JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slik er den nye olje- og energiministeren, Terje Aasland

Statsminister Jonas Gahr Støre kaller Terje Aasland (57) en "gryteklar olje- og energiminister". Nå får den tidligere energimontøren sin hittil høyeste politiske oppgave.
FASCINERT AV KRAFTLINJER: Jeg kan stoppe opp og se på en av de større høyspennene og se på pilhøyda, og se om det stemmer og alt ser bra ut. Det er en fascinasjon, sier Terje Aasland.

FASCINERT AV KRAFTLINJER: Jeg kan stoppe opp og se på en av de større høyspennene og se på pilhøyda, og se om det stemmer og alt ser bra ut. Det er en fascinasjon, sier Terje Aasland.

Leif Martin Kirknes

leif.kirknes@lomedia.no

knut.viggen@lomedia.no

Gratulasjonene strømmet på til telemarkingen, som siden i fjor høst har ledet energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Først av gratulantene, mens det ennå bare var et rykte at han skulle tiltre, var leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

– Vi gratulerer Terje med jobben som olje- og energiminister. Som tidligere energimontør, tillitsvalgt i EL og IT og leder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget kjenner han fornybarnæringen godt. Det er en styrke når han nå skal legge til rette for at Norge møter framtiden med god tilgang på fornybar kraft. Her ønsker vi å bidra og vi har store forventninger til regjeringen, sier leder i EL og IT Forbundet, Jan Olav Andersen.

– Samtidig ønsker vi å takke Marte Mjøs Persen for den jobben hun har gjort i Olje- og energidepartementet og ønske lykke til med nye viktige oppgaver. Vi setter vår lit til at hun opprettholder tempoet som Hadia Tajik har satt i arbeidet med å rydde opp i det norske arbeidslivet, sier Andersen.

PÅ SLOTTSPLASSEN: Den nye olje- og energiministeren, Terje Aasland (t.v.), på Slottsplassen i dag med statsminister Jonas Gahr Støre og Marthe Mjøs Persen, som går fra statsrådsposten Aasland overtar og til Arbeids- og sosialdepartementet.

PÅ SLOTTSPLASSEN: Den nye olje- og energiministeren, Terje Aasland (t.v.), på Slottsplassen i dag med statsminister Jonas Gahr Støre og Marthe Mjøs Persen, som går fra statsrådsposten Aasland overtar og til Arbeids- og sosialdepartementet.

Knut Viggen

Erfaren politiker

Også statsminister Jonas Gahr Støre er glad for valget av Aasland.

– Hans erfaring er et godt utgangspunkt for denne ministerposten, sa Støre på en pressekonferanse mandag.

– Jeg er veldig glad for å se Terje Aasland i regjeringen. Hans erfaring og forberedte utgangspunkt gjør at dette er et trygt og godt valg, sier Støre.

Han legger til at Aasland også har vært helt sentral på Stortinget i håndteringen av strømkrisen og for å få pakkene gjennom i Stortinget.

– Hans nære kontakt med industri, næringsliv, samfunnsliv har vært viktig for å forstå den utfordringen vi er i, og gir et solid utgangspunkt for å gå løs på jobben som olje- og energiminister, sier Støre.

Kraftnettet engasjerer

Terje Aasland har vært politiker på heltid siden 2005, da han ble valgt inn på Stortinget første gang, men har egentlig bare permisjon fra jobben som distriktssekretær for EL og IT Forbundet i Vestfold og Telemark.

Nettverk laget portrett på Terje Aasland før stortingsvalget i fjor høst. Før han ble gjenvalgt på Stortinget for fjerde gang.

Da fortalte han også om savnet han noen gang kan kjenne på fra tiden da han reiste rundt og vedlikeholdt kraftlinjer i Grenlandsområdet for Skiens Kommunale Kraftselskap (SKK), i dag kjent som Skagerak Energi.

– Å ja. Det gjør jeg. Spesielt når våren kommer, og snøsmeltinga er nesten ferdig, hele naturen sprudler. Det å være ute og bygge linjer, klatre i master, oppleve naturen og miljøet rundt, det er kjempeflott på den tiden. Og så er det sånn at fagutdanninga jeg har blir mer og mer betydningsfull i et framtidsperspektiv, ikke minst etter FNs siste klimarapport. Yrket er helt sentralt i å bygge ut fornybar energi, som trengs for elektrifisering av industri, samfunn generelt, transportsektoren og alt annet, sa han i intervjuet.

Synet av strømlinjer får det fortsatt til å bruse i blodet til Aasland.

– Jeg må si at kraftnettet engasjerer meg fremdeles. Jeg kan stoppe opp og se på en av de større høyspentledningene og se på pilhøyda, og se om det stemmer og alt ser bra ut. Det er en fascinasjon. Det fantastisk flotte med en kraftledning er at du vet det bor mennesker som har en inntekt og noe å leve av både i den ene og andre enden, sa han.

