JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skal profilere fagforeninga

– Det skal vises når vi kommer på besøk, mener Jan-Ole Evensen i Elektromontørenes forening.
PROFILERING: Jan-Ole Evensen har sørget for at han synes når han starter i jobben som organisasjonssekretær i Elektromontørenes forening i Oslo og Akershus 1. august.

PROFILERING: Jan-Ole Evensen har sørget for at han synes når han starter i jobben som organisasjonssekretær i Elektromontørenes forening i Oslo og Akershus 1. august.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

Utenfor huset til fagforeninga i Østmarkveien på Oppsal står en VW Caddy 2004-modell. Bilen er blitt et viktig arbeidsverktøy for organisasjonssekretær Jan-Ole Evensen (49). I sommer har han brukt 20.000 kroner på å profilere bilen han kjøpte for å ha på jobb. Setninger som "Tør du la være å bli medlem?" pryder nå den blå, foliebelagte bilen på alle fire sider. Jan Ole satser på å synes når han skal ut på besøk til klubber, nåværende og potensielle medlemmer i Oslo og Akershus. Han har også planer om å besøke grossister og andre steder han vet det dukker opp montører.

– Firmaet som satte på folien hadde ikke vært med på noe tilsvarende oppdrag tidligere. Det vanligste er jo påsetting av kommersiell reklame. Vi har ingen reklame utenom foreningslogo og forbundslogo og ellers tekst med oppfordring til å bli medlem, forteller Jan-Ole, som begynner som organisasjonssekretær i fast stilling i Elektromontørenes forening 1. august. Jan-Ole har 32 års erfaring som elektromontør og jobbet blant annet 10 år i 3K Elektro og 16 år i Leithe & Christiansen, før han nå blir fagforeningsmann på heltid.

Vervearbeid

I et snaut år har Jan-Ole vært engasjert av foreninga, ikke minst med tanke på å få fart på vervearbeidet. Det har Jan-Ole og foreninga lyktes rimelig godt med. Fagforeninga har i dag rundt 2300 medlemmer, et sted mellom 1800 og 1900 av dem er aktive medlemmer. Det siste året har de hatt en liten nettovekst.

– Noe av utfordringen vi har er at det renner ut medlemmer nesten like fort som vi får dem inn. Det handler om at det er stor gjennomstrømming i yrket vårt, folk skifter for eksempel jobb uten at vi alltid greier å fange det opp, forteller Jan Ole. Men selv om veksten er beskjeden, er vervearbeidet ekstremt viktig.

Folk er positive

– Gjør vi ingenting vil medlemstallet gå ned og foreninga forvitre, tror Jan-Ole.

Hans inntrykk er at med få unntak er folk positive til å bli medlemmer.

– Det hevdes at hovedårsaken til at folk ikke er medlemmer i EL & IT Forbundet eller i andre LO-forbund er at folk aldri er blitt spurt og det er det nok mye riktig i. Vi har vært for lite flinke til å fange opp potensielle medlemmer utenfor de store etablerte klubbene. Men vi opplever også at det kan være vanskeligere for folk som jobber i mindre bedrifter å gå til det skrittet å organisere seg, sier Jan-Ole Evensen.

22 år i foreninga

Jan-Ole avløser Henry Eriksen (65), som dette året gir seg etter 22 år som ansatt i foreninga. Henry slutter ikke helt i sommer, men skal være med og sørge for en smidig overgang utover høsten og vinteren.

– Foreninga har hatt nettovekst hele tida, men etter at Jan-Ole kom har vi gjort et byks oppover, forteller Henry. Ved siden av vervearbeidet er Henry opptatt av kursvirksomhet, en del av fagforeningsarbeidet Henry mener det er svært viktig å fortsette med.

– I tillegg er det kjempeviktig å få laget tariffavtaler.

Tør du la være å bli medlem?

Elektromontørenes forening

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse