JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LEDET MØTET: Nina Skranefjell var konferansier under møtet i Kulturhuset Jakobs kirke lørdag.

LEDET MØTET: Nina Skranefjell var konferansier under møtet i Kulturhuset Jakobs kirke lørdag.

Knut Viggen

Spania er langt i fra ferdig med Franco-tiden

– I Spania er uvitenhet om historien statlig politikk, sier Emilio Silva, journalist, president og medstifter i organisasjonen ARMH. Han takker norsk fagbevegelse for støtten som gjør at det fortsatt er mulig å håpe på et oppgjør med den blodige fortiden.


19.10.2018
15:25
21.08.2023 17:14

knut.viggen@lomedia.no

Mer enn 40 år etter Francos død er det et voksende krav om et oppgjør med forbrytelsene under Franco-diktaturet, åpning av massegraver, identifisering av kidnappede barn og fjerning av fascistiske symboler.

Det som startet som et lokalt intiativ fra fagforeninger i EL og IT Forbundet til støtte for en spansk organisasjon som leter etter ofre for fascismen under Franco-tiden i er i ferd med å spre seg som ringer i vann til stadig flere her til lands som er opptatt av Spania, fremveksten av det politiske ytre høyre og som ser faren for at fascismen igjen skal få innflytelse i Europa.

(Saken fortsetter under bildet.)

SAMLET: Samlet på Lilletorget i Oslo, Begoña del Castillio, Pablo Sanchez og Emilio Silva.

SAMLET: Samlet på Lilletorget i Oslo, Begoña del Castillio, Pablo Sanchez og Emilio Silva.

Knut Viggen

I Spania regner man med at mer enn 114.000 mennesker ble henrettet og lagt i mer enn 2.700 anonyme massegraver under Franco-tiden. Mange av dem som ble tatt av dage var medlemmer av fagbevegelsen eller fagforeningsaktivister. Ja, selv etter at Franco var død fortsatte forfølgelsene og så sent om i 1976 ble fem CCOO-advokater henrettet av høyreekstremister i Spania.

Dette snakkes det fortsatt ugjerne om i det offsielle Spania.

– Ofrene i Spania behandles som "untouchables", mener Emilio Silva, som startet arbeidet med ARMH i 2000 i forbindelse med letingen etter sin savnede bestefar.

Globaliseringskonferansen

I høst besøkte representanter for organisasjonen ARMH ( Asosiación para la Recuperiación de la Memoria Historica), og det spanske fagforbundet UTG distrikt og fagforeninger på vestlandet. Der fikk de også møte ordførerne i blant annet Bergen, i Stord, fylkesordføreren i Rogaland, samt flere andre ledende politikere på venstresiden.

• Les også: De kjemper for at Francoregimets ugjerninger ikke skal gå i glemmeboka.

Sist helg fikk deltagere på Globaliseringskonferansen i Oslo møte ARMH-president Emilio Silva, den kjente spanske historikeren og forskeren Pablo Sanchéz og Begõna del Castillo, internasjonal sekretær i Comisiones Obreras (CCOO), som med sine én million medlemmer er Spanias største faglige landssammenslutning. Debatten ble arrangert av Handel og Kontor Oslo, i samarbeid med blant andre Rogaland Elektromontørforening og Kulturutvalget i LO i Oslo.

(Saken fortsetter under bildet.)

KOMITEEN: Arrangementskomiteen og innledere i forbindelse med Globaliseringskonferansen og arrangementet Spania etter Franco i Oslo i oktober.

KOMITEEN: Arrangementskomiteen og innledere i forbindelse med Globaliseringskonferansen og arrangementet Spania etter Franco i Oslo i oktober.

Johanna Engen

Den skjedde i etterkant av visningen av den prisbelønnede filmen The Silence of Others, som også ble vist i Oslo ved to anledninger i vår, og som handler om ofrenes kamp for oppreisning. Filmen gjorde nok en gang et sterkt inntrykk på dem som fikk plass under fremvisningen.

Politiske kompromisser

Spania har aldri tatt noe oppgjør med fascismen og forbrytelsene som ble begått under og etter borgerkrigen. Overgangen til demokrati sikret forbryterne amnesti, mens ofrenes historie ble tiet ihjel. Det skjedde etter politiske kompromisser mellom høyre- og venstresiden, der partier og fagbevegelse på venstresiden viste seg å være like villige til å glemme som dem på høyresiden. Det ble viktigere å bli en del av det moderne (og kapitalistiske red. anm.) Europa for et land som hadde sakket kraftig akterut både økonomisk og sosialt under Franco-tiden. Men det hadde sin pris.

– I forhold til de fleste andre diktaturer i det 20. århundret varte Franco-regimet veldig lenge, i nesten 40 år. Derfor klarte det også å gjøre slutt på svært mange demokratiske institusjoner og den klarte å ødelegge det meste av kollektiv organisering, forklarer historiker Pablo Sanchéz.

– Faktisk var kommunistpartiet blant de første som snakket om forsoning for å kunne skape et nytt Spania, forklarer Sanchez.

Han har spesialisert seg som kulturell entreprenør på på temaet historisk hukommelse.

– Heller ikke på 70-tallet var de uavhengige bevegelsene i Spania opptatt av den historiske hukommelsen, men hadde gjerne én kampsak hver, som kvinnekamp eller motstand mot NATO.