Familiekjær mann

Aasland måtte ta noen runder med seg selv og kona da han i sin tid ble spurt om å stille som fagbevegelsens kandidat til stortingsvalget i Telemark i 2005.

– Ja, jeg er familiekjær, og vil helst være hjemme hver eneste natt og sove hjemme. Men det å reise rundt og snakke med fagforeningskamerater, høre hva som er utfordringene deres, er vesentlig for meg. Det er kjempeviktig og en del av livet mitt. Jeg har sånn sett vokst opp i fagbevegelsen og har engasjementet mitt til politikken gjennom fagforeningen og fagbevegelsen. Men jeg drar hjem så fort jeg kan, og synes det også er viktig. Vi skal som politikere være hele mennesker. Det betyr at vi skal vite litt om hvordan det er ute på arbeidsplassene, men vi skal også vite hvordan det er å være familiefar hjemme, sier Aasland, som måtte prioritere bort sin forhenværende jakt-hobby for å få nok tid med familien etter at han ble valgt inn.

Distriktssekretær

Terje Aasland fortalte i intervjuet at han innimellom også tok seg i å savne EL og IT-miljøet.

– Jeg er fortsatt på permisjon, om enn kanskje ikke fra akkurat distriktsekretærollen. Men når jeg ikke lenger skal være på Stortinget, så er jeg forberedt på å gå tilbake til jobben min, og gleder meg til det. Jeg synes EL og IT Forbundet hadde et fantastisk spennende miljø, både faglig og politisk. Jeg savner mange ganger den gode, reelle diskusjonen som var der, sa Aasland.

– Du kom inn i lokalpolitikken via fagforeningen. Hvordan kom du inn i fagforeningen?

– Da jeg begynte å jobbe i SKK var det ganske naturlig at man skulle organisere seg, og var enda bedre hvis en også engasjerte seg. Jeg ble tidlig oppfordret til å engasjere meg. Jeg var nesten helt fersk lærling da jeg begynte å bli med på møter og fikk etter hvert roller.

SELFIE: På valgkamp med Ap-nestleder Bjørnar Skjæran i Skien før valget i fjor.

SELFIE: På valgkamp med Ap-nestleder Bjørnar Skjæran i Skien før valget i fjor.

Leif Martin Kirknes

Han trekker særlig fram Rolf Erling Andersen, leder i Grenland Everks Fagforening, NEKF avdeling 192 gjennom mange år, som personen som fikk Aasland inn i fagforeningsarbeidet. Andersen døde for kun kort tid siden. Han var en bauta, beskriver Aasland.

– Han sa «skal du ha enda større innflytelse som fagforeningsleder eller tillitsvalgt, så må du engasjere deg også politisk. Det er så mange av de avgjørelsene du jobber for rent faglig som avgjøres i politikken. Og da har du de to beina å stå på. Da får du en kraftfull påvirkningskraft.» Siden 1991, da jeg gikk inn i politikken, har jeg hatt med meg det i hodet, sier Aasland.

Industri

I tillegg til familien, politikken og høyspentlinjer, står også Skien, industrien og Telemark sentralt i hjertet til Aasland. Han har vokst opp i Skien, de første år i Skotfoss, en bydel i gamle Solum kommune som nå er en del av Skien.

– Jeg har identiteten min til Skotfoss, og har en veldig sterk tilknytning dit. Men jeg må si at hele Telemark er faktisk et Norge i miniatyr. En fantastisk kyst, byene imellom. Hardangervidda, fjellet, villreinen og skogene. Telemark er nok det som får hjertet til å banke ekstra. Jeg pleier å si at det fineste med å være i Oslo er når jeg er ferdig med jobben og setter meg i bilen og kjører til Telemark.

TELEMARKSENTUSIAST:- Jeg pleier å si at det fineste med å være i Oslo er når jeg er ferdig med jobben og setter meg i bilen og kjører til Telemark, sier Terje Aasland.

TELEMARKSENTUSIAST:- Jeg pleier å si at det fineste med å være i Oslo er når jeg er ferdig med jobben og setter meg i bilen og kjører til Telemark, sier Terje Aasland.

Leif Martin Kirknes

– Og så banker hjertet for industrien? For mange år siden var det kampen for gassrør til Herøya, nå er kampen å få mer kraftledninger til Herøya?

– Industrien legger grunnlaget for livene våre. Herøya industripark og industriområdet her forteller om industrien som bygget Norge. Det starta på Notodden, Rjukan, så Herøya. Det som gjorde det her mulig, var for det første industritankegangen og teknologien, men også overføring av elektroner. Uten overføring av elektroner hadde aldri Herøya industripark eksistert. Det er en fantastisk fortelling om industrialiseringen av Norge, sa Aasland til Nettverk.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse