JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spekter-oppgjøret i gang

Optimisme før Spekter-forhandlingene, men etterslep fra i fjor kan gi utfordringer
OPTIMIST: Forbundssekretær Reidunn Wahl er EL & IT Forbundets representant i A-delsforhandlingene mellom LO og Spekter.

OPTIMIST: Forbundssekretær Reidunn Wahl er EL & IT Forbundets representant i A-delsforhandlingene mellom LO og Spekter.

Knut Viggen

knut.viggen@lomedia.no

– Jeg er som vanlig optimist, sier forbundssekretær Reidunn Wahl

Spekter-oppgjøret er i gang og EL & IT Forbundet er representert i forhandlingene ved forbundssekretær Reidunn Wahl. Mandag tok hun plass rundt forhandlingsbordet sammen med representanter for andre LO-forbund og motparten. EL & IT Forbundet forhandler på Spekter-avtaler på ialt ni virksomheter, fra lille Telemuseet til store Relacom.

Det er de såkalte A-delsforhandlingene som ble satt i gang mandag. I disse forhandlingene avklares de sentrale spørsmålene. B-delsforhandlingene, som følger umiddelbart etter A-delsforhandlingene, er bedriftsvise forhandlinger. Tradisjonelt ligger det mest penger i B-delsforhandlingene.

Spekter-oppgjøret i fjor endte på rundt 3,6 prosent, mens industrien fikk 3,9 prosent. Etterslepet vil nok være en del av debatten i årets forhandlinger. Det vil også resultatet fra tariffoppgjøret i industrien mellom NHO og LO være, det som kalles frontfaget, og der resultatet i år ble klart sist torsdag.

Omfatter 200.000

Spekter-oppgjøret omfatter om lag 200.000 personer ansatt i private og offentlig eide bedrifter organisert i arbeidsgiverforeningen Spekter. I tillegg til store foretak som NSB, Posten, Avinor og NRK, omfattes også helseforetakene og en rekke andre små og mellomstore virksomheter av dette tariffoppgjøret.

Spekter innledet A-delsforhandlinger med LO og med YS i dag. I morgen innledes forhandlingene med Journalistlaget for NRK-journalistene. Torsdag starter forhandlingene med diverse akademikerforeninger, samlet i SAN. Fredag 25. april innledes forhandlingene mellom Spekter og Akademikerne.

"Blåkopien"

A-delene i Spekter-oppgjøret kalles ofte for «blåkopien», rett og slett for den på mange områder er lik det som frontfaget har fremforhandlet.

Spesielt gjelder det kroner og ører. LO Stat krever et tillegg på snaut 1.500 kroner. Det er identisk med resultatet i frontfaget. Ytterligere forhandlinger om lønn skjer ute i virksomhetene.

B-delsforhandlingene

I år er det knyttet større spenning til B-delsforhandlingene i Spekter enn på lenge. Mens en bedrift som Relacom allerede eri gang med varslede nedbemanninger og kutt, vil for eksempel Statnett i år passere 1000 ansatte, og planlegger for ytterligere vekst. De neste ti årene skal bedriften investere mellom 70 og 80 milliarder kroner.

– I år er det stort spenn i økonomien til bedrifter innenfor Spekter-området. De som har det vanskelig har det veldig vanskelig, det gjelder ikke minst innen EL & ITs medlemsbedrifter og det er LO Stat smertelig klar over, sier LO Stats nestleder, Eivind Gran.

Avtaleverket

Årets tariffoppgjør handler også om mer enn lønn. Avtaleverket som regulerer arbeidstakere og arbeidsgiveres retter og plikter ligger på forhandlingsbordet.

Veldig mye av dette blir videreført fra tidligere, mens nye ting vil bli diskutert.

Mens man i industrien forhandlet om tariffesting av pensjon, er dette allerede regulert i avtaleverket i Spekter-området. Det som ikke står, men som LO-forbundene vil forhandle om, er blant annet styrking av ufaglærtes mulighet til å ta fagbrev, og tilrettelegging for styrket opplæring i språk for arbeidsinnvandrere.

– Dette var bestemmelser som kom inn i frontfaget, og som vi også mener er viktig for ansatte i Spekter-området sier Gran.

Ulovlig transport

Han trekker også fram ulovlig kabotasjekjøring – transport av gods eller passasjerer som blir utført i Norge av utenlandske transportører - som et tema LO Stat vil diskutere med arbeidsgiverne.

– Dette er ikke et tariffkrav, men et politisk krav. Vi krever at Spekter bidrar til ytterligere press på myndighetene for å kreve korrekt håndheving av reglementet knyttet til kabotasjekjøring, sier Gran.

Følger frontfaget

Spekter-sjef Anne Kari Bratten sa før kravoverleveringen at Spekter ville følge frontfaget.

– Det er viktig at lønnstilleggene ikke blir for høye. Lønnsveksten i Norge er fortsatt høyere enn hos handelspartnerne våre. Nå har partene i konkurranseutsatt sektor kommet fram til det de mener er mulig, og dette må følges opp, sa Bratten. Hun viste blant annet yil Holden-utvalget som i desember sluttet opp om forntfagsmodellen.

– Da må vi overse de kreftene som prøver å snakke om lønnsvekst ut over rammen på 3,3 prosent. De løper fra forpliktelsene utvalget var enige om i desember. Det er ikke nødvendig å jazze opp stemningen på denne måten, da blir det vanskelig fremover, sa Bratten.

Spekter-oppgjøret

EL & IT Forbundet forhandler for medlemmer i ni Spekter-virksomheter. Disse er:

Broadnet AS

Fubi

Geomatikk

Spekter Helse

Relacom

Statnett

Statnett Transport

Teltec

Telemuseet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Spekter-oppgjøret

EL & IT Forbundet forhandler for medlemmer i ni Spekter-virksomheter. Disse er:

Broadnet AS

Fubi

Geomatikk

Spekter Helse

Relacom

Statnett

Statnett Transport

Teltec

Telemuseet