Nå øyner han en ny bred bevegelse i Spania på tvers av alder, kjønn og generasjoner som kan løfte fram kravet om å ta et oppgjør med historien, men den trenger støtte fra de politiske partiene.

PSOE i regjering

Og det finnes håp. I Spania er Sosialistpartiet PSOE er tilbake i regjering etter at de konservative måtte kaste kortene som følge av korrupsjon. Unidos Podemos (UP), en koalisjon av sosiale bevegelser og den tradisjonelle venstresida støtter den nye regjeringen. UP prioriterer grasrotorganisering og distanserer seg fra den politiske eliten. Angrep på faglige rettigheter, massearbeidsløshet og voksende prekariat har tvunget fagbevegelsen i landet til å tenke nytt.

Fagbevegelsen har gjennomført en rekke streiker og aksjoner, senest 8. mars i år for å styrke kvinners rettigheter i arbeidslivet.

– Den politiske situasjonen i Spania med den nye regjeringen er åpenbart bedre enn under den forrige, sier Begõna del Castillio, internasjonal sekretær i Comiisiones Obreras (CCOO), en uavhengig fagbevegelse som blant annet har avskaffelse av kapitalismen og bygging av et sosialistisk og demokratisk samfunn som mål. CCOO-lederne og aktivistene opplevde brutal undertrykking, fengsling og tortur under Franco-regimet.

– Brutte løfter

Men, ny regjering til tross, er hun likevel ikke særlig optimistisk. Og det skyldes to årsaker.

– For det første, vi har også tidligere hatt sosialistiske regjeringer i Spania og vi vet hva vi kan forvente. For det andre, de har kommet med løfter som så ikke viser seg å holde, sier hun.

Som eksempler nevner hun at da sosialistpartiet (PSOE) var i opposisjon, forlangte de at den nye arbeidslivsreformen, som ble innført av Partido Populare, skulle bli trukket tilbake.

(Saken fortsetter under bildet.)

Begoña del Castillio, internasjonal sekretær i den spanske faglige landssammenslutningen, CCOO, på besøk i Oslo.

Begoña del Castillio, internasjonal sekretær i den spanske faglige landssammenslutningen, CCOO, på besøk i Oslo.

Knut Viggen

– Nå når de er kommet i regjering, snakker de om å trekke vekk noen punkter, men ikke om en komplett tilbaketrekking. Uansett, de har fortsatt ikke gjort noe med disse spørsmålene. Med hensyn til det nye pensjonsspørsmålet, har også den nye regjeringen kommet med lovnader, men for øyeblikket skjer det ingenting. Det samme gjelder spørsmålene om pensjoner som skulle linkes til prisstigning og fjerning av en tilleggspensjonen til en av Franco-regimets fremste torturister, Billy El Niño. Han forsetter å motta tusenvis av euro ekstra som takk for å ha torturert hundrevis av mennesker, sier Begõna del Castillio.

Hun sier Spania i dag er et av landene i Europa med størst forskjell mellom fattig og rik, arbeidsledigheten er fortsatt skyhøy, i 2013 lå den på over 25 prosent, i dag er den over 16 prosent og Spania er preget av en skjør og ustabil vekst der det er skapt et stort prekariat av underbetalte arbeidere. I motsetning til i andre europeiske land øker oppslutningen om fagforeningene i Spania, men ligger fortsatt på bare rundt 20 prosent.

En slags apartheid

Emilio Silva sier at i tillegg til de 140.000 forsvunne, førte Franco-regimet til at en halv million spanjoler reiste i eksil, ytterligere en halv million satt fengslet som politiske fanger. På øya Fuerteventura, som mange nordmenn har besøkt på ferie, var det blant annet et eget fengsel for homofile, det fantes galehus for lesbiske. I 1956 - da hele resten av verden fikk poliovaksiner ble disse vaksinene bare gitt til de av spanjolene som var på "riktig" side i borgerkigen.

– Det var apartheid, men med den forskjellen at her ble det ikke skilt mellom hudfarge, men politisk farge. Barn av dem som hadde vært med på å tape borgerkrigen ble nektet utdannelse, de ble utsestengt fra en rekke yrker, mange måtte emigrere. Dette har skapt noen sosiale strukturer som ennå preger Spania sterkt, hevder Silva.

– Fra Francos død og frem til i dag har 90 prosent av spanske ministre vært barn av francister. Så det er derfor jeg kan si at uvitenhet om fortiden er en slags statlig politikk i Spania.

SPANIA: President i ARMH, Emilio Silva (t.h.), internasjonal sekretær i CCOO, Begoña del Castillio, og historiker Pablo Sanchéz under debatten i Jakobs kirke lørdag ettermiddag.

SPANIA: President i ARMH, Emilio Silva (t.h.), internasjonal sekretær i CCOO, Begoña del Castillio, og historiker Pablo Sanchéz under debatten i Jakobs kirke lørdag ettermiddag.

Knut Viggen

OPPMØTE: Godt oppmøte til arrangementet Spania etter Franco i Kulturkirken Jacob.

OPPMØTE: Godt oppmøte til arrangementet Spania etter Franco i Kulturkirken Jacob.

Knut Viggen

19.10.2018
15:25
21.08.2023 17:14



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker