JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slår alarm om heis-alarmer

Telenors digitalisering av fasttelefoninettet kan gi alarmerende heistrøbbel.
ADVARER: Både Telenor, Norsk Heiskontroll og Safetel antyder at det er best å satse på heisalarmer som kommuniserer digitalt nå.

ADVARER: Både Telenor, Norsk Heiskontroll og Safetel antyder at det er best å satse på heisalarmer som kommuniserer digitalt nå.

Leif Martin Kirknes (illustrasjonsfoto)

Leif.kirknes@lomedia.no

Det er Teknisk Ukeblad (TU) som i går kunne påpeke at «et ukjent antall tusen analoge alarmer her i landet kan svikte etter hvert som Telenor digitaliserer nettet for fasttelefoni», og at dette i hovedsak dreier seg om innbrudds og heisalarmer som opererer med DTMF-signaler. Om heisen stopper kan de som er på innsiden altså risikere at alarmknappen ikke gir varsel så de kan hentes ut.

Bytte til mobilt bredbånd eller mobildata over 3G/4G(LTE) er anbefalt, men blir ofte ikke gjort. Ifølge Telenor velger flere i stedet å sende alarm via mobil tale, som teleselskapet fraråder fordi DTMF-signalene kan bli forvrengt i løpet av sin reise gjennom mobilnettet. I tillegg får Telenor fortsatt bestillinger på analoge linjer.

I dag skriver TU at heiskontrollører heller ikke sjekker om telefonforbindelsen mellom alarm og alarmsentral faktisk holder mål, fordi det ikke ligger i Norsk Heiskontrolls mandat. Det de sjekker er at alarmen fungerer mot sentralen der og da og at den har reservestrøm. At resten av nettet fungerer ligger i regelverket for heisalarmer og blir ikke kontrollert – det er opp til heiseier å sørge for.

– Det største problemet slik vi ser det er en masse adaptere og lignende som brukes som overgang mellom analog alarm og digital linje. Disse er avhengig av strøm for å fungere. Som oftest er de ikke forsynt med backup i form av batterier, sier teknisk sjef Thomas Heltorp hos Norsk Heiskontroll til TU.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse