– Elbransjen er nøkkelen til det grønne skiftet. Elektrisitet er en overlegen energibærer. Energikilden blir elektrisk og ikke fossil. Elbransjen har både kunnskapen og kapasiteten, oppsummerer Ulltveit-Moe.

– Elbransjen vil skape store verdier, både for samfunnet og seg selv. En sjelden mulighet til å redde verden og tjene penger.

– Stort ansvar

Ulltveit-Moe startet sin innledning på Eliaden med å snakke om sin egen snuoperasjon, fra å investere i oljeselskaper til investering i fornybar energi-selskaper. Han ble skremt på vegne av klimaet, forteller han.

– Og sånn er det med mennesker. Det vil skje en endring, men først når folk blir skikkelig skremt. Slik som jeg ble i år 2000.

Investoren forteller at om alle når sine klimamål slik det ligger an nå, så blir det en temperaturøkning på 2,7 grader. Men alle land vil ikke klare å innfri målene sine, så reelt blir tallet høyere. Resultatet er at de som er barn nå vil vokse opp i en annen verden enn vi lever i.

– Vi har et stort ansvar for å gjøre den verdenen best mulig, sier Ulltveit-Moe.

KRITISK TIL DONALD TRUMP: Fredrik Reinfeldt.

KRITISK TIL DONALD TRUMP: Fredrik Reinfeldt.

Leif Martin Kirknes

– Sitt og se på, eller gå inn og tjen penger

Det er her han mener elektrobransjen sitter på en nøkkelposisjon. Men nå går det unna, advarer han, og minner om at det tok bare 13 år fra hesten totalt dominerte bybildet på 1900-tallet og til bilen dominerte bybildet.

– Vi kan se på at det skjer ting, eller vi kan gå inn å kapitalisere på det, sier investoren, som legger til at Norge har en rekke fordeler som ren vannkraft, god produktivitet, et høyteknologisk samfunn, samt en sterk tillit og samarbeidskultur.

Før han pratet, var det Sveriges tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt som stod på scenen. Han fortalte om klimautfordringer, både i et historisk-, et nå- og et fremtidsperspektiv. Deriblant gikk han hardt ut mot Donald Trump som driver med en form for aggressiv nasjonalisme, mens han trakk frem at Kina, selv om de står for en høy andel av verdens utslipp, også står for halvparten av verdens fornybare energiproduksjon.

Hjemmelaget og hjemmelagrets

Ove Guttormsen, administrerende direktør i NHO-foreningen Nelfo, mener det finnes store inntektsmuligheter for el-bransjen innenfor produksjon/distribusjon av strøm, maritim og marin næring, grønne og smarte hus, smarte bygg og byer, eltransport og lokal energiproduksjon og -lagring.

– Den siste er min personlige favoritt, legger han til.

Guttormsen mener bransjen må gå fra å tenke produkter til å tenke systemer.

Les også: Eiladen byr både på produkter og faglig påfyll

SER MANGE MULIGHETER: Ove Guttormsen.

SER MANGE MULIGHETER: Ove Guttormsen.

Leif Martin Kirknes

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